De journalistiek als kans op impact: ‘So you’re going to be a journalist?’

Laatst was er een vriend uit Amerika op bezoek. We hadden het over de verschillen tussen Amerika en Nederland, maar ook over de vakken die we volgden. Ik vertelde hem dat ik een journalistieke minor volgde. ‘So you’re going to be a journalist?’ vroeg hij. ‘Not exactly, I chose the course because I’m interested in journalism.’ Dat begreep hij niet. ‘Why wouldn’t you?’

Journalist Hans Marijnissen zei tijdens een gastcollege dat je journalist wordt omdat je een antenne hebt voor de pijnpunten in de samenleving. Omdat je je graag in andere werelden beweegt, openstaat voor andere mensen en heel nieuwsgierig bent. Ik denk dat je vooral journalist wordt vanwege de impact die je dan hebt. Toen ik op bezoek was bij de NRC redactie, hing daar een bepaalde sfeer. Een sfeer waardoor je voelt dat ze met iets belangrijks bezig zijn.

Als journalist kun je zeggen dat je werk maatschappelijk belang heeft. Je hebt een bepaalde autoriteit, waardoor je meer kunt vragen. Over stukken in kranten worden Kamervragen gesteld en negatieve publiciteit kan een politicus zijn baan kosten. Als journalist heb je macht, impact. Tegelijkertijd hoef je geen journalist te zijn om impact te hebben.

Bloggers hebben impact. Schrijvers ook.

Iedereen die iets voor iemand betekent of bijdraagt aan een verandering, heeft impact.

Alleen is de impact van journalisten vaak directer, groter. Ze werken voor mediabedrijven met een groot bereik en als zij iets schrijven, moet je er iets mee. Het is minder vrijblijvend. Een boek kan honderd jaar later ineens impact krijgen, terwijl het bij de eerste druk in de boekwinkels bleef liggen. Een blogger kan een diepgravend stuk schrijven; als niemand het oppikt blijft het onzichtbaar. Impactloos.

Is de journalistiek ingaan dan een garantie voor een carrière vol impact? Nee, dat ook weer niet. Het is een kans op impact. Nutteloze, maar fijne impact (honderden retweets en likes, boze lezersbrieven) en de impact waar je het voor doet. Iets in werking zetten, iets aankaarten, aan het begin staan van een verandering. En die kans wil iedereen, want we willen iets teweeg brengen, ergens voor leven. Impact hebben.

‘So you’re going to be a journalist?’

‘Maybe. Maybe not.’

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.