Een ode aan mijn meest inspirerende blogvoorbeeld: Ernst-Jan Pfauth

Het was begin maart, ijzig koud en ik liep door een Amsterdamse buurt waar ik de weg niet kende. Google Maps gaf aan dat het twee minuten lopen was, dus ik volgde het pijltje. Trappen af, een wijk door, langs een café, onder een viaduct door. Ik keek naar de nummering van de huizen, stak een weg over en merkte dat ik verkeerd liep. Paniekerig tikte ik opnieuw op mijn schermpje. Een halfuur deed ik erover om van het station naar de blogworkshop te komen. Ik dacht nog: ‘Waar doe ik dit voor?’

[heading margin_top=”14″]De blogworkshop gaf antwoord op die ene vraag: hoe blog je?[/heading]

Toen ik de juiste deur gevonden had, zag ik de medecursisten staan. Sommigen wreven zichzelf warm, anderen staken een sigaret op. Ook zij waren naar Amsterdam gekomen om meer over bloggen te leren. Terwijl we door de deur liepen, heette Ernst-Jan Pfauth ons welkom. Een warme hand, een vriendelijk knikje. Hij introduceerde zichzelf en vertelde waarom hij blogde. Hij wilde journalist worden, interessante stukken schrijven en opvallen in zijn vakgebied. Daarna waren wij aan de beurt. Waarom wilden wij bloggen?

Ik zat vooraan, dus ik mocht eerst. Ik mompelde iets over schrijven, dat ik er meer tijd aan wilde besteden en er beter in wilde worden. Op tafel stonden schoteltjes met stukken chocolade, wij zaten er omheen op witte stoelen. Op de achtergrond pruttelde een koffieapparaat. Tegenover me zat een jongen die wilde bloggen over het leven van voetballers, er was een groepje advocaten dat lachend vertelde onder dwang van de baas te moeten leren hoe bloggen werkte en een vrouw die interieurinspiratie wilde delen.

We wilden bloggen om verschillende redenen en over uiteenlopende onderwerpen, maar we wilden allemaal antwoord op die ene vraag: hoe dan?

Ernst-Jan gaf ons een uitgebreid antwoord in veertien stappen. Voor ik zijn blogworkshop bezocht, blogde ik onregelmatig, had ik geen focus en mijn blog geen doel. Hij leerde mij en de andere cursisten in drie uur tijd hoe je een blog opzet, wat de voordelen van bloggen zijn, hoe je social media effectief gebruikt en nog meer strategieën, tips en voorbeelden die te uitgebreid zijn om hier te delen. Het was een fantastische avond.

[heading margin_top=”14″]Als je echt enthousiast bent, vergeet je de koffie[/heading]

Na afloop had ik honderd vragen, maar ik durfde er maar één te stellen: of ik een handtekening mocht in het boek dat hij over zijn blogavonturen geschreven heeft. Wat me het meest is bijgebleven van de avond is zijn enthousiasme en de passie waarmee hij over bloggen praatte. Aan het begin vroeg hij of we hem eraan wilden herinneren om koffie te halen. Pas na een halfuur begrepen we waarom: hij was zo enthousiast over het onderwerp dat de koffie het laatste was wat in hem opkwam.

Uiteindelijk was de koffie niet eens nodig geweest. We verlieten Amsterdam vol energie en zin om het bloggen te verkennen. Sinds die workshop ben ik mijn blog serieus gaan nemen, schrijf ik meer en ben ik enthousiaster. Hij heeft me laten zien wat bloggen je kan brengen en deed dat met zoveel overtuiging, dat ik hem als blogvoorbeeld ben gaan zien. Als ik iemand moet noemen die me het meest heeft beïnvloedt in wat ik doe, is het Ernst-Jan.

Inmiddels weet ik waarom ik op een koude avond in Amsterdam verdwaalde om bij de blogworkshop aanwezig te zijn. Hij heeft me laten zien waarom het niet erg is om avondenlang stukken te tikken die misschien door een handjevol mensen gelezen worden. Door zijn workshop en onophoudelijk enthousiasme heb ik een manier gevonden om meer met schrijven bezig te zijn en zelfs een tweede passie ontdekt. Hij motiveert, enthousiasmeert en inspireert.

Nu, iets langer dan een jaar na de workshop, mag het best eens gezegd worden:
Bedankt, Ernst-Jan!

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #2  waaraan ik meedoe.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.