Kies een ander genre en je schrijverscarrière is voorbij

‘Deze hoef ik niet.’ Ze schudde haar hoofd terwijl ze langsliep. ‘Dit zijn vierkante ruitjes, geen schuine.’ Ik bakte voor het eerst stroopwafels met geleende ijzers en haalde net de eerste wafel van die ochtend eruit. Ondanks de geur liep ze door. Ze wilde niets kopen.

[heading margin_top=”14″]Schrijver, blijf bij je genre![/heading]

Toen Arjen Lubach na drie romans een thriller schreef, kreeg hij veel kritiek. Dat begreep ik niet, vooral niet nadat hij er kort iets over zei op de Avond van het Spannende Boek. Hij wilde gewoon iets nieuws proberen, zijn grenzen verleggen. Hoe mooi is het dan dat je als schrijver de mogelijkheid hebt om een ander genre aan te raken?

De oorzaak van de kritiek werd me pas duidelijk toen ik met die geleende ijzers stroopwafels bakte. Het deeg was hetzelfde. De balletjes die ik ervan kneedde waren even groot en ook de stroop smaakte vertrouwd zoet. Alleen het soort ruitje, de vorm waarin de wafel gepresenteerd werd, was anders.

En dat schrikt mensen af.

Stroopwafel

[heading margin_top=”14″]Die liefdesromans lezen vertrouwd[/heading]

Misschien is dat de reden dat Nicholas Sparks nog steeds alleen liefdesromans schrijft en Saskia Noort met de haar typerende thrillers blijft komen. Doe iets anders en je wordt niet meer gelezen.

Het enige dat op de markt werkt, is mensen vragen of ze iets willen proeven. Hen het schaaltje met versgebakken stukjes aanreiken en wachten tot ze er twijfelend eentje pakken. Pas dan wordt duidelijk dat het ruitje misschien wel verschilt, maar dat dat niet hoeft te betekenen dat de hele wafel anders is.

Zoals ik dan de kans krijg om ze alsnog stroopwafels te verkopen, moeten schrijvers de kans krijgen om te experimenteren. Ook met genres.

Eigen foto’s.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.