In zes stappen beginnen met het maken van bruikbare notities

In deze digitale tijd ga ik dapper door met het vullen van opschrijfboekjes en met schrijven over de voordelen daarvan. Een lezer reageerde dat hij ook wel notities zou willen maken, maar niet wist hoe hij moest beginnen. Daarom geef ik vandaag zes tips.

1. Hou het notitieboekje obsessief bij je
Schrijfideeën kun je niet forceren, dus moet je zorgen dat je altijd iets bij je hebt om notities in te maken. Zelf geef ik de voorkeur aan een notitieboekje, maar Evernote werkt ook prima.

Als je het boekje een keer niet bij je hebt, vergeet je het de volgende keer ook. Iets in je routine opnemen is moeilijker dan het afleren, zeker als je net begint met het maken van notities. Hou je opschrijfboekje daarom obsessief bij je en probeer ‘m nooit te vergeten.

2. Kies het juiste notitieboekje
Hoe minder makkelijk je ergens notities in kunt maken, hoe minder snel je dat zult doen. Daarom moet je niet meteen een Moleskine of Paperblanks kopen, maar gewoon beginnen met een Hema exemplaar van twee euro. Als je een duur boekje koopt, kun je het verlammende gevoel krijgen dat alles wat je erin opschrijft enorm belangrijk moet zijn.

Zorg ervoor dat je het boekje makkelijk kunt openen en meteen klaar bent om er iets in te kunnen schrijven. Stop je pen er dus bij en kies een boekje zonder bandje om de kaft.

Anderekleurenpen

3. Forceer het eerste idee dat je opschrijft
Als je een leeg notitieboekje bij je draagt, is de kans groot dat je geen enkel idee goed genoeg vindt om als eerste op te schrijven. Daarom moet je die eerste lege pagina meteen vullen.

Beschrijf een gesprek dat je in de trein hoorde, de omgeving, een zin die in je opkomt; wat dan ook. Wanneer je er al iets in geschreven hebt, is het makkelijker om elk volgend idee te noteren.

4. Zoek uit wat je favoriete pen is
Een keer vergat ik op vakantie mijn eigen pen mee te nemen. ‘Geen probleem,’ dacht ik, ‘dan pak ik wel zo’n goedkope hotelpen.’ Sindsdien raad ik iedereen aan een favoriete pen bij je te dragen.

Ga naar een boekwinkel en probeer verschillende pennen uit of koop een goedkoop BIC-pennetje als dat lekker schrijft. Als de pen niet lekker schrijft, worden je notities minder leesbaar en heb je minder zin om te schrijven.

Routineschrijven

5. Gebruik verschillende notitieboekjes
Evernote is de meest populaire notitie-applicatie voor smartphones. Niet alleen omdat het automatisch synchroniseert met alle apparaten waarop je het programma geïnstalleerd hebt, maar omdat het ordelijk is. In de applicatie krijgt elke notitie een eigen pagina en kun je verschillende notitieboeken aanmaken.

Om die reden moet je, als je met de hand schrijft, meerdere notitieboekjes gebruiken. Ik gebruik er één voor korte verhalen, een pocket voor onderweg en een zwarte Moleskine voor blogideeën. Het helpt om je notities overzichtelijk te houden en makkelijker terug te vinden.

6. Neem het maken van notities op in je routine
Vroeger vergat ik ’s ochtends vaak mijn tanden te poetsen, tot ik besloot dat ik het consequent na het ontbijt zou doen. Nu vergeet ik het nooit meer. Hoewel ideeën zich niet laten forceren, kan het helpen om dagelijks aandacht de besteden aan het maken van notities.

Pak je notitieboekje eens uit je zak wanneer je vijf minuten tijd hebt en schrijf op wat je te binnen schiet. Na een tijdje zullen je hersenen het gaan herkennen als routine en komen ideeën makkelijker naar boven.

Wat zijn jouw beste tips voor het maken van notities?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilian

    Goede tips! Ik ga er zeker een paar onthouden 🙂