De kern van goed interviewen: rake vragen, goede voorbereiding en ruimte

De inspirerende Talitha Forrer van eTZEtera interviewt zo nu en dan mensen die iets doen met hun passie. Vaak hebben de geïnterviewden van hun passie hun werk gemaakt, maar dat dat geen voorwaarde is om in de rubriek te verschijnen, merkte ik toen Talitha mij wilde interviewen. Ze stelde zes originele vragen en vroeg me naar mijn dagindeling, beste advies, manieren om inspiratie te vinden, favoriete blogs, websites en apps.

[heading margin_top=”14″]Talitha Forrer stelde de juiste vragen, Pauw en Witteman niet[/heading]

Het uitgebreide interview vind je hier. Natuurlijk heb ik me meteen verdiept in de andere interviews en ze zijn stuk voor stuk inspirerend. De één doet iets bijzonders, de ander deelt een geweldig advies en weer iemand anders weet welke app je echt moet downloaden. Het gekke is dat alle geïnterviewden eigenlijk heel normale mensen zijn. Het zijn mensen die je tegenkomt in de supermarkt, ziet staan bij de koffieautomaat op de hogeschool of in de trein ziet zitten.

Door het stellen van zes vragen die waarschijnlijk nog niemand anders aan hen gesteld heeft, weet Talitha inspirerende antwoorden te ontlokken. Dat is een krachtige vaardigheid. Afgelopen maandag werd me extra duidelijk hoe belangrijk het is om goed te kunnen interviewen. De oudere broer van mijn vriend was te gast bij Pauw en Witteman om te praten over fanatieke jonge gelovigen. Uit een onderzoeksrapport is gebleken dat minder jongeren naar de kerk gaan, maar dat de jongeren die naar de kerk gaan, fanatieker zijn.

In mijn beleving was dat vroeger andersom. Iedereen die christelijk opgevoed was, ging naar de kerk, maar deed er daarnaast niets bijzonders mee. Ze geloofden, gingen naar de kerk, baden voor hun eten en lazen de Bijbel. Dat het nu zo verandert is, is interessant. Waardoor komt dat? Wat is het verschil in de geloofsbeleving van de christelijke jongeren toen en nu? Wat betekent ‘fanatieker’ concreet? Ik ging voor het item zitten, benieuwd naar de vragen én antwoorden.

[heading margin_top=”14″]Goed interviewen betekent goede voorbereiding en rake vragen[/heading]

Gek genoeg werden de vragen die ik hierboven noem helemaal niet gesteld. Het ging niet over de uitkomst van het rapport, sterker nog, het rapport voelde meer als een aanleiding. Een haakje waaraan basale vragen over geloven in het algemeen werden opgehangen: Welke rol speelt God in jouw leven? Wat betekent het geloof? Hoe weet je dat God van je houdt? Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit? Wat doe je anders dan ongelovigen? Bestaat de duivel?

Elf minuten tijd om erover te praten en toch zo weinig vragen stellen die echt over het onderwerp gaan. Ik vond het een gemiste kans en een slecht interview door Pauw en Witteman. Als je je verdiept in het christelijk geloof, weet je dat je aan een ex-voorzitter van SGP Jongeren niet hoeft te vragen hoe hij denkt over seks voor het huwelijk. Door die schijnbaar slechte voorbereiding, irriteerde de uitzending me. De zes vragen die Talitha me stelde, vond ik wel interessant. Ze zetten me aan het denken, triggerden me om inspirerende antwoorden te geven.

Dat is voor mij de kern van een goed interview. Rake vragen stellen die over het onderwerp gaan zonder saaie antwoorden in de hand te werken en de geïnterviewde de ruimte geven om zijn of haar verhaal te doen. Vragen zo stellen dat de antwoorden veel kans hebben om interessant of inspirerend te zijn, ook al ziet de geïnterviewde zich misschien niet als een inspirerend persoon. Goed interviewen is moeilijk, maar belangrijk en vooral boeiend: lukt het je om met jouw vragen de informatie te krijgen waar jij benieuwd naar bent?

Talitha, bedankt voor het ontzettend leuke interview, je rubriek is echt inspirerend en ik vind het een eer om er deel van te mogen uitmaken.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Leuk interview in eTZEtera! Je bent inderdaad echt enorm veel bezig met jouw schrijfprojecten als ik dat zo lees!

    • Linda Rosalinde Markus

      Dankje, Lise! Ja, eerlijk gezegd meer dan met mijn studie op het moment. Gelukkig kan ik me dat veroorloven, denk ik dan altijd maar. 😉