Je ideeën delen door te bloggen: pretentieus of ambitieus?

Vorige week zocht ik het antwoord op een cruciale vraag: ‘Zit iemand wel op mijn blogs of verhalen te wachten?’ Ik kwam erop doordat blogger Martijn Bloksma de vraag aan zichzelf stelde nadat hij een mail van een lezer kreeg. Aan het einde van de blogpost beloofde ik terug te komen op het onderwerp, omdat de lezer in diezelfde mail nog twee andere interessante vragen stelde: komt bloggen pretentieus over op anderen? En hoe kom je daar dan overheen?

[heading margin_top=”14″]Bloggen kan heel pretentieus overkomen[/heading]

Ik blog nu langer dan twee jaar en nog steeds zie ik soms opgetrokken wenkbrauwen wanneer ik erover vertel. Vaak begrijpen ze niet waarom ik het doe. Ik studeer nog, heb niets concreets bereikt, geen boek uitgegeven en ben pas twintig. Wat heb ik te vertellen? Dat ik blog zal dan wel betekenen dat ik denk dat ik een heel interessant persoon ben of dat ik veel kennis over het onderwerp heb. En dat ik mezelf schrijver noem, is natuurlijk heel arrogant.

Misschien kan je mijn antwoord al raden: ja. Bloggen kan heel pretentieus overkomen, maar dat heb je (gelukkig) zelf in de hand. Jij bent de blogger, jij schrijft de teksten, kiest of maakt de foto’s en bepaalt de onderwerpen. De vorige keer haalde ik de marketing erbij om mijn antwoord toe te lichten en nu doe ik hetzelfde. Bedrijven moeten zichzelf positioneren. Door hun website, hun logo, hun prijzen, de verpakking van hun product en de reclame daar omheen, zorgen ze dat ze gezien worden als duur en exclusief of juist goedkoop en toegankelijk.

De manier waarop een bedrijf zichzelf positioneert, heeft invloed op hoe jij het bedrijf ziet. Als je aan Hugo Boss denkt, zie je dollartekens of dure pakken. Denk je aan Hema, dan zie je doorsnee producten en lagere prijskaartjes. Als blogger kun je ook deels bepalen hoe anderen jou zien. Je kunt jezelf als expert neerzetten, zoals visagist Tom Sebastian doet. Hij beantwoordt eens in de zoveel tijd vragen van kijkers en heeft overal een antwoord op. Maar je kunt ook laten zien dat je eigen ervaringen deelt en ook niet alles weet, zoals blogger Elja Daae.

[heading margin_top=”14″]Maar je ideeën en ervaringen delen, is juist ambitieus[/heading]

De lezer die de vraag stelde, wil over de volgende onderwerpen bloggen:

‘Een blog over mijn onderzoeksinteresses (media representaties en de grens tussen gemak en privacy). Hierop zou ik onderzoeksideeën, populair wetenschappelijke artikeltjes en andere beslommeringen kunnen zetten.’

Het lijken mij goede onderwerpen om een blog op te baseren. Het is niet pretentieus om meer te willen leren over je vakgebied of je ideeën daarover te delen. Een mooi voorbeeld van iemand die vakinhoudelijke ideeën deelt zonder over te komen alsof hij alles weet, vind ik Raymond Snijders. Hij is informatiespecialist en blogt over auteursrechten, ICT en andere onderwerpen die met zijn vakgebied te maken hebben. Hoewel hij echt kennis van zaken heeft, schrijft hij heel toegankelijk.

Als je twijfelt over bloggen omdat je bang bent dat anderen het als pretentieus zullen zien, is er maar één manier om daar overheen te komen: gewoon beginnen. Als je je eerste stuk schrijft, zie je vanzelf hoe anderen daarop reageren. Bloggen is niet iets waar je van tevoren een hele strategie voor kunt maken zodat je nooit fouten maakt of meteen de juiste toon te pakken hebt. Het is een leerproces waarbij je het meeste leert door te beginnen, te experimenteren en te leren van de feedback die je krijgt.

Wat ook helpt om over die angst heen te komen, is erover praten met anderen. Vertel een paar familieleden of vrienden over je ideeën om te beginnen met bloggen en je zult zien dat je angst eigenlijk nergens voor nodig is: de meesten zullen juist positief reageren. Bloggen laat zien dat je ambitieus bent en gaat voor wat je wil bereiken. Begin, zorg dat je de stukken die je schrijft zelf interessant vindt en dat je achter elk stuk staat dat je online publiceert.

Dan maakt het eigenlijk helemaal niet meer uit wat anderen ervan vinden, toch?

Wat vind jij? Is bloggen pretentieus?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Het ligt een beetje aan de stukjes die ik schrijf. Columns, recensies etc. vind ik niet pretentieus, soms heb ik dat bij m’n wekelijkse zondagse diary’s wel een beetje. Dan vraag ik me af of mensen er wel op zitten te wachten om te lezen wat ik allemaal uitspook. Aan de andere kant worden die altijd wel heel goed gelezen, dus dat zal dan toch wel interessant zijn 😛

  • Sharpbendisqus

    De meeste mensen beginnen inderdaad zonder al te veel overleg te bloggen. Zonder al te veel kennis van zaken ook. En misschien is het ook maar beter zo! Anders zou je ieder plezier van bij het begin fnuiken.