Lees boeken wanneer Wikipedia niet meer voldoet

‘Niemand leest minder dan de schrijver,’ zei Gerrit Krol eens. Ik kan me daarin vinden, want ook ik schrijf meer dan dat ik lees. Dat begint ’s ochtends, wanneer de zon door de maïsgele lamellen schijnt en het geschreeuw van meeuwen me wakker maakt. Gelukkig is een klap op mijn wekker genoeg om het te doen stoppen.

[heading margin_top=”14″]Schrijf! Of.. lees?[/heading]

‘Schrijven,’ denk ik dan. Woorden op papier zetten, iets opschrijven, mijn gedachten niet laten vervliegen. Het lezen heeft zich van ‘het komt ’s avonds wel,’ naar ‘ik doe het op vakantie’ en ‘misschien op het strand’ verplaatst. Het is niet langer een prioriteit, niet langer iets waar ik bewust tijd voor vrijmaak.

En eigenlijk is dat zonde, want naast dat je er goed aan zou doen om langzaam te lezen, weet ik zeker dat veel (of tenminste meer dan nu) lezen je minstens zoveel geeft. Uiteindelijk zijn het boeken geweest die jouw favoriete schrijvers hebben geïnspireerd om zelf een poging te wagen.

Uit 'Een bestseller schrijven voor dummies'
Uit ‘Een bestseller schrijven voor dummies’

[heading margin_top=”14″]Een uurtje dan[/heading]

Greg Meyer schreef er een artikel over op Medium, waarin hij zichzelf als doel stelde om minstens een uur per dag te lezen. In zijn geval om zijn concentratieboog te verlengen en, kortom, omdat Wikipedia niet meer voldeed:

”I used to reddit a lot. I’d read articles, I’d learn a lot of small things. If I find articles about a subject interesting, why not just read a book about it? It’s not that hard, it’s not that much of a commitment.

[..] I’d read a book because I wasn’t satisfied with Wikipedia. I’d read a book after seeing it on Colbert. I’d read a book just because.”

Ik ga zijn voorbeeld volgen. Doe je mee?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.