Jonge schrijvers van nu leven in spannende tijden

Volgens mijn vader leven we in spannende tijden. Hij heeft sinds kort een elektrische auto en verbaast zich over de snelle ontwikkeling. Honderdtwintig jaar geleden waren er nog geen auto’s, vijf jaar geleden nog amper elektrische modellen. Nu komen er steeds meer oplaadpalen en is het over een tijdje niet meer ongewoon om ergens koffie te gaan drinken omdat je auto even wordt opgeladen.

[heading margin_top=”14″]32 gigabyte op je vingernagel is behoorlijk spannend[/heading]

Toen hij het zei, geloofde ik het niet echt. Natuurlijk, deze tijden zijn spannend. Maar waarom zouden ze spannender zijn dan andere tijden? De ontwikkelingen gaan steeds sneller, de techniek raast ons vooruit. Nu verandert er veel, maar over honderd jaar gaan de veranderingen nog sneller. Waarom zou deze tijd dan zo bijzonder zijn?

Ik vroeg het hem, en hij gaf de volgende verklaring: de wereld zit in een stroomversnelling. Wij kennen nog de USB-stick in allerlei vormen (ik had het dominosteentje) die je bij de V&D kon kopen. Het kostte een vermogen en behalve het leuke uiterlijk, zat er hooguit vier gigabyte aan ruimte op. Inmiddels past tweeëndertig gigabyte al op je vingernagel.

Wij kennen de fiets, de auto’s die op diesel rijden, de benzinemotor en nu de elektromotor. De afstand die elektrische auto’s kunnen rijden kan groter worden. De oplaadtijd kan korter worden en de accu lichter, maar verder komen er weinig nieuwe uitvindingen die ons straatbeeld echt zullen veranderen. Een auto op waterstof misschien, maar veel verder kan het bijna niet gaan.

[heading margin_top=”14″]De ontwikkelingen van nu veranderen het boekenvak[/heading]

De grote veranderingen, de ingrijpende ontwikkelingen en de ideeën die de wereld beïnvloeden, gebeuren nu. Niet over honderd jaar of over vijfhonderd jaar, maar nu. Ik heb er wat langer over nagedacht en ik begin te beseffen dat hij gelijk heeft. De details worden later ingevuld, maar de ontwikkelingen gebeuren nu. We zitten er middenin.

Ook voor het boekenvak heeft het gevolgen. Voor de schrijfwereld, de uitgeverswereld. Wij maken mee dat het boek zich van papier naar pixels verplaatst, dat de boekenkast vervangen wordt door een lichte e-reader, dat schrijvers nieuwe manieren en podia krijgen om erkenning te vinden, dat sociale media ingrijpender gebruikt kunnen worden voor de promotie van hun boeken en dat niet meer de uitgever maar het netwerk van de schrijver de grootste bijdrage zal leveren aan zijn bekendheid.

Vorige week donderdag werd er een discussieavond gehouden over het nieuwe uitgeven met een aantal grote uitgeverijen en literaire agenten. Ik kon er helaas niet bij zijn, maar het kan niet anders dan een interessante avond geweest zijn. Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen, nieuwe manieren om debutanten te vinden, boeken te promoten, geld te verdienen.

Een mooi voorbeeld vind ik het multimediale boek van Marisha Pessl, waar ik al eerder iets over schreef. Het zijn echt spannende tijden. Ook voor schrijvers.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.