Kijk verder dan het hokje ‘schrijven’, denk eens aan ondernemen

Deze week is het de Week van de Ondernemer. Oorspronkelijk een evenement met als hoofdsponsor ING, tegenwoordig iets waar de kranten ook op inspringen. In de carrièrebijlage van nrc.next lees ik over starters en hoe deze generatie de meest ondernemende generatie ooit is, ernaast een advertentie voor een workshop over starten in een recessie. Ik word blij van ondernemers. Als een idee uitgroeit tot iets waar je geld mee kunt verdienen en eigen baas kunt zijn, bewonder ik dat.

[heading margin_top=”14″]Ondernemen is een hoop enthousiasme, ideeën en creativiteit[/heading]

Een vriendin van me is ook zo’n starter, een beginnende ondernemer die na een dit-is-het-net-niet baan een evenementenbureau begint. De naam is bedacht, de domeinnaam gekocht, de website gebouwd, het logo ontworpen. Binnenkort nog een afspraak met een financieel adviseur en daarna kan ze echt aan het ondernemersavontuur beginnen. Ze zit vol ideeën, wil een netwerkborrel organiseren, naar binnen glippen op een grote beurs, themafeestjes bedenken.

Ondernemen begint met ideeën, met iets waar je enthousiast over bent en dat, gecombineerd met een dosis creativiteit, uitbouwt tot iets van jezelf. Iets waarmee je niet alleen het leven van toekomstige klanten, maar ook je eigen leven leuker maakt. De vriendin heeft een goede tijd uitgekozen om voor zichzelf te beginnen. Ik las ergens dat het nog nooit zo goedkoop is geweest om een onderneming te starten. Tegenwoordig heb je aan een laptop met internet en een degelijk bureau al gauw genoeg.

Er zijn dus drie ontwikkelingen: 1. Generatie Y is ongelofelijk ondernemend, 2. Ondernemers beginnen steeds vaker vanuit enthousiasme in plaats van puur winstoogmerk en 3. Het is de ideale tijd om te beginnen (weinig baankans, weinig opstartkosten).

[heading margin_top=”14″]Door ondernemen zit je niet in een hokje[/heading]

Als het gaat om risico’s nemen tijdens de recessie en nieuwe ideeën uit laten groeien tot verfrissende start-ups, is generatie Y dus lekker bezig. Het is fijn om onderdeel uit te maken van die generatie, om overal om je heen inspirerende voorbeelden te zien van hoe het ook kan. Ook als je graag schrijft is dat fijn, want er is meer dat je kunt doen dan alleen verhalen schrijven.

Toen ik begon met bloggen, heette mijn plekje op het web: byrosalinde. Het leek logisch, omdat ik de inhoud creëerde. Later veranderde ik de naam naar Passie voor Schrijven. Het moest professioneler, duidelijker, inhoudelijker. Ik heb het bloggen altijd als een hobby gezien, maar ook de mogelijkheid opengehouden om er na mijn studie meer van te maken. Om me dan verder te ontwikkelen, mijn diensten aan te bieden op het gebied van teksten schrijven, redigeren, bloggen, misschien zelfs communicatieadvies.

Het mooie is: ondernemen maakt dat mogelijk. Je zit niet vast in het hokje van ‘schrijver’, ‘blogger’ of ‘communicatieadviseur’. Je bent méér dan dat hokje, want als zelfstandig ondernemer kun je van alles doen. Voor de hokjesdenkers heet je dan ‘zzp’er’. Prima, want jij weet wel beter: jij bent creatief, ondernemend, kijkt over hokjes heen en doet werkzaamheden uit allerlei hokjes die je interessant vindt.

Ondernemen is een mooi verzamelhokje, dat door iedereen anders aangekleed wordt.

Foto door: DG EMPL

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Goed stukje! Ik denk er al een tijdje over om als freelance schrijver aan de slag te gaan, maar ik heb het gevoel dat mijn taalbeheersing en spelling daar nét niet goed genoeg voor zijn. Ik beheers het Nederlands natuurlijk voldoende, maar ik ken niet alle verfijndheden. ‘Doorheen de straten’ klinkt bijvoorbeeld juist voor mij, maar is het niet, net als het woord ‘gelijkaardige’ dat een germanisme is.
    Ik zag dat verschillende bloggers hun diensten op die manier al aanbieden (zoals Lenneke http://freelennse.nl/contact/ en Sylvia Kuijsten), maar ik weet eigenlijk niet hoe dat precies in zijn werk gaat.