Waarom illustraties en webdesign ook belangrijk zijn voor schrijvers

Ik bewonder schrijvers die, naast schrijven, ook een andere creatieve discipline beheersen. Schilderen, tekenen, beeldhouwen; wat dan ook. Het lijkt mij bijvoorbeeld fantastisch om m’n verhalen te kunnen illustreren. Beeld kan zoveel toevoegen, het verhaal levendiger maken. Helaas ben ik volgens mijn tekendocent van de middelbare school een ramp en waren mijn tekeningen niet om aan te zien, dus een illustratie van mijn hand zul je niet tegenkomen.

[heading margin_top=”14″]Het maakt echt uit of je illustreert of schrijft[/heading]

Ik realiseer me ook dat je je website dan heel anders zou moeten inrichten. Op mijn blog draait het om de tekst. Dat was mijn eis bij het zoeken naar een mooi uiterlijk: ziet de tekst er goed uit? Is de regelafstand goed en als ik een lang stuk schrijf, is het dan leesbaar? Doordat tekst op mijn blog centraal staat, leent het template zich perfect voor langere stukken. Het nadeel is dat kortere stukken ook meteen erg kort lijken en mijn template me daarom haast verplicht om een langere tekst te publiceren.

Als je niet alleen blogt, maar je geschreven stukken ook illustreert, stel je andere eisen. Je wil ook weleens alleen een illustratie plaatsen met twee regels tekst. Een template waarbij korte teksten langer lijken is dan fijner. Iemand met zo’n template, die zowel kan schrijven als illustreren, is Sebastiaan Andeweg. Hij blogt al acht jaar op Seblog en maakt bijzondere illustraties die korte anekdotes ondersteunen. Hij noemt het tekstbeelden.

Voordat ik je een paar van mijn favoriete tekstbeelden laat zien, wil ik iets zeggen over de lengtes van zijn teksten. Naast tekstbeelden schrijft hij korte stukken. Ze zijn soms maar 185 woorden en toch voelt het als ‘genoeg’. Alsof je de aanbevolen hoeveelheid hersenspinsels van Sebastiaan Andeweg van die dag weer tot je hebt genomen. Als je de woorden telt, zijn het korte stukjes. Als je ze leest, voelen ze allesbehalve kort.

Gek, toch? Dat een template zoveel verschil kan maken. Als bloggende schrijver (of schrijvende blogger?) moet je dus niet alleen nadenken over de tekst. Of die er goed uitziet en of de regelafstand wel acceptabel is. Het is ook de vraag hóé je blogt. Lang of kort? Illustraties of tekst? Wil je het afwisselen of hou je het bij één van de twee? Heb je er wel tijd voor?

Vragen, vragen, vragen.

Doolhoftrui1SnoozenVissticks

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Helemaal mee eens. Daarom vind ik de boeken van bijvoorbeeld Paulien Cornelisse zo leuk, die kleine tekeningen geven net dat beetje extra 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Ja, haar boeken zijn leuk! Haar columns ook trouwens. Daar zitten ook vrijwel altijd tekeningen bij. 🙂
   Ik vroeg me trouwens af of je nog aan je gastblog gedacht hebt? Heeft geen haast, maar ik ben wel heel nieuwsgierig, haha.

   • Oew, damn, die is al weken zo goed als af, maar ik vergeet steeds het laatste stukje te schrijven. Je hebt ‘m uiterlijk a.s. zondag.