Dringende vragen over bloggen, redigeren en interviewen waarmee ik kan helpen

‘Ik moet deze tekst morgen inleveren, kun jij ernaar kijken?’ Het is een vraag die ik vaak krijg van studiegenoten. Als ik er tijd voor heb, zeg ik ja. Ik weet hoeveel moeite ze hebben met het schrijven en nakijken van teksten. Nederlandse vakken zijn het minst geliefd, terwijl ik er juist van geniet om een tekst te lezen die ik sterker mag maken. Maar hoeveel mensen weten dat? Weinig. Daarom noem ik vandaag drie dringende vragen waarmee ik anderen kan helpen.

‘Bloggen is zichtbaarheid. Gebruik het ook!’ Het is een tip van blogcoach Karin Ramaker. ‘Niet iedereen weet dat jij voor hen kan werken, dat zul je moeten laten zien. Dat kan op diverse manieren; mailen, langs gaan en handen schudden maar ook via je blog.’ Ik loop al tijden met het idee rond om mijn diensten aan te bieden via mijn blog, maar ik maakte het niet zichtbaar.

Volgens mij vind je jouw kwaliteiten door jezelf twee vragen te stellen: 1. waar krijg je energie van? 2. waar roepen anderen je hulp voor in? Er zijn dingen waar ik energie van krijg, maar waar mijn hulp nog niet voor ingeroepen wordt omdat ik niet zichtbaar genoeg ben. Waarmee kan ik anderen helpen? Onderstaande vragen geven daar een beeld van.

1. ‘Deze tekst loopt niet. Kan jij ernaar kijken?’

Een tekst lezen, zien waar het beter kan en wat eraan veranderd moet worden om het krachtiger te maken geeft enorm veel voldoening. Zinnen aanpassen, woorden op de juiste plek zetten en stukken die de tekst verzwakken schrappen; als je redigeert schaaf je intensief aan een tekst en kun je meteen zien hoe dat uitpakt. Dat maakt redigeren ook zo mooi. Van een zwakke tekst kun je een krachtige tekst maken. Een tekst waarbij wenkbrauwen gefronst worden, kan veranderen in een tekst die glimlachend bekeken wordt.

2. ‘Ik wil beginnen met bloggen, maar hoe werkt dat?’

Dit jaar hielp ik eerstejaarsstudenten om te beginnen met bloggen. Ik maakte vier video’s waarin ik mijn kennis deelde over het opzetten van een blog, bekeek blogs van studenten en gaf hen feedback. Toen merkte ik hoe leuk het is om anderen te enthousiasmeren voor een medium waar je zelf zo gek op bent. Bloggen is een podium, een goede vriend die naar al je verhalen luistert. Het is mooi als ik dat aan anderen kan doorgeven.

3. ‘Die persoon, wil jij hem interviewen?’

Toen ik mijn eerste echte interview had met bloggoeroe Ernst-Jan Pfauth, wist ik: dit móét een vervolg krijgen. Dat kreeg het, in de vorm van een interview met schrijver Mano Bouzamour. Als ik iemand wil interviewen, stap ik erop af. Mensen houden ervan om een podium te krijgen en te vertellen over wat hen bezighoudt, ik hou ervan om hen te bevragen en te luisteren. Interviewen is een driedelig proces: het vergt veel voorbereiding, tijdens het interview veel concentratie en na het interview maak je de transcriptie en werk je het uit. Dat geeft veel voldoening.

Door dit te publiceren, maak ik mezelf zichtbaar. Ook daar is bloggen goed voor.

Deze blogpost is geschreven als onderdeel van de Blog NL Maand #4  waaraan ik meedoe.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • 1 en 2 zijn heel herkenbaar, heb vorige week nog de scriptie van een vriendin nagekeken. Het mooie? Je steekt er nog wat van op ook 😉