Inspiratie is het meest overschatte woord uit je schrijversvocabulaire

Sinds november ben ik erachter wat het meest inspirerende moment van mijn dag is: ’s avonds, wanneer er rond een uur of zeven een mail naar mijn NaNoWriMo account wordt verstuurd. In de mail staat elke keer een peptalk van schrijvers waar ik nog nooit iets van gehoord heb, maar die – dat weet ik dan weer wel – fantastisch motiverende betogen kunnen schrijven.

Op de zevende zat er in de mail een peptalk van ene Malinda Lo. Hij was anders dan de gebruikelijke peptalks: ze moedigde ons niet aan het vol te houden, ze gaf geen schrijftips en ze begon niet over vreemde schrijf- gewoonten. Wat ze wel deed, was dieper ingaan op het meest gehoorde excuus om uitstelgedrag goed te praten na ‘tijdgebrek’: gebrek aan inspiratie.

Malinda Lo veegde alle excuses met een paar krachtige zinnen van de schrijftafel:

‘Inspiration is seductive and thrilling, but you can’t depend on it to call you. It doesn’t work that way. The good thing is, inspiration is irrelevant to whether or not you finish your book.

The only thing that determines that is your own sense of discipline. So, inspiration isn’t what gets your book written. Discipline is.’

Dat betekent niet dat inspiratie nutteloos is, maar het is geen voorwaarde om te kunnen schrijven. Inspiratie is niet iets wat je nodig hebt om te schrijven, maar een extraatje dat ineens opduikt wanneer je aan het schrijven bent. Wat je er dan het beste mee kunt doen? Het zo lang mogelijk koesteren.

Verwacht niet dat de inspiratie je elke dag bij het schrijven gezelschap komt houden. Ga in plaats daarvan elke dag aan je bureau zitten en schrijf die woorden. En bedenk: een gebrek aan inspiratie is nooit meer een reden om niet te schrijven.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • lindakwakernaat

  Grappig schreef Ruud ook niet over inspiratie?
  Ik geloof dat je gelijk hebt :
  *Dat betekent niet dat inspiratie nutteloos is, maar het is geen voorwaarde om te kunnen schrijven*
  Schrijven is jezelf er toe zetten.

 • Linda Rosalinde Markus

  Ik weet het niet? Ik heb veel blogs niet zo trouw gevolgd de afgelopen tijd, moet ik bekennen.
  Ik ben het ook met jou eens! 🙂