Als het schrijven even niet lukt, zoek dan iets waar je snel voldoening van krijgt

Schrijfster Marisha Pessl zei tijdens een interview dat lezen ‘a difficult pleasure’ is. Ze heeft absoluut gelijk, want het vraagt meer van je om een roman te lezen en je aandacht erop te richten, dan de televisie aan te zetten en bij het eerste praatprogramma dat je tegenkomt de afstandsbediening weg te leggen. Voor schrijven geldt hetzelfde. Het is geen kunstvorm of tijdverdrijf waar je instant voldoening uithaalt. Het kost moeite, het dwingt je om na te denken. Ook over moeilijke onderwerpen.

[heading margin_top=”14″]Of ik ervan hou om in de keuken te staan? Nee, niet echt[/heading]

Vorige week was het Valentijnsdag en schreef ik over de cupcakes en hartjescake die ik bakte. Ik bak wel vaker dingen. Verschillende soorten cakes, meestal met appel, soms met chocolade. Appeltaart. Cupcakes met verschillende eetbare versiersels, appel crumble, pannenkoeken, bananennotencake, kruidnootjes, chocoladetaart; alles wat enigszins makkelijk te maken is.

Ook vandaag heb ik iets gebakken. Bananencake met chocoladeglazuur. Het is niet moeilijk, want als je de naam via Google zoekt, krijg je allerlei resultaten met lekkere recepten. Ik hoef dus niet eens zelf na te denken over de samenstelling van het recept. Het enige dat ik hoef te doen is een recept kiezen uit de honderden die me aangeboden worden en ervoor zorgen dat ik de juiste ingrediënten in huis heb.

Terwijl ik met de cake bezig was en de overgebleven stukjes banaan opat, bedacht ik me hoe gek het eigenlijk is dat ik zo vaak zin heb om iets te bakken. Ik hou er namelijk helemaal niet van om in de keuken staan. Het kost zoveel tijd. Het recept uitprinten, zorgen dat je weet waar de mixer is en hopen dat het oude ding nog werkt, erachter komen dat je een ingrediënt mist, teruggaan naar de supermarkt, de cake maken, een uur wachten voor je weet of ie goed gelukt is en dan nog de troep in de keuken opruimen.

[heading margin_top=”14″]Zoek uit waar jij instant voldoening van krijgt[/heading]

De zin op de verpakking die je vertelt dat je ‘maar’ een halfuur nodig hebt om de cake te bakken, is een leugen. Het loopt altijd uit, en flink ook. Toch blijf ik bakken en zoek ik af en toe naar nieuwe recepten om uit te proberen. Inmiddels denk ik dat ik weet waardoor dat komt: het bakken van een cake geeft je die instant voldoening die je niet meteen krijgt van het schrijven. Als je met schrijven begint, heb je geen idee of het verhaal iets wordt. Die cake lukt altijd.

Ik denk dat het belangrijk is om zoiets te hebben. Iets dat je kunt doen wanneer het schrijven even niet wil lukken. Iets waardoor je heel snel die voldoening krijgt, dat gevoel waardoor je weet dat het de moeite waard is om ermee door te gaan. Na het bakken van zo’n cake, heb ik weer de motivatie om te gaan schrijven.

En als het verhaal niet lukt, kan ik tenminste een plakje cake nemen.

Wat doe jij wanneer je instant voldoening nodig hebt?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.