Als je als schrijver introvert bent, is dat geweldig voor je creativiteit

‘Kom je beneden koffie drinken?’ Mijn moeder vraagt het elke avond wanneer ze thuiskomt. ‘Ja, ik kom zo, even mijn zin afmaken,’ antwoord ik dan. Soms vergeet ik mijn belofte en maak ik nog tien zinnen af, of dertig. Als ik dan uiteindelijk beneden kom staat er op tafel een leeg kopje met aangekoekte koffieresten. Hoewel ik mezelf regelmatig opsluit in m’n kamer om ongestoord te schrijven en te studeren, vind ze het moeilijk te begrijpen dat ik daar echt gelukkig van word.

Zelf is ze heel ondernemend en geniet ze het meest van momenten waarop de hele familie samenkomt en we praten over van alles en nog wat. Ik geniet er ook van, maar daarna heb ik wel mijn ruimte nodig. Ik heb tijd voor mezelf nodig, avonden waarop ik mezelf kan opsluiten op mijn kamer. Ik ben van nature eerder een introvert dan een extravert. Vaak verbazen mensen zich daarover als ik dat vertel. Zo ga ik graag naar literaire avonden of andere evenementen en vind ik het fantastisch om nieuwe mensen te ontmoeten.

Maar van nature een introvert karakter hebben, wil niet zeggen dat je nooit extravert bent of niet van dingen houdt die extraverte personen leuk vinden. Het wil alleen zeggen dat je ook kunt genieten van alleen zijn. Dat je het nodig hebt om jezelf af en toe terug te trekken. Onderstaande TEDxtalk van Susan Cain over de kracht van introversie was voor mij dan ook heel herkenbaar. Ik denk dat veel schrijvers zich erin herkennen, vooral ook omdat ik geloof wat Susan Cain zegt:

‘Solitude is often a crucial ingredient to creativity.’

– Susan Cain

 In haar TEDxtalk maakt Susan Cain inzichtelijk hoe vreemd het eigenlijk is dat onze samenleving steeds meer op extraversie gericht is. Met open werkplekken, veel samenwerkingsopdrachten tijdens je studie en steeds minder ruimte om zelfstandig te werken. Vooral ook omdat we de kracht van introversie al decennia lang kennen. In vrijwel alle religies gingen leiders de woestijn in of zochten ze andere manieren om even alleen te zijn. Dan dachten ze na, kregen ze inzichten. En die brachten ze vervolgens terug naar de groep.

Ik vind het een mooie manier om tegen introversie aan te kijken. Het niet zien als nadelige karaktereigenschap, maar als eigenschap die juist heel krachtig kan zijn. Kijk vooral haar TEDxtalk voor meer inzicht in introversie en waarom we het meer moeten waarderen:

Foto door: Moyan Brenn

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Joehoe, Miss Introvert hier! Ik zonder me ook het liefste af, werk ook veel liever alleen thuis dan bijvoorbeeld in de bieb op de campus.

 • Pingback: Fijn blogleesvoer #1 | SYLVIA KUIJSTEN()

 • Arjan van den Berg

  Ja, verbazen mensen zich erover als je zegt dat je (meer) introvert bent? Een introvert kan zeer zeker ook genieten van evenementen e.d. en ik geloof ook dat je als introvert wel oog voor detail kan hebben, indrukken, gevoelens, gedachten etc. in je op kan nemen om dat vervolgens in stilte/ rust te kunnen laten bezinken. Ik weet niet of je het herkent, maar ik vind het ook wel eens vermoeiend om alles in me op te nemen en te overdenken. Aan de andere kant komt daar vaak wel iets moois, creatiefs uit. Als je maar de tijd en ruimte hebt om je terug te kunnen trekken, tot jezelf te komen.

  Ik denk zeker dat het belangrijk is dat mensen – ook extraverten – de kracht van introversie begrijpen, waarderen en accepteren. Maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat je dat als introvert zelf weet, daar rekening mee houdt en jezelf ook als introvert waardeert, ook als mensen het niet begrijpen of als je denkt dat je het niet zal begrijpen. Deze maatschappij lijkt inderdaad meer op extraversie gericht te zijn, op jezelf te presenteren, overal bij te zijn, alles te weten… Toch geloof ik dat introverten (ook) wel oog hebben voor de mooie dingen, in stilte inderdaad tot inzichten kunnen komen waar anderen wat aan kunnen hebben – en jijzelf zeer zeker ook. Goed om daar in een blog bij stil te staan en zometeen ook weer iets van jezelf te vertellen.;-)

 • Sanne

  Als je het filmpje herkenbaar vindt, dan is haar boek “Stil” ook echt een aanrader! Ze schrijft boeiend en zeer toegankelijk over introvert VS extravert en het is idd een feest der (h)erkenning 🙂

 • Pingback: Chez Sanne – Offline | Verboden voor Mannen()