Jawbone UP24: een coach waar je onmogelijk tegen kunt liegen

‘Het duurde afgelopen nacht bijna een uur voordat je in slaap viel. Analyseer vanavond je slaapkamer voordat je naar bed gaat. Het moet donker, stil en koel zijn, met een ideale temperatuur tussen 16-22 graden Celsius.’ Het is niet m’n vriend die dit tegen me zegt, maar mijn persoonlijke assistent in de vorm van een armbandje.Sinds drie maanden draag ik de Jawbone UP24. Het houdt bij hoelang ik slaap, hoeveel stappen ik zet en of ik wel gezond eet.

[heading margin_top=”14″]Doelen stellen met behulp van technologie[/heading]

Het armbandje herinnert me eraan om genoeg te bewegen en te slapen, waardoor ik daar bewuster mee bezig ben. In het begin voelde het wat futuristisch. Wanneer ik te lang stilzit, vibreert het bandje. En als ik ’s ochtends wakker word, laat het me zien hoelang ik diep geslapen heb, of ik tussendoor wakker ben geworden en hoelang het duurde voor ik in slaap viel. Als ik trouw invoer wat ik op een dag eet, krijg ik een cijfer voor mijn eetgewoontes.

Ook geeft het bandje me advies en door de dag heen spoort het me aan om mijn doelen te behalen. Want dat is het leuke: op het gebied van slaap, beweging en gewicht kun je doelen stellen. Zo heb ik als doel om acht uur per nacht te slapen en 10.000 stappen per dag te zetten. ‘Maak een wandelingetje. Eet gezond. Je kunt het wel,’ moedigt de UP24 me aan als ik op de helft van mijn bewegingsdoel zit. Of: ‘Nog maar een wandeling van 4 minuten en je bent er al.’

Het geeft me slimme voedingstips, waarschuwt me voor teveel slaap en deelt leuke feitjes met me, zoals dat zoenen en lezen goed is voor de gezondheid. Inmiddels voel ik het armbandje niet meer zitten. Het is mijn tweede natuur geworden om de slaapstand aan te zetten als ik in bed lig en ’s ochtends te kijken hoe ik heb geslapen. Ook neem ik nu altijd de trap en ga op tijd naar bed, want de UP24 confronteert me genadeloos met mijn keuzes (in de UP app).

up22

[heading margin_top=”14″]’Wat was je aan het doen?'[/heading]

Het klinkt wat eng, zo’n bandje dat altijd registreert wat je doet en jou daarmee confronteert. Als ik twintig minuten intensief beweeg en ‘vergeet’ om die training te registreren, vraagt het: ‘Zo te zien was je flink in beweging. Wil je me laten weten wat je aan het doen was?’ Toch merk ik dat ik – hoe cliché ook – gezonder probeer te leven nu ik het armbandje draag.

Soms heb je iets of iemand nodig die je herinnert aan dingen die je belangrijk vindt – of dat nu voldoende slaap, schrijven of iets totaal anders is. Columnisten die je wakker schudden met scherpe visies, bloggers die herkenning bieden of technologie die je helpt gezonder te leven. Omdat anderen inzichten hebben waar je zelf niet zo snel opkomt, jezelf motiveren soms lastig is en je tegen technologie niet kunt liegen.

Ik hou m’n UP24 voorlopig nog even om.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • karin

  soms heb je inderdaad mensen nodig die je even op scherp zetten of kunnen motiveren maar waar ik bezwaar tegen heb is dat het met een bandje de hele tijd gebeurt. ik denk dat ik niet de hele dag ‘getoetst’ wens te worden. leven is ook niet de hele dag bezig zijn met controleren hoe goed je iets doet. misschien is het voor sommige mensen heel goed weggelegd, maar ik krijg er de bibbers van.

 • Dit zou voor mij net zo werken, ik zou ook echt geen liftknopje meer indrukken. Fijn dat het werkt en dat je meer bewust bezig bent. Ik twijfel al een hele tijd, ik vind dat bandje verrekte duur, om de Jawbone aan te schaffen.

  • Linda Rosalinde Markus

   Hij is zeker duur voor een polsbandje. Ik draag hem wel echt elke dag en kijk dagelijks even naar de adviezen en hoe ik geslapen of bewogen heb. Daarom vind ik hem het geld wel waard, omdat ik merk dat ik er echt iets aan heb en er (iets) gezonder door leef. Maar dat is een persoonlijke afweging: ga je hem veel gebruiken denk je of ben je hem na een maand zat?

 • Cool, dat zou ik ook wel willen… Eens wat informatie over opzoeken.

  • Hihi, jammer genoeg heb ik geen iPhone, ik heb nog een oud mobieltje.

   • Linda Rosalinde Markus

    Ah! Je hebt geen iPhone nodig, maar wel een telefoon waarop je applicaties kunt installeren (HTC, LG, Samsung; het kan allemaal).

    • Ik ben op de site gaan kijken en mijn gsm en iPad 2 zijn niet compatible. Ach bespaart me weer een impulsieve aankoop 😉