Interview in Wetboek voor Bloggers: ‘Laat je verrassen door wat je schrijft’

Sinds de uitvinding van het bloggen zijn er ontzettend veel boeken over verschenen. Toch blijven veel bloggers met praktische vragen zitten. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand jouw blogpost kopieert? Hoe ga je om met beeldgebruik op je blog? Kortom: hoe blog je volgens de regels, terwijl het toch leuk blijft? Speciaal om die vragen te beantwoorden, schreef Charlotte Meindersma het boek ‘Wetboek voor Bloggers’. In het boek zijn éénentwintig interviews met bloggers opgenomen. Ik sta er ook in, en hieronder deel ik het interview.

Hoe zorg je ervoor dat de creativiteit blijft stromen?
Voor creativiteit heb je drie dingen nodig: inspiratie, tijd en ruimte. Inspiratie haal ik uit lezen en iets ondernemen. Zo lees ik elke ochtend de krant en m’n favoriete blogs. Ook zorg ik dat ik regelmatig mijn laptop verlaat om te fitnessen of evenementen te bezoeken. Hierdoor doe je nieuwe indrukken op en krijg je zin om creatief aan de slag te gaan. Inspiratie is dus niet iets wat je van buitenaf krijgt, maar iets wat je zelf opzoekt. Gebrek aan inspiratie is dus nooit een excuus om niet te bloggen of te schrijven.

Maak creativiteit ook belangrijk. Zie het niet als iets wat je erbij doet, maar maak er bewust tijd voor vrij. Geef jezelf bijvoorbeeld een uur om aan een creatief project te werken. Dat werkt beter dan het in je lunchpauze proppen. Als laatste is mentale ruimte heel belangrijk. Neem af en toe de tijd om je hoofd leeg te maken door iets heel anders te doen. Voor mij werkt appelflappen bakken heel goed.

Wat zijn de beste tips voor het overkomen van een writer’s block?
Een writer’s block bestaat niet. Het is een gedachte die je wordt ingefluisterd: ‘Ik heb niets meer om over te schrijven’. Luister daar niet naar. Als je dat toch doet, zijn er drie manieren om van je writer’s block af te komen. Als eerste moet je blijven zitten en schrijven. Zelfs als er onzin uit je vingers komt of woorden die niet in het verhaal passen. Als je de keuze hebt tussen een uur niets doen of schrijven, kies je altijd voor dat laatste. Dan word je vanzelf enthousiast en kost schrijven niet meer zoveel moeite.

Als tweede helpt het om voordat je aan een creatief project begint, op te schrijven waarom het zo belangrijk is. Herinner jezelf daaraan op momenten dat je vastzit. Als laatste is het slim om middenin een scène met je schrijfsessie te stoppen. Zo weet je de volgende keer waar je over kunt schrijven en loop je niet vast.

Hoe blijf je gemotiveerd als je je blog-doel maar niet in zicht komt?
Veel bloggers bloggen vanuit extrinsieke motivatie. Ze halen hun voldoening uit reacties en bezoekersaantallen en bloggen daardoor voor de waardering van anderen. Zodra reacties uitblijven of het blog minder bezoekers trekt, verdwijnt het plezier in het bloggen. Dat is ontzettend zonde. Om het bloggen vol te houden, moet je ervoor zorgen dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Blog dus niet omdat je reacties wilt, maar omdat je er zelf gelukkig van wordt.

Zoek de motivatie in jezelf en zorg dat je voldoening haalt uit het uitwerken van ideeën en het schrijven van blogposts. Op die manier kun je enthousiast blijven bloggen, ook als je even geen reacties krijgt. Pas als de motivatie echt uit jezelf komt, kun je kijken naar doelen die je wilt behalen. Wil je bijvoorbeeld meer bezoekers? Doe dan een onderzoekje. Verzamel manieren waarop andere bloggers bezoekers trekken en probeer ze één voor één uit om te zien of ze voor jou ook werken. Aan het einde van je onderzoek weet je wat wel en niet werkt voor jou en die resultaten kun je weer delen op je blog. Reken maar dat daar veel bezoekers op af komen!

Hoe creëer je meer zelfvertrouwen om te schrijven waar je hart naar uit gaat?
Houd deze beroemde quote van dichter William Wordsworth in je achterhoofd: ‘Fill your paper with the breathings of your heart’. Als je echt je eigen schrijfstem wilt vinden, kun je niet anders dan schrijven over wat er in je omgaat. Schrijf over je dromen, angsten, idealen en gedachten. Dan is het natuurlijk de kunst om het zo te verwerken in een verhaal of personage dat het niet direct naar jou te herleiden is. Het mooie van fictie is dat je jezelf erachter kunt verschuilen. Als iemand je vraagt waarom je in je verhalen zoveel personages vermoord, kun je best zeggen dat je personage nu eenmaal een psychopaat is en jij er niets mee te maken hebt.

Als je echt onzeker bent over wat je schrijft, hou het dan voor jezelf. Schrijf voor jezelf en zorg dat niemand anders het kan lezen. Zo raak je vertrouwd met de manier waarop je schrijft en kun je echt alles opschrijven. Zorg er wel voor dat je uiteindelijk je verhalen met de rest van de wereld deelt. Bijvoorbeeld via een blog of door mee te doen aan schrijfwedstrijden. Dan krijg je feedback en daardoor groei je als schrijver. Realiseer je ook dat iedere schrijver weleens wat minder zelfvertrouwen heeft. Schrijven is iets heel persoonlijks en als je dat met anderen deelt, ben je heel kwetsbaar. Het is logisch dat je dan even onzeker bent.

Welke andere tips, adviezen of informatie zou je bloggers mee willen geven?
Geef niet zomaar op als reacties uitblijven. Realiseer je dat bloggen veel (onzichtbare) voordelen heeft. Zo doe je nieuwe contacten op, verbeter je je schrijfvaardigheden, laat je zien dat je je ergens voor interesseert, leer je hoe je informatie gestructureerd overbrengt en train je eigenschappen zoals creativiteit, discipline en doorzettingsvermogen. Als je nooit opgeeft, heb je natuurlijk wel genoeg blogonderwerpen nodig. Koop daarom een opschrijfboekje zodat je elke ingeving meteen kunt opschrijven en nooit zonder ideeën zit.

Het belangrijkste advies op het gebied van schrijven kreeg ik van schrijver Murat Isik: forceer geen boodschap. Murat maakte me duidelijk dat je als schrijver helemaal niet bezig moet zijn met de boodschap van je verhaal. Schrijf het gewoon op, dan haalt de lezer er zelf wel een boodschap uit. Dit werkt ook zo met bloggen. Vaak heb je bepaalde inzichten die je aan je lezers wilt meegeven, maar soms is het goed om gewoon te beginnen met tikken. Denk van tevoren niet teveel na over wat je wilt zeggen en laat je verrassen door de woorden die op je scherm verschijnen.

Het Wetboek voor Bloggers kost €21,65 excl. BTW en is hier te bestellen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Mooi gezegd: “Voor creativiteit heb je drie dingen nodig: inspiratie, tijd en ruimte.” Voor mij bestaat een writers block ook niet. Er is altijd wel iets om over te schrijven, overal kun je inspiratie uithalen als je er maar voor openstaat. Zoals Adele met haar nummer Set Fire to the Rain: http://www.afrit22.nl/bloggen/hoe-kom-je-aan-goede-blog-onderwerpen/

  Leuk dat jij ook geïnterviewd bent door Charlotte, mijn deel gaat over beginnen met bloggen. Ben benieuwd naar het hele boek.

 • Wat leuk dat je in dat boek staat. Ik heb het zelf ook op mijn verlanglijstje gezet, omdat er natuurlijk wel wat ‘wet’ achter een blog komt kijken. Wat je schrijft over reacties en bezoekers houdt mij ook wel gaande. Je schrijft dan wel voor een publiek, maar als ik naar statistieken van een dag kijk dan beeld ik mij altijd in hoeveel mensen er nu eigenlijk op mijn blog gekeken hebben. Nou, als je een klaslokaal vol krijgt, dan is dat toch al iets 🙂 Elke reactie is voor mij ook weer een motivatie om verder te gaan. Al leest er maar een iemand het, misschien was het dan interessant voor die persoon.
  Tof ook hoe je die extrinsieke en intrinsieke motivatie gebruikt in je uitleg. Ik denk trouwens dat dat door te trekken is met alles!

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je leuke reactie, Saar! Het juridische aspect van bloggen blijft in veel boeken onderbelicht, dus in die zin denk ik zeker dat dit boek iets toevoegt aan wat er al is. Bezoekers in de gaten houden kan heel motiverend zijn, zolang je realistisch blijft. Zoals jij zegt, enkele tientallen bezoekers lijkt niet veel, tot je ze ‘voor je ziet’ in een klaslokaal. Dan is dat toch een klaslokaal vol! 🙂

 • Superleuk dat jij er ook in staat! Ik vind het een heerlijk boek, nog lang niet uit… maar dat komt vast goed. Rustig aan alle tips en tricks op mij laten inwerken 😉