Belangrijke tip: zoek uit waar je voor geboren bent en realiseer dat

Als ik niet zou schrijven of bloggen, wat zou ik dan doen? Ik stel de vraag weleens aan mezelf, maar ik kom nooit tot een goed antwoord. Als ik niet slaap, eet, studeer, of tijd doorbreng met vrienden, doe ik dat. Vrije tijd betekent bloggen en schrijven, iets anders kan en wil ik er niet van maken. Juist doordat ik zo goed weet wat ik wel wil, realiseer ik me hoe moeilijk het is als je dat niet weet. Want wat doe je als je geen levensdoel hebt?

Een vriendin van me doet eigenlijk alles zoals het hoort. Ze werkte bij een supermarkt, studeerde, kreeg een vriend, later ook een baan. Toch weet ze nog niet wat ze echt wil met haar leven. Verder studeren om daarachter te komen? Van baan naar baan en kijken wat bij haar past? Verhuizen, misschien? Alles doen zoals van je verwacht wordt, is geen garantie voor geluk, voor iets doen waar je voor jezelf iets uithaalt. Een jaar ertussenuit gaan ook niet.

Wat dan wel? Blogcoach Karin Ramaker gaf een geweldig antwoord tijdens een Google Hangout:

‘Creativiteit moet je inzetten voor dingen die je echt graag wil doen. Je moet doen waar je voor geboren bent en er anders heel hard naar zoeken.’

Dat is wat mij betreft de belangrijkste tip voor dit weekend: gebruik die vrije tijd om uit te zoeken waar je voor geboren bent. Doe de dingen waarvan je denkt dat het bij je past en verwerp ze als dat niet zo is. Als creativo hoef je niet hetzelfde te doen als anderen. Je hoeft niet alleen series te kijken en met vrienden af te spreken omdat iedereen daar zijn vrije tijd mee vult, want jij creëert je eigen leven. Doen waar je voor geboren bent dus.

En er anders heel hard naar zoeken.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • karin

    misschien kan je vriendin erachter komen wat zij echt heel leuk vindt door haar eens te vragen waarover zij (dag)droomt. en dan eens zien wat realiseerbaar is.

  • Jozef

    Goed stukje! Ik schrijf ook voor de voeldoening die het geeft. Ik ben niet goed in sport en heb geen andere hobby’s. Ik ben tevreden met mijn leven, maar schrijven is dat beetje extra wat ik nodig heb. 🙂