De kracht van audiobloggen

‘Hoe denken jullie over audiobloggen?’ Met een aantal bloggers praatte ik over audiobloggen tijdens een Google Hangout. Het kwam erop neer dat niemand ooit aan audiobloggen had gedacht, terwijl het toch een bekende blogvorm is. Ik besloot de uitdaging aan te gaan en een audioblog te maken. Een stuk tikken, water drinken, de recorder aanzetten, inspreken en ondertussen letten op het tempo en de intonatie; het was heel anders dan ‘normaal’ bloggen.

Het kostte vooral veel tijd. Een stuk tikken en daarbij nadrukkelijk letten op hoe het klinkt, een ruimte vinden waarin je stem niet hol klinkt, zeven keer het stuk hardop lezen zodat je bij het inspreken nergens meer over struikelt. Toch is audiobloggen een krachtige en vooral hele persoonlijke manier om te bloggen. Een stem is uniek, herkenbaar en vertelt iets over de blogger achter het computerscherm. De kracht van het audiobloggen is dat je als blogger dichterbij komt.

Ik vergelijk het met lezingen die schrijvers geven. Je gaat niet naar een lezing om de schrijver te zien, maar omdat het je een beeld geeft van degene achter het boek. De stem horen draagt daaraan bij. Voor schrijvers is het geven van lezingen een manier om persoonlijker contact te krijgen met lezers, voor bloggers is audiobloggen dat. Fascinerend.

Deze keer lees ik niet de tekst hierboven voor, maar denk ik hardop na over de kracht van lezingen en audiobloggen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • gert braakman

  Ha Rosalinde,

  Sinds een paar weken volg ik je online avonturen en nu naar aanleiding van je audioblog schrijf ik eens terug. Ik denk inderdaad dat audio bloggen een grotere impact heeft dan een geschreven blog. Je moet er al luisteraar wel meer geduld voor hebben omdat je nou eenmaal twee of drie keer zo snel leest als luistert. Maar ook voor jou als blogger is het andere ervaring, je geeft jezelf veel meer bloot, zelfs al hebt je zeven keer geoeofend en blijven nog steeds kleine aarzelingen hoorbaar, dat maakt het levend. Spreken vraagt om veel grotere inspanning dan typen. Een inspanning van het goede soort. Schrijven is veiliger en risicolozer is; je bent voor de lezer voor een groot deel onzichtbaar.

  Er is iets vreemds en bijna tragies aan bloggen. Ik las deze week een uitspraak van van de schrijver Haruki Murakami: ” Er is nog nooit eerder een moment geweest waarop zoveel mensen zichzelf bloot geven dmv bloggen, posts op facebook, instagram enz. Tegelijkertijd worden al die uitingen maar heel weinig gelezen, er zijn teveel schrijvers zonder lezers. Te weinig mensen die de tijd nemen om lezend naar iemand te luisteren” Je audioblog zou wel eens een antwoord op die uitspraak kunnen zijn; luisteren vraagt om een grotere persoonljke betrokkenheid dan lezen.

  Ik ben nieuwsgierig hoe je dit technies gedaan hebt, welke blog software gebruik je en hoe krijg je je soundcloud file embedded in je blog. Dat leuke muziekje maakt het makkelijker om naar je stem te luisteren, maar je zult dus wel een muziek edit programma gebruikt hebben om het zo voor elkaar te krijgen?

  vr groet,

  Gert

  p.s. Als je een fan bent van Murakami, hij is deze maand met een online blog gestart je kunt hem deze maand vragen stellen over zijn manier van schrijven, hij zal die vragen dan de komende maanden beantwoorden.

  http://www.openculture.com/2015/01/haruki-murakamis-advice-column-is-now-online.html

 • Persoonlijk vind ik het wat ongemakkelijk om naar een audioblog te luisteren, vraag me niet waarom. Wellicht omdat je tijdens lezen je eigen stem ‘hoort’, dat voelt vertrouwder? Bij zo’n audioblog zou ik sneller afgeleid worden van de boodschap van de verteller; je kunt je zo snel ergeren aan iemands tempo, uitspraak of intonatie.

 • karin

  ik vind het interessant om hiernaar te luisteren! moet je vaker doen!

 • Astrid

  Rosalinde, geweldig! Ik vind het een harstikke leuk stukje, en ontzettend leuk voorgedragen. Je hebt zeker talent, en wie weet geef jij straks die lezingen dan! Top!
  PS: Enig idee hoe ik hier zou kunnen reageren met mijn WordPress ID?