Lees de reportage en waan je in de literaire bubbel van Literaturfest!

‘Geniet je er wel van?’ vroeg mijn vriend die naast me zat bij de opening van het nieuwe seizoen van Literaturfest. ‘Ja,’ riep ik enthousiast, terwijl ik in driftig verder schreef in het broekzakformaat notitieboekje dat op mijn met wijn bevlekte broek lag. Hij keek me twijfelend aan. ‘Ja, echt,’ bevestigde ik.

[heading margin_top=”10″]Herontdek je alcoholgrens op een literaire avond[/heading]

En dat was ook zo. Ik vind het heerlijk om naar literaire evenementen te gaan, te beschrijven wat er gebeurt, hoe ik het ervaar en daar dan een mooie reportage van te maken voor de literatuurliefhebber die er niet bij kon zijn.

Daarnaast heeft het verslaan van evenementen veel voordelen. Je ontmoet interessante mensen, bevindt je even in een andere omgeving, vermeerdert je (literaire) kennis, herontdekt je alcoholgrens en, mijn persoonlijke favoriet, je ontdekt dat je alles móét opschrijven: die prachtige quote onthoud je anders echt niet, geloof me.

[heading margin_top=”14″]Schrijvers bekennen massaal naar iCarly te kijken[/heading]

Toen ik in mei voor de eerste keer een editie van Literaturfest bijwoonde, was ik positief verbaasd. Dit was literair, maar het was ook léúk. Het was interessant, humoristisch, nee, hilárisch. Ook afgelopen vrijdag voelde dat zo.

Ik hoorde columnist en schrijver Bas Heijne een van de hoofdredacteuren van Das Magazin verwensen, ondervond hoe papieren vliegtuigjes het publiek aanvielen, zag hoe Donna Tartt met diezelfde hoofdredacteur in een liefdevol gesprek verwikkeld raakte en praatte met schrijvers die me toevertrouwden ‘soms iCarly te kijken als er niks anders op tv was’.

Als ik moet omschrijven hoe het voelt om daar te zijn, kan ik alleen maar zeggen: alsof je in een bubbel zit.


De meest geweldige quotes waar mijn opschrijfboekje getuige van was, heb ik in de reportage verwerkt die inmiddels is verschenen op de website van de Jonge Schrijversavond. Ik zeg: lees! En waan je in die bubbel.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Haha, leuke foto 😉

  • lindakwakernaat

    Moet ik me schamen als ik toegeef dat ik niet weet wat iCarly is?

    • Linda Rosalinde Markus

      Absoluut niet. Ik had er misschien een linkje bij moeten zetten! Als je jonge kinderen hebt (of zoals ik een jonger broertje) dan weet je het. Het is een kinderserie op de zender Nickelodeon over drie scholieren die een webshow hebben (en die heet dan iCarly). Dat maakte het juist zo grappig dat de schrijvers toegaven het te kijken. 😉

  • Pingback: Dankzij OhLife hou je net als Sedaris trouw je dagboek bij | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()