Ideeën vergeten

Waarom ideeën vergeten goed is voor je creativiteit

Hoewel ik iedereen adviseer om een notitieboekje (of Evernote) aan te schaffen en daarin al je ideeën op te schrijven, geloof ik zelf vaak onterecht dat ik de ideeën kan onthouden zonder ze te noteren. Stom, want natuurlijk vergeet ik ze en vraag ik me vervolgens dagenlang af wat dat ene geweldige idee ook alweer was. Dat het ook iets moois kan zijn, zo’n idee vergeten, beschrijft marketinggoeroe Seth Godin.

Hij noemt de blogposts die hij nooit geschreven heeft, zijn beste blogposts:

‘Sometimes I’ll get a great idea for a post while out walking or showering or generally not in front of a keyboard. Not just great ideas, but fabulous ones.

And then, after rehearsing the keywords over and over so I don’t forget before I write it down, I forget. And that post, the post I didn’t write, the post that never saw the light of day–that’s the best post ever.’

Ik herken dat wel. Soms zijn er ideeën die je bedenkt wanneer je bijna slaapt of net in de douche stapt, en dan gaat je hoofd ermee aan de haal. In gedachten maak je het idee steeds mooier, groter – tot het zo ‘af’ voelt dat je het alleen nog moet opschrijven. Als je het dan vergeet, voelt het alsof je iets heel belangrijks hebt laten liggen. Alsof dit idee je blog naar een hoger niveau had kunnen tillen of het begin was van iets geweldigs.

Het was te goed om te mogen vergeten.

Het interessante is dat het idee misschien helemaal niet zo goed was, maar dat wel is geworden in jouw hoofd. Jij denkt dat het zo was, dus verwacht je dat je nog mooiere dingen kunt maken dan je al doet. Wat je vergeten bent, had die potentie. Dat zit in je –  het kan dus niet anders of er komt ooit nog zo’n idee voorbij.

De beste blogposts die je nooit geschreven hebt, tellen niet mee – ze bestaan immers niet. Wel in je hoofd, niet op papier. Volgens Godin zijn ze zo dun als de draden van een spinnenweb die door jouw verwachtingen ervan meer lijken dan ze zijn. Seth Godin noemt dit hoop. Het motiveert je om te blijven creëren.

Daarom is het soms fantastisch om een idee te vergeten. Het geeft je de hoop dat er nog meer in je zit, dat je nog heel veel moois kunt maken in de toekomst. Dus, ik verander mijn advies. Schrijf zoveel mogelijk ideeën op in een notitieboekje, maar probeer blij te zijn als je af en toe een idee vergeet. De hoop die je dan voelt is een vonkje voor je creativiteit.

Welk moment waarop je een geweldig idee had en vergat, herinner jij je?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.