Liever ouderwets

‘Dit is wat ik naar de uitgever gestuurd heb.’ Mijn docent wijst naar het Smartboard waarop zijn tweet te lezen is. Het gaat over een studieboek dat hij liever als e-book zou zien. ‘Het is toch onbegrijpelijk dat we bij het vak Mediakunde nog met dikke pillen werken in plaats van digitale boeken?’ probeert hij ons te overtuigen van zijn mening. ‘Twitter jouw mening even, zodat we de uitgever kunnen overhalen.’ Na een paar minuten bekijkt hij de hashtag nog eens. Ook mijn tweet is te lezen en heel even kijkt mijn docent me vreemd aan. ‘Liever een gedrukt boek,’ is wat de tweet zegt.

Het boek dat bij Mediakunde gebruikt wordt weegt 840 gram en is daardoor te zwaar om mee te sjouwen, studenten lezen geen dikke pillen meer en bovendien veroudert de informatie snel en kan het niet aangepast worden; het zijn allemaal redenen die mijn docent aandraagt in zijn strijd om van het studieboek een e-book te laten verschijnen. Het gedrukte boek is uit, niet meer van deze tijd en zeker niet acceptabel bij een vak dat draait om nieuwe media. Althans, dat is hoe hij het ziet. Ik, en vele studenten met mij, geniet van de geur van het boek terwijl ik aan het lezen ben, markeer belangrijke zinnen en wil kunnen zien hoe ver ik al in het boek gevorderd ben. Hoe kan hij, terwijl hij een vak doceert dat draait om alle soorten media, het traditionele, gedrukte boek zo afkraken? Voor zo ver ik weet haal je de belangrijkste informatie niet van Facebook of Twitter, maar uit de bibliotheek. En dan heb ik het niet over de betaalde digitale versie daarvan.

Toch blijft mijn docent van mening dat boeken achterhaald en overbodig zijn. We hebben internet, sociale media en zelfs digitale boeken, dus het gedrukte boek kan wat hem betreft verdwijnen. Dat het internet het nog al eens laat afweten, je op sociale media door alle onzin de waardevolle informatie niet meer ziet en er met technologie altijd iets fout kan gaan, laat hij gemakshalve achterwege. Het is natuurlijk ook maar saai, zo’n boek dat niet afhankelijk is van elektriciteit, internet en digitale rechten. Als laatste vraag ik me af hoe hij de uitgeverij zo ver hoopt te gaan krijgen dat ze een e-book uitgeven. Met een paar tweets van maximaal 140 woorden die ergens tussen de miljoenen andere tweets terechtkomen? Als hij echt wil opvallen kan hij beter iets doen dat minder snel verwacht wordt in dit digitale tijdperk: een (handgeschreven) brief sturen. Maar ja, dat is een traditioneel medium. Helemaal uit. Niet meer van deze tijd, natuurlijk.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Zoals altijd geweldig.

 • Heerlijk stuk weer om te lezen ♥
  Had je mijn ieni-mini-mailtje gekregen, trouwens? 🙂

  Liefs,
  Adriënne (die je écht niet is vergeten, hoor!)

  • Dankjewel! Soms duurt het even voordat ik weer iets laat horen op m’n blog, maar (goede) ideeën laten zich (helaas) niet forceren. Ik heb je mail gekregen! Ik weet dat je me niet vergeten bent hoor, ik jou ook niet! 🙂

 • Goed artikel!

 • Gerbrand

  Super leuk geschreven LIN!

  Alleen had je dit wel via het nieuwe medium: blog moeten meedelen? :p

 • Heel leuk geschreven. Die eerste foto, echt leuk hahah!

 • Heel leuk! Ik vind het alleen wel een goed idee om van schoolboeken e-books te maken, als ze dan een stuk goedkoper worden tenminste…

  • Ja het kan handig zijn, omdat ze bijvoorbeeld meteen gelezen kunnen worden na de aankoop en aangepast kunnen worden. Maar ik vind dat je studenten dan zelf de keus moet laten of ze het e-book of het gedrukte boek willen aanschaffen.

 • Leuk geschreven! Ik moest echt lachen bij het eerste plaatje haha.

 • Anonymous

  Bravo! Meneer de docent moet maar eens kijken naar de verkoop van E-readers, die valt – tegen de verwachting van de believers in – vies tegen!

  Kleinigheidje: ‘verouderd’ —> ‘veroudert’.

  S.W.

  • Bedankt, het was me niet opgevallen!

 • Leuk stukje!