Ingrediënten voor een dosis creativiteit: inspiratie en een hoop mentale ruimte

De laatste twee maanden van het jaar zijn voor mij altijd de meest hectische maanden. November, waarin ik alles opzij zet om me er in een steeds drukker leven toch toe te zetten dagelijks fictie te schrijven. Dit jaar kwam daar een stage bij. En dan volgt december, de maand waarin iedereen bezig lijkt te zijn met ‘het jaar goed afsluiten’ en om die reden gourmetschotels bij de slager bekijkt, kerstkaarten met jonge dieren erop verstuurt en cadeautjes onder de kerstboom legt.

[heading margin_top=”14″]Jouw creativiteit heeft mentale ruimte nodig[/heading]

Ik hou van die bizarre hectiek in de laatste maanden en ik durf zelfs te zeggen dat ik onder die druk het best kan werken. Toch kleeft er, zoals aan vrijwel alle voordelen, ook een nadeel aan. Drukte is namelijk funest voor je creativiteit, of in ieder geval voor de mijne.

Voor mij is creativiteit het samenvoegen van of het geïnspireerd raken door bestaande ideeën en daar een nieuw idee uit laten ontstaan. En dan ook met dat idee aan de slag gaan, natuurlijk. Door het woord ‘ideeën’ is creativiteit in die zin breed toe te passen. Je zou het zo in kunnen vullen: bestaande oplossingen voor problemen gebruiken om een oplossing voor een nieuw probleem te creëren.

Of wat concreter: geïnspireerd op alle kerstkaartjes van de voorgaande jaren, lukt het je om een nieuw, fris kaartje te maken. Misschien kom ik later nog eens terug op waarom dit mijn definitie van creativiteit is, maar voor nu is dat niet belangrijk. Hoe je die definitie van creativiteit ook invult en wat creativiteit ook voor jou betekent; ik geloof dat creativiteit één ding nodig heeft om zich te kunnen uiten.

Ruimte. Geen fysieke, maar mentale ruimte. Ruimte in je hoofd.

Wat je volgens mij dus nodig hebt voor creativiteit, is een leven waarin je druk genoeg bent om geïnspireerd te raken door wat je meemaakt, maar waarin je niet zo druk bent dat er in je hoofd geen ruimte meer is. Mentale ruimte zorgt ervoor dat je de rust en tijd kunt nemen om even na te denken. En tijdens dat moment ontstaan die ideeën.

[heading margin_top=”14″]Als je die ruimte hebt, komt de creativiteit altijd terug[/heading]

Ik stel me voor dat het ongeveer zo gaat: alle inspiratie die je de hele dag door opdoet, begint te leven in je hoofd en wanneer je je gedachten erover laat gaan, ontstaan er door die gedachtes nieuwe ideeën. Op Twitter werd een quote gedeeld die volgens mij precies omschrijft hoe creativiteit werkt:

‘Minds are like parachutes. They only function when open.’

Thomas Dewar

Soms laat ik me beangstigen door de laatste twee maanden van het jaar. De momenten waarop ik denk: ‘Ik weet écht niets meer om over te schrijven of te bloggen, misschien ben ik er toch niet zo gepassioneerd over,’ verdubbelen zich dan en het kost me moeite die twijfel weg te krijgen. Maar misschien heb ik dat altijd verkeerd gezien.

Misschien zijn deze maanden, juist omdat ze zo druk zijn, wel nodig om ervoor te zorgen dat de creativiteit me tijdens de maanden erna niet in de steek laat. Wat ik inmiddels weet, is dat de creativiteit (of de inspiratie, de ideeën) soms tijdelijk weg kan zijn, maar het komt altijd weer terug. Op een moment van rust, wanneer er ruimte is.

Wat heb jij nodig om creatief te kunnen zijn?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.