Vijf voorwerpen die iedere schrijver op zijn werkplek nodig heeft

Misschien is het wel het favoriete tijdverdrijf van de meeste schrijvers: dromen over de ideale werkplek. Er zijn veel schrijvers die dromen van grote Mac-schermen op mahoniehouten bureaus en bloggers die beginnen te kwijlen bij het zien van Eames loungestoelen. Een Google search naar de ideale werkplek levert een aantal terugkerende kenmerken op: planten, natuurlijk uitzicht, prachtige kunst aan de muren, een sofa en zelfs bedden worden genoemd.

Vorig jaar sprak ik een schrijver die lachend bekende dat hij altijd een aparte werkkamer wilde, maar er uiteindelijk nooit zat. Hij zocht vaker een café op dan dat hij achter zijn net aangeschafte bureau zat om aan zijn boek te schrijven. Nee, zo’n werkplek maakt je niet meteen een betere schrijver. De ideale werkplek is vooral een luxe, want schrijven kun je uiteindelijk overal. Maar als we mogen dromen, zijn er wel een aantal voorwerpen die onze ideale werkplek absoluut zou moeten hebben. Ik noem de vijf die op mijn ideale werkplek niet mogen ontbreken.

1. Veel licht (en ruimte)

Om met veel zin te beginnen met schrijven, heb ik veel licht en ruimte nodig. Stop me in een klein kamertje zonder ramen of lampen, en ik word zo humeurig dat ik geen letter op papier krijg. Ook wanneer ik langs programma’s zap waarin woningen bekeken worden, zijn de hoeveelheid licht en de ruimte voor mij bepalende factoren. Het maakt me vrolijker, enthousiaster en positiever en als ik ergens over na moet denken, loop ik graag rondjes. Ruimte en licht dus. Heel belangrijk.

2. Een heerlijk zittende bureaustoel

Als schrijver zit je behoorlijk vaak naar een laptopscherm te staren of voorovergebogen in een notitieboekje te schrijven. Een heerlijk zittende bureaustoel die voldoende ondersteuning biedt aan je rug is daarom voor mij een must. Niets zorgt er sneller voor dat je ophoudt met schrijven dan een pijnlijke rug of een houten achterwerk. Daarnaast voelt het gewoon heel erg alsof je een schrijver bent wanneer je je bureaustoel verstelt en de juiste zithoogte zoekt.

dzn_Groninger-Museum-renovation-by-Maarten-Baas-Studio-Job-and-Jaime-Hayon-7

3. Inspiration wall

Waarschijnlijk is het één van de grootste frustraties: is het je eindelijk gelukt jezelf op die bureaustoel te krijgen, heb je geen inspiratie en krijg je daardoor alsnog niets op papier. Op Pinterest en interieurblogs vind je veel mooie voorbeelden van inspirerende muren, vaak behangen met prachtige schilderijen en mooie quotes. Het lijkt me fantastisch om, wanneer je op loze momenten voor je uit staart, tegen zo’n creatieve muur aan te kijken.

4. Een bureau ontworpen door Jaime Hayon

Tot nu toe heb ik het altijd bij een wiebelend en onstabiel bureau van de Ikea gehouden, maar als ik kon kiezen zou ik mijn bureau laten ontwerpen door Jaime Hayon (je weet wel, de ontwerper die een deel van het interieur van het Groniger Museum gerenoveerd heeft en wiens vaas omgestoten is door een bezoeker). Hij heeft een fantastisch bureau ontworpen met verschillende ‘eilandjes’ om aan te werken. Lijkt me heerlijk: ben je met het iets bezig en ga je iets anders doen, dan laat je je spullen gewoon op het eerste eilandje liggen. Ideaal voor de creatieve chaoot of duizendpoot.

5. Een kat

De rust van een kat werkt aanstekelijk. En: een kat gelooft altijd in je. Zeg z’n naam en hij miauwt terug dat hij het met je eens is. Geef ‘m een aai of wat verdunde melk en hij heeft je eeuwig lief (tot z’n volgende arrogante bui). Katten zijn minstens zo gestoord als het creatieve brein van veel schrijvers, wat ervoor zorgt dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Een kat dus. Om al je vervelingsmomentjes te doden, sociaal contact mee te hebben en productiever van te worden.

Wat mag niet ontbreken op jouw ideale werkplek?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Ik merk de laatste tijd steeds meer hoe belangrijk licht en frisse lucht is. Ik doe ’s ochtends zo snel mogelijk de gordijnen en ramen open en ’s avonds gaan er vaak kaarsjes aan, geeft veel gezelligheid 🙂

  • Renze

    Mijn poes miauwt alleen als ze aandacht wil of als ze het stom vindt, niet als ik haar naam zeg 🙁