Neem een stukje hazelnoottaart, want vanaf vandaag ben ik een twintiger!

Dit is de allerlekkerste taart van Nederland. Ik zei het vorig jaar al op Instagram, en ik blijf erbij. Als het kon zou ik ‘m virtueel aan je overhandigen, want vandaag is een bijzondere dag: ik ben jarig. Vandaag word ik twintig en ga ik een nieuwe fase in. De fase waarin m’n leeftijd geen enkel getal meer is en niet meer met 1 begint. Dus proost, en neem een stukje hazelnoottaart!

[heading margin_top=”14″]Verjaardagen zijn fantastisch![/heading]

Vroeger was een verjaardag vooral leuk (denk aan het inpakpapier van cadeaus scheuren, taart eten, kaartjes met ‘wat we gaan doen is een verrassing, maar je moet wel je zwemkleding meenemen), nu moet je vooral veel organiseren voordat het leuk wordt. Boodschappenlijstjes maken, cadeau ideeën bedenken, mensen uitnodigen, nadenken over de grootte van de taart (zo groot mogelijk), de soort taart, de hapjes, drankjes, locatie..

Genoeg te regelen dus! Toch zijn verjaardagen altijd de moeite waard. Wat je er ook voor moet regelen, wie er ook afzeggen, hoeveel hapjes ook mislukken en hoeveel wijn er ook gemorst wordt, verjaardagen zijn fantastisch. Nu heb ik ook nog een leeftijd dat ik naar waarheid kan zeggen dat ik het niet erg vind om ouder te worden, maar verjaardagen zijn van die gelegenheden die je altijd bijblijven.

De één omdat je er een foto van bewaard hebt, de ander omdat je je er juist zo weinig van herinnert dat je vrienden het voor je moeten invullen en weer een ander omdat iemand raar deed, een bijzonder cadeau gaf of juist iets moois zei. Of omdat iemand er voor de laatste keer bij was, of juist voor de eerste keer.  Ook voor de literatuur zijn verjaardagen fantastisch. Je kunt ze altijd gebruiken in je verhaal.

[heading margin_top=”14″]Gebruik eens een verjaardag in je verhaal[/heading]

Iedereen kent wel een stel dat elkaar heeft leren kennen op een verjaardag of een voormalig stel waarbij de één elk jaar afbelt: ‘Als hij komt, kom ik niet hoor! Wie vind je nou belangrijker?’ Op verjaardagen zitten allerlei soorten mensen die elkaar niet kennen en elkaar anders nooit zouden ontmoeten, bij elkaar. De buurvrouw ontmoet de vriendin van de basisschool die je, ondanks dat jullie uit elkaar gegroeid zijn, toch maar uitnodigde. Je ouders ontmoeten vrienden die ze nooit eerder zagen, jij ontmoet aanhang die je nooit eerder zag.

Niet alleen de mensen die zich vanwege een digitale uitnodiging in je woonkamer verzamelen maken verjaardagen heel bruikbaar, ook de emoties. Blijdschap wanneer de jarige wordt gefeliciteerd. Woede wanneer de vriend met een compleet ongepast cadeau komt aanzetten. Mierzoete glimlachjes wanneer een achteroom ineens het grootste cadeau ooit geeft, rood aangelopen gezichten na een verhitte discussie over of SecondLove wel of niet verboden zou moeten worden en stress wanneer iemand een brandlucht ruikt.

Ja, ik hou wel van verjaardagen. Vooral van de mijne. Want dan weet ik zeker: er is hazelnoottaart. De lekkerste van Nederland.

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Shuvani | BYSHIVANI

  Van harte gefeliciteerd!:)

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Shuvani! 🙂

 • Arjan van den Berg

  Je zou bijna zin in een verjaardag krijgen, zoals jij het beschrijft… Van harte gelukgewenst; dat je nog maar vele leestekens aan het al dan niet virtuele papier toe mag vertrouwen en je nog een mooie (literaire?) toekomst voor je hebt – in geliefd gezelschap.:-)

  • Linda Rosalinde Markus

   Mooi zo! Bedankt Arjan, en wat een mooie wens! Dankje. 🙂

 • Gefeliciteerd! Ennuh… volgend jaar word ik alweer een dertiger, ik voel me toch wel oud hoor 😉

  • Linda Rosalinde Markus

   Ik denk dat iedere leeftijd een bepaalde charme heeft. Je gaat er ook ‘naartoe leven’ denk ik. Toen ik klein was dacht ik: ‘Als ik twaalf ben, dán heb ik echt een leuke leeftijd.’ Toen ik twaalf was, verschoof die gedachte naar zestien. Daarna naar achttien en nu ben ik alweer twintig. Tja, zo gaat dat! Bedankt voor je felicitatie, Alynia. 🙂

 • Jos Eising

  Haha geweldig verhaal en herkenbaar 🙂 Ook langs deze weg van harte gefeliciteerd 🙂 *Zin in hazelnoottaart heeft* X

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Jos! 🙂

 • Annelies

  Gefeliciteerd! Die taart ziet er heerlijk uit!

 • Haha, ik heb toevallig donderdag een stukje hazelnoottaart op vanwege de verjaardag van een collega en heb net een kopje hazelnootkoffie op (van Nescafé, aanrader) 😉 Van harte gefeliciteerd!! Al voel ik me nu een beetje oud 😛