Bezorg je lezers geen keuzestress, blog over drie soorten pindakaas

Het leukste van veel colleges en lessen is toch wel de laatste les, wanneer je even iets anders mag doen en er ruimte is voor een creatieve invulling. Vorige week maandag had ik zo’n les: de laatste les van de cursus Spaans die ik volgde. We maakten allemaal wilde plannen: de les zou in het teken staan van de Spaanse cultuur, we zouden sangria maken, olijven eten en de flamingo dansen. We spraken af dat iedereen iets mee zou nemen. ‘Wij maken sangria!’ riepen ik en een vriendin enthousiast.

[heading margin_top=”14″]Keuzestress door vijf soorten Spaanse wijn[/heading]

Dat we het nog nooit gemaakt hadden, maakte niet uit. In een vergeten kastje vonden we een grote fles sinaasappellikeur, daarna gingen we naar de supermarkt om de rest van de ingrediënten te kopen. Sinaasappels, een citroen, bevroren zomerfruit, Spaanse wijn – heb je al door dat het een heel simpel recept uit de Allerhande is? Omdat ik nog thuis woon en daardoor weinig boodschappen doe, werd ik overweldigd door het aanbod. Vijf soorten Spaanse wijn, minstens vier verschillende pakken kip teriyaki en zelfs tussen de soorten frisdrank met limoensmaak zat nog verschil.

Toen ik woensdagavond meedeed aan een Google Hangout met vier andere bloggers, dacht ik aan dat gevoel. Blogcoach Karin Ramaker noemde verschillende punten die haar opvielen bij blogs: een minimalistisch design, er wordt met enige regelmaat geblogd, de blogger laat zien dat hij de tekst belangrijk vindt, de blog staat op een eigen domein en de lettergrootte is goed. Daarna zei ze dat ze het vervelend vindt wanneer blogs veel specifieke categorieën hebben.

‘Het is als pindakaas kopen in de supermarkt,’ zei ze. ‘Sommige mensen krijgen keuzestress wanneer ze uit tien potten kunnen kiezen. We willen geen tien soorten pindakaas, maar bijvoorbeeld drie.’ Ik herkende die keuzestress. Toen ik een keer brie wilde kopen, lagen er vijf soorten. Ik pakte het huismerk, maar vroeg me tot aan de kassa af of ik wel echt de goede soort had gekozen. Er is tegenwoordig veel te kiezen.

[heading margin_top=”14″]Schrijven, bloggen en creativiteit zijn mijn potten pindakaas[/heading]

Ook bij het bloggen. Soms vragen vrienden me of ik het niet zat wordt om elke week meerdere keren over schrijven te bloggen. Of het wel leuk blijft op die manier. Toen ik Karin hoorde praten over de potten pindakaas, wist ik dat ik niet alleen maar over schrijven blog. Ik blog niet over tien onderwerpen (oh, man, ik voel de keuzestress al opkomen) maar wel over meer dan alleen schrijven. Ik blog soms over creativiteit en over bloggen. Schrijven, bloggen en creativiteit, dat zijn mijn ‘drie potten pindakaas’.

Niet teveel onderwerpen om te voorkomen dat ik keuzestress krijg, maar wel genoeg om ongedwongen te blijven bloggen en lezers wat afwisseling te bieden. De professionele (lees: geldverdienende) bloggers zeggen wel dat je je slechts aan één specifiek onderwerp moet binden (tuinieren voor beginners, puppygedrag, jazzmuziek), maar dat is alleen fijn als je de intentie hebt om geld te gaan verdienen met je blogposts die je schrijft.

Ik bedoel maar: welk mens houdt het als hobby vol om dag in dag uit alleen maar over tuinieren of de laatste iPhone te schrijven? We willen niet in de supermarkt staan met voor ons één pot pindakaas. Je hoeft niet trouw te blijven aan één onderwerp. Hou het leuk, voor jezelf, maar ook voor je lezers.

Geef ze gewoon drie soorten pindakaas.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.