Door Spritz lees je duizend woorden per minuut en een roman in anderhalf uur

Ik vind het heerlijk om nieuwe ontwikkelingen te ontdekken die het schrijfleven makkelijker maken. Zo ontdekte ik een paar maanden geleden Breather, waarmee je via je smartphone een leegstaande kamer kunt huren voor bijvoorbeeld dertig minuten. Als je stilte of rust zoekt om te schrijven is de dienst een uitkomst. Toch zijn er dingen waarvan ik niet kan geloven dat ze zich ooit verder ontwikkelen. Zoals lezen. We roepen het allemaal: ‘Het medium waarmee we lezen verandert misschien, maar het lezen zelf blijft altijd.’

[heading margin_top=”14″]Huh? Lezen verandert? Ja, door Spritz![/heading]

Lezen zien als iets onveranderlijks, is heerlijk. Het geeft je houvast in een tijd waarin de ene nieuwe ontwikkeling de andere opvolgt en bijna niets langer dan een jaar hetzelfde blijft. Toch krijgt het lezen misschien meer mee van die ontwikkelingen dan je zou verwachten. Laatst ontdekte ik namelijk de dienst Spritz. Voortaan gaan we niet meer lezen, maar spritzen.

Het idee achter Spritz is simpel: lezen kost veel tijd omdat je ogen continue van de rechterkant van de zin naar de linkerkant moeten bewegen en dan weer terug om naar de volgende zin te gaan. Spritz laat je woord voor woord apart zien, waarbij één letter van het woord roodgekleurd is. Hierdoor focussen je ogen je op dat ene punt en lees je sneller. Veel sneller.

Spritzen doe je vanaf 250 woorden per minuut, maar als je meer wil kun je het tempo ook verhogen naar 600 of zelfs 1000 woorden per minuut. Hoe snel je leest, hangt voornamelijk af van hoeveel tijd het je hersenen kost om het woord te verwerken:

‘For each word, the eye seeks a certain point within the word, which we call the “Optimal Recognition Point” or ORP. After your eyes find the ORP, your brain starts to process the meaning of the word that you’re viewing.

When your eyes encounter punctuation within and between sentences, your brain is prompted to assemble all of the words that you have read and processes them into a coherent thought.’

Je ogen zoeken naar het ‘Optimal Recognition Point’. Wanneer ze dat punt gevonden hebben, kunnen ze het woord verwerken. Vervolgens gaan ze door naar het volgende woord. Spritz maakt het makkelijker door de letter met het Optimal Recognition Point rood te kleuren. Op de website wordt in een video uitgelegd hoe het werkt. En doordat Spritz de tekst woord voor woord weergeeft, is het ook geschikt voor smartphones en smartwatches.

1NlwAM-DZy7sORcBHuwUQ5tmFug

Helaas is Spritz nog niet in alle talen beschikbaar en nog niet te downloaden, maar Spritz nodigt iedere programmeur uit te helpen bij het coderen zodat het zo snel mogelijk te gebruiken is. Of het ook werkt voor romans betwijfel ik (dan wil je mooie zinnen toch het liefst twee keer lezen), maar het is wél een nieuwe manier van lezen. Niet alleen het medium waarmee je leest verandert, ook de vorm waarin je leest verandert.

De demo van Spritz kun je uitproberen op de website.

Wat vind jij van dit soort nieuwe leestechnieken?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Lilith_8

    Ik heb al ’n aantal artikelen gelezen over Spritz, maar ik ben er nog niet aan uit wat ik ervan vind. Het lijkt me maar heel beperkt bruikbaar. Als mensen klassiekers gaan lezen op Spritz, vind ik dat eerlijk gezegd zonde. Spritz is lezen omwille van de inhoud en in zo weinig mogelijk tijd zoveel mogelijk informatie opnemen. Ik kan dus echt niet geloven dat je tegelijkertijd ook aandacht kunt hebben voor klankspelletjes en andere stilistische middelen die het lezen aangenaam maken. Het lijkt me dus alleen maar bruikbaar om snel krantenartikelen te scannen.
    Maar dan nog blijft de vraag wat eigenlijk de voordelen van Spritz zijn. Eerst en vooral kun je bij Spritz geen passages overslaan, wat je bij een snelle screening van de gehele tekst wel kunt doen. Daarnaast las ik in het volgende artikel dat de uitspraken van de makers een beetje gerelativeerd moeten worden: http://www.mensenkennis.be/experimentele-psychologie/waarom-je-met-spritz-niet-vier-keer-sneller-zult-lezen/
    Ik vind het hoe dan ook wel een interessante uitvinding, maar ik denk niet dat Spritzen het nieuwe lezen wordt. Of beter: ik HOOP dat Spritzen niet het nieuwe lezen wordt.

  • Kirsten

    Ik vind het idee heel erg tof, vooral voor het lezen van artikelen en dergelijke. Maar ik zit toch het liefste met een écht boek op de bank. Ik hou van papieren boeken 🙂