Laat je koffie koud worden, maar zet iets op papier

‘Alsof je lezers elke dag willen weten wat je te zeggen hebt,’ hoonde een vriendin toen ik trots vertelde dat het me al een paar maanden lukte om dagelijks te bloggen. ‘Ik kan me niet voorstellen dat ze je daar dankbaar voor zijn. Iedereen heeft toch weinig tijd?’ Hoewel haar reactie me verraste, glimlachte ik en begon over iets anders.

Dat fantastische gevoel
Als iemand niet in dagelijks schrijven gelooft, verwacht ik niet dat het mij zal lukken om diegene te overtuigen van alles wat het aan je leven toevoegt. Hoeveel voldoening het geeft om ’s avonds een idee te krijgen en dat in krachtige zinnen op te schrijven. Hoe fijn het voelt om de volgende ochtend wakker te worden en te weten dat er een blog online staat, zonder dat je er vandaag nog naar om hoeft te kijken.

Natuurlijk doe je dat wel. Je zet koffie, pakt een krant en daarna je laptop om te lezen wat je favoriete bloggers hebben geschreven. Wanneer de koffie koud geworden is en de krant verkreukeld in de krantenbak ligt, surf je naar je eigen website. En dan zie je de tekst, het verhaal dat je openbaar hebt gemaakt, gedeeld met iedereen die de moeite neemt om te komen kijken.

Als je het herleest en merkt dat je er nog steeds achter staat, wordt dat prettige gevoel groter, overheersender. Je wordt vrolijker, zelfverzekerder, geruster en loopt zelfs naar het koffiezetapparaat om nieuwe energie in je mok te laten stromen.

Zet iets op papier
Om die reden schrijf ik dagelijks. In een notitieboekje, op mijn blog, op mijn mobieltje of op een leeg vel. Als ik maar kan schrijven, een vorm geven aan mijn gedachten. Niet omdat ik verwacht dat het onmisbaar is voor mijn lezers, maar omdat dat geweldige gevoel mijn dag mooier maakt. En heel misschien ook die van een ander.

Iets op papier zetten. Woorden zoeken, zinnen vormen, het schrijven ontwikkelen door er dagelijks bewust mee bezig te zijn. Het waardevolle archief dat je opbouwt, de kennis die je over je interesses opdoet, de dagen die je bewuster beleeft en je ontwikkeling die je vastlegt, zijn bijzaak.

Want dat gevoel, iets creëren, iets delen. Dat maakt elke dag mooier.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Eigenlijk zou ik dat ook eens moeten proberen… Ik heb daar al meermaals aan gedacht – maar ik ben op dat vlak niet zo gedisciplineerd vrees ik :p

  • Nanouk van Gennip

    Zo, jij beschrijft een relaxte ochtend zeg! Daarvan kunnen de meesten alleen maar dromen ben ik bang… mijn ochtend bestaat uit opstaan, douchen, aankleden en hup de deur uit, trein in, naar t werk. Jouw ochtend klinkt mij als weekend in de oren;) wel goed om dagelijks te schrijven als je daar zoveel voldoening uit haalt! en je lezers lezen misschien niet alles, maar wel veel van wat je schrijft!