Levensechte personages ontmoet je aan de bar

00.53 am, Coconut Crash bar

Het glas dat voor me op een Heineken bierviltje staat, is halfleeg. Of halfvol, het is net hoeveel je al gedronken hebt. De barman heeft de fakkels rondom de bar aangestoken en zet een paar nieuwe nummers in de afspeellijst. ‘Nog eentje?’ Hij kijkt aandachtig naar het glas. Ik roer met mijn rietje door de ijsblokjes en knik. ‘Waarom ook niet.’

Het is gezellig druk. Tegenover me zit een achtergrondzangeres van Trijntje Oosterhuis (Patt Riley, ze heeft echt een geweldige stem) en de mannen van het licht en geluid. Ze lachen, maken grapjes. Naast me is een oudere man met een volle bos wit haar met zijn date aangeschoven. Hij bestelt een rode wijn.

Het daarop volgende uur praten we over duiken (‘Ik kan vijftien meter diep zonder duikflessen, wel vijf minuten lang.’ ‘Overdrijf je niet een beetje?’ ‘Veertien dan.’), Bonaire, de muziekwereld en reizen.

De oude man die beweert vijf minuten onder water te kunnen blijven, verzekert ons er ook van dat hij met veertig haaien gezwommen heeft. ‘En ik heb de wereld rondgereisd. Alles gezien, echt prachtig.’ Wanneer de geluidsman over zijn reizen vertelt, knikt de man instemmend. ‘Ja, daar ben ik ook geweest. En daar ook, ja,’ zegt hij vol overtuiging.

De barman knipoogt veelbetekenend.

Terwijl de uren net zo hard voorbij tikken als de drankjes, weet ik ineens zeker dat schrijvers hun personages baseren op mensen die ze in het echte leven hebben ontmoet. Levensechte personages zitten ’s avonds gewoon ontspannen aan de bar.

Realistische dialogen, karaktertrekjes, de manier van praten; je hoeft het niet te verzinnen, alleen te onthouden.

Dit artikel maakt deel uit van de serie over het Caraïbische schrijversleven, waarin ik op zoek ga naar schrijfgewoontes in het buitenland en wat het schrijversleven daar anders maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.