Waarom juli de perfecte maand is om je motivatie terug te vinden

Toen ik gisteren mijn mailbox opende, zag ik een energieke mail van Alex Beadon over de maand juli. Als je haar niet kent: ze inspireert anderen om werk te maken van hun dromen in haar wekelijkse vlogs. Dat doet ze met zoveel enthousiasme en energie dat het bijna werkt als een wekelijkse peptalk, een virtuele schop onder de kont – maar dan een inspirerende, zonder het ‘ik moet’-gevoel. In de mail roemde ze de maand juli om iets wat ik me helemaal niet realiseerde: juli is het begin van de tweede helft van het jaar.

Aan het einde van het jaar kijk ik meestal terug op alles wat er dat jaar wel en niet is gebeurd. Voornemens die ik wel of niet gerealiseerd heb, mooie dingen die ik wel of niet heb kunnen doen, to do’s die ik wel of niet heb bereikt. Om dan nieuwe voornemens te maken die ik in het daaropvolgende jaar wél wil waarmaken. Maar waarom zouden we ons eigenlijk beperken tot dat ene moment? Waarom kijken we niet vaker even terug?

De maand juli, wanneer je meer vrije tijd krijgt en de helft van het jaar erop zit, is een maand die daar heel geschikt voor is. Nu ik me realiseer dat de helft van het jaar erop zit terwijl ik nog heel veel plannen heb, merk ik dat ik extra gemotiveerd wordt om die plannen door te zetten. Er zijn dan misschien zes maanden voorbij, maar er komen ook zes maanden aan waarin nog heel veel geschreven, geblogd, gestudeerd en gewerkt kan worden.

Ik koppel er meteen een doel aan voor deze maand: meedoen aan de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd 2014. Deadlines werken altijd goed als het om schrijven gaat (geef toe, zonder ze ben je als schrijver hopeloos verloren), dus 14 juli is bij deze een deadline om rood te omcirkelen in je agenda. Vorig jaar werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd en spoorde ik na de uitreiking de twintig longlist kandidaten op om hen te interviewen.

Helaas lukte het me niet ze allemaal te strikken, maar veertien van hen wilden mijn vragen wel beantwoorden. Stuk voor stuk zijn het mensen met boeiende verhalen, rare schrijfgewoontes en rake schrijftips. Absoluut de moeite waard om nog eens te lezen dus. Deze interviews kun je terugvinden met de tag Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Misschien geeft het je net de motivatie die je nodig hebt om zelf een poging te wagen.

Juli blijkt toch een bijzondere maand.

Foto door: Ben Terrett

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.