Deze korte schrijfopdrachten krijgen jou wél aan het schrijven

Ik ben gek op writing prompts: creatieve schrijfopdrachten die echt heel simpel zijn. Één van de meest gehoorde redenen om niet te schrijven, is het gebrek aan ideeën. Dat is niet langer een excuus: er zijn websites en Facebook-pagina’s vol korte opdrachten, die puur bedoeld zijn om je aan het schrijven te krijgen. Zo’n writing prompt geeft je een idee, zodat je met schrijven kunt beginnen en in de ‘flow’ raakt.

[heading margin_top=”14″]Simpel: volg de opdracht en begin te schrijven[/heading]

Het idee is simpel: begin klein. Zo’n opdracht is bijvoorbeeld nooit: ‘leef je in in een man die tijdens 9/11 zijn echtgenote verloor,’ eerder ‘beschrijf de gemiddelde dag van je dementerende oma.’ Klein beginnen dus, met een gewone en alledaagse situatie.

Wat zou je kat doen op de momenten dat hij door zijn kattenluikje naar buiten glipt? Waarom zit die man eenzaam in de wachtkamer van de huisarts? Hoe brengt de zwerver die mensen lastigvalt in de trein zijn dagen door? Waarom lopen er op maandagmiddag twee vrouwen met H&M tassen door een verder stille winkelstraat?

De schrijfopdrachten geven je niet alleen een begin, maar ook een kick-start: de confrontatie aangaan met de lege pagina hoeft nooit meer een probleem te zijn. En hoewel je het in eerste instantie alleen gebruikt om op gang te komen, kan er uit die oefening ook een echt verhaal ontstaan.

Zestig seconden schrijven om op te warmen of een woorden bij een beeld verzinnen? Kies een writing prompt en begin.

[heading margin_top=”14″]Moeilijker: maak een alledaagse situatie spannend[/heading]

Het mooie is dat we denken dat dat heel makkelijk is, zo’n korte opdracht, terwijl we er veel van kunnen leren. Een gebeurtenis zoals 9/11 heeft als feit op zich al zoveel impact, dat het verhaal er omheen niet steengoed hoeft te zijn.

Het wordt juist veel moeilijker wanneer je beschrijft hoe iemand een dag lang naar een zwart televisiescherm kijkt of een dag uit het leven van een Jehova-getuige volgt. Of zoek uit hoe een eend een drukke autoweg oversteekt. Een saai moment heel boeiend beschrijven, dát laat zien hoe goed je schrijft.

Zes geweldige sites waar je writing prompts kunt vinden:

 1. The One Minute Writer
 2. Creative Writing Solutions
 3. Creative Writing Prompts (beweeg je muis over de cijfers)
 4. Writer’s Digest Prompts
 5. Awesome Writing Prompts
 6. Writing Prompts Tumblr

De sites worden allemaal regelmatig geüpdate en alles wat erop staat kun je gebruiken als vingeroefening of aanzet voor een kort verhaal.

Zet koffie, zorg voor stilte om je heen of zet ontspannende muziek op en ga er een halfuurtje voor zitten. Misschien komt er wel iets heel moois uit je vingers.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Ah, ik wist niet dat dergelijke opdrachten ‘writing prompts’ werden genoemd. Leuk, ik ga de sites even bekijken 🙂

 • Heel leuk! Bedankt voor de tip!

 • lindakwakernaat

  Leuk idee,
  Voorlopig loop ik met mijn zaken achter, 🙁

 • Mariska

  Super leuk idee, zo zie je maar weer dat je hersens nooit leeg zijn en er altijd wel een knopje zit met een idee die kan bloeien tot een goed verhaal.

 • Nu nog aan paar adresjes om de verhaaltjes aan de man te brengen, dank je voor de tip