Superrelatieweekend

7 inzichten die ik opdeed tijdens het Superrelatieweekend

‘Mag ik iets vragen? Waarom zijn jullie allemaal zo vrolijk?’ De man keek me vertwijfeld aan. ‘We zijn hier voor een seminar,’ legde ik uit, ‘een Superrelatieweekend waarin we leren hoe je een goede relatie krijgt en houdt.’ Ik glimlachte en besefte me tegelijkertijd hoe vreemd het voor de man moest klinken: massaal naar de Heineken Music Hall komen om over superrelaties te leren. Tegelijkertijd werkte het: alle deelnemers die op het plein hun lunch opaten, lachten en waren vrolijk.

Het Superrelatieweekend is een seminar dat gegeven wordt door twee mannen die van Nederland het gelukkigste land ter wereld willen maken: David de Kock en Arjan Vergeer. Ik kwam in aanraking met hun seminars door de video’s die ze maken op YouTube. Daarin beantwoorden ze vragen van kijkers en hun antwoorden zijn verrassend, leerzaam en wat mij betreft het voorbeeld van omdenken.

Daarom twijfelde ik niet toen ik zag dat ze in juli weer het Superrelatieweekend organiseerden. Ik ging er samen met mijn vriend heen en het was één van de waardevolste weekenden die ik ooit heb meegemaakt. Niet alleen deed ik veel inzichten op, na het weekend hadden mijn vriend en ik diepgaande gesprekken over de stof en maakten we concrete plannen om onze relatie nog leuker te maken.

Tijdens het Superrelatieweekend maakten we aantekeningen in een notitieboekje en ik deel de belangrijkste inzichten die ik heb opgeschreven.

  1. Het hoeft niet te lukken
    Een relatie is geen examen waar je voor moet slagen. Het hoeft niet te lukken. Dat je nu met een bepaalde partner bent, betekent niet dat je krampachtig alles moet proberen om het te laten werken. Soms heb je andere kernwaarden of pas je simpelweg niet bij elkaar – dan kun je dat beter accepteren dan jarenlang doorploeteren. Daar wordt niemand gelukkiger van. De wetenschap dat het niet hoeft te lukken, geeft ook een hoop ruimte en biedt mogelijkheden.

    ‘Als het moet lukken, is het al mislukt.’

2. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk
Een partner is er niet om jou gelukkig te maken. Een partner is geen wederhelft zonder wie je niet compleet bent. De ander kan jou niet gelukkig maken, dat kan alleen jij. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou. David en Arjan definiëren een superrelatie zo: ‘ik heb je niet nodig en ik kies elke dag opnieuw voor je omdat ik je geweldig vindt.’

3. Een liefdesrelatie is niet alleen een relatie
Een liefdesrelatie is de meest ingewikkelde relatie die je in je leven aangaat. De relatie bestaat uit drie gebieden: liefde (houd je van elkaar?), relatie (hoe heb je de liefde samen praktisch geregeld?) en seks. Relatie is slechts een onderdeel van de liefdesrelatie, maar het moet op alle drie de gebieden goed zitten. Beoordeel je relatie dus ook door zowel naar liefde, relatie en seks te kijken.

4. Je bent wie je bent en dat is perfect
Dit was voor mij een eyeopener. Heel ons leven proberen we ergens aan te voldoen, verwachtingen te overtreffen en vooral geen fouten te maken. Als mens ben je wie je bent, je hebt een bepaald karakter en bepaalde eigenschappen die bij je horen. Dat kun je – en moet je niet willen – veranderen. Dat betekent dus ook dat je het diepste wezen van de ander niet kunt veranderen. Die ruimte moet je elkaar geven.

‘Echte liefde is niet verstrengeld samen verzuipen.’

5. Kernwaarden bepalen het succes van een relatie
Kernwaarden zijn belangrijk omdat ze uitdrukken wat jij in het leven belangrijk vindt. Denk na over je kernwaarden en bespreek het met je partner, want als kernwaarden botsen is het moeilijk om een relatie in stand te houden. Als de één bijvoorbeeld als kernwaarde ‘avontuur’ heeft en de ander is op zoek naar ‘rust’, dan ontstaat er somewhere along the way wrijving.

6. Creëer een gezamenlijke droom
Een veelgehoorde reden om met een relatie te stoppen, is dat je uit elkaar groeit. Om dat te voorkomen, moet je een gezamenlijke droom creëren. Iets waar je samen naartoe werkt, waar je over kunt praten en waar je energie van krijgt. Sinds het weekend roepen mijn vriend en ik af en toe ideeën door de kamer, om vervolgens te zeggen: ‘Dat is een goede stip!’ Die stip is een stip aan de horizon, een droom of doel voor onze toekomst samen.

7. Stel jezelf twee vragen om ruzies te voorkomen
Ik heb ze ook: onbenullige ruzies die uitgroeien tot een gigantisch meningsverschil – een dag later weet je niet eens meer hoe het is ontstaan. Om die ruzies om niks te voorkomen, kun je jezelf twee vragen stellen: a) is dit echt belangrijk en b) heb ik er invloed op? Als de ander een keer te laat is, hoe belangrijk is dat nu echt? En kun jij er nu nog iets aan veranderen? Vaak kom je er dan achter dat zo’n situatie de ruzie niet waard is.

‘De gevolgen van een ruzie zijn vaak erger dan de aanleiding ervan.’

Voor mij was het Superrelatieweekend, mede door deze inzichten, heel waardevol. Ik heb ervaren dat leren uit een boek of iets leren door te doen echt iets anders is en dat we in relaties vaak te weinig praten over de dingen waar het echt om gaat. Hoewel ik uiteraard niet alle inzichten kan delen, hoop ik dat jij ook iets aan bovenstaande inzichten hebt. Het is geen rocket science; eigenlijk is het best simpel. En tegelijkertijd zo overweldigend dat ik er nu pas over kan bloggen.

Investeren in jezelf en je relatie is niet vreemd – maar wél een heel vrolijke aangelegenheid.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.