Leen Verheyen: ‘Opgemerkt worden in een schrijfwedstrijd, opent deuren’

De verhalen van de twintig longlistschrijvers van de Grote Lowlands Schrijf- wedstrijd zijn gepubliceerd in een e-book. Heel leuk, maar niemand heeft het over de negentien schrijvers die net naast de hoofdprijs grepen. Wie zijn die enthousiaste schrijvers? In deze interviewserie interview ik zoveel mogelijk longlistkandidaten.

Leen Verheyen studeerde klein kunst en drama en schrijft tegenwoordig essays en proza. Ook won ze in 2009 de Write Now! voorronde van Gent.

Je studeerde kleinkunst en dramatische kunst. Wanneer is daar de liefde voor het schrijven bijgekomen?
Eigenlijk is die er altijd al geweest. Ik schrijf zelfs al langer dan ik met theater bezig ben. Het was uiteindelijk ook één van de redenen waarom ik in eerste instantie voor kleinkunst koos: omdat de klemtoon niet enkel op spelen, maar ook op het zelf creëren en schrijven lag.

Al tijdens mijn opleiding werd het mij duidelijk dat ik dat schrijven en maken eigenlijk liever deed dan op het podium staan. Uiteindelijk ben ik dus afgestudeerd als theatermaker, met een muziektheatervoorstelling die ik geschreven en geregisseerd had. Ook na mijn afstuderen heb ik mij vooral op schrijven en regisseren toegelegd.

Het verhaal waarmee je de longlist haalde, ‘U’, is een origineel en merkwaardig verhaal over een dakloze hoofdpersoon die zich tijdelijk huizen van anderen toe-eigent. Waarom besloot je het in te sturen voor de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd?
Ik had het verhaal al geschreven voor ik de aankondiging van de Lowlands Schrijfwedstrijd las en was er zelf wel tevreden over. Dus toen ik de oproep las, heb ik niet getwijfeld en dit ingestuurd.

 Waar haal je de inspiratie voor je verhaal vandaan?
Ik las ooit een bizar krantenartikel over een man in Japan die vaststelde dat er regelmatig voedsel uit zijn koelkast verdween en een videocamera besloot te plaatsen om te weten te komen hoe dat kwam. Tot zijn verbazing bleek er een vrouw in een ongebruikte kast in zijn appartement te wonen. Wanneer de man het huis uit was kwam ze uit de kast en gebruikte ze zijn appartement.

Je won de Write Now! voorronde van Gent en hebt nu met ‘U’ een publicatie in het Lowlands e-book te pakken. Wat wil je nog meer met schrijven bereiken?
Ik heb ondertussen een novelle klaar die ik nog graag gepubliceerd zou zien. En er zitten nog een hoop ideeën in mijn hoofd waar ik iets mee zou willen doen.

LeenVerheyenQuote2

Waarom besloot je in 2009 mee te doen aan Write Now!?
De oproep was mij eerder toevallig onder ogen gekomen, maar het klonk meteen als een leuke ervaring. Zeker de workshops die we als finalisten kregen aangeboden, leken mij de moeite om mee te doen.

Raad je andere aspirant-schrijvers aan om mee te doen aan schrijfwedstrijden?
Absoluut. Mij heeft het al een aantal leuke contacten en kansen opgeleverd. Opgemerkt worden in een schrijfwedstrijd kan soms echt deuren openen.

Je hoort vaak van schrijvers dat ze een specifieke plek hebben waar ze het liefst schrijven. Waar schrijf jij het liefst?
De zetel, met mijn laptop op schoot. Niet meteen de meest praktische schrijfhouding, maar om de één of de andere vreemde redenen vind ik het ongemakkelijk om aan een bureau te werken.

Sommige schrijvers hebben schrijfgewoontes, zoals vroeg in de ochtend schrijven, staand schrijven of liters koffie wegwerken voor ze beginnen. Wat zijn jouw schrijfgewoontes?
Ik moet in ieder geval alleen kunnen zijn. Ik spreek de zinnen die ik schrijf altijd luidop uit terwijl ik ze opschrijf, omdat ik het belangrijk vind dat ze goed klinken. De juiste muziek is voor mij ook belangrijk om in de sfeer te komen. En er moet ook altijd een pot groene thee binnen handbereik staan.

Heb je een schrijftip voor beginnende schrijvers die er ook van dromen om ooit gepubliceerd te worden?
Zoek een aantal mensen om je heen aan wie je je eerste versies van een tekst kan toevertrouwen en die je kunnen overladen met gefundeerde feedback. Zodat je daarna een nieuwe, nog betere versie van je tekst kan schrijven.

 Het Grote Lowlands Schrijfwedstrijd e-book met daarin alle verhalen die op de longlist stonden, kun je hier gratis downloaden.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.