Literair café met broers Heerma van Voss: ‘Ik heb een jaar lang nutteloos geschreven’

Beeld je in: twee jonge schrijvers zitten aan tafel in een afgelegen bibliotheek om te praten over de literaire jeugd van tegenwoordig. Midden op een zondagmiddag, omringd door borrelnootjes en kannen water. Hun publiek? Vijftigers, zestigers, ouderen. Ironisch genoeg was de jeugd van tegenwoordig waar over gesproken werd allesbehalve aanwezig.

Pas toen ik afwisselend met de scooter en het openbaar vervoer mijn weg vond naar de prachtige bibliotheek van Spijkenisse, merkte ik dat het al winter is. Nu de dagen kouder worden lijkt het onaantrekkelijk om een vrije zondagmiddag op te geven om naar schrijvers te luisteren. Gelukkig bewijzen deze middagen vrijwel altijd interessant te zijn. De interviews met Daan en Thomas Heerma van Voss vormden daarop geen uitzondering.

Er werd afwisselend gesproken over hun recente werk, ontwikkelingen in het boekenvak, hoe de literaire jeugd van tegenwoordig schrijft, waarom de broers Heerma van Voss niet autobiografisch schrijven en wat hun schrijverschap kenmerkt. Het mooie aan gesprekken in bibliotheken is dat ze niet gestructureerd zijn. Er zijn wat onderwerpen waarvan je weet dat erover gesproken zal worden, maar het kan alle kanten opgaan.

Zo maakten we kennis met de schrijfgewoonten van Daan Heerma van Voss: hij schrijft vooral ’s ochtends en zet dan, naast muziek, ook een film op met het geluid uit. Het geeft hem het gevoel dat hij door taal en mensen omringd is en dat helpt hem bij het schrijven. Ook bleek dat Thomas Heerma van Voss een jaar geschreven heeft aan scènes die nooit in het boek zijn beland.

Ik schreef er een reportage over op de website van de Jonge Schrijversavond, waarin ik een beeld schets van de middag en de gesprekken. Hopelijk kan het de jeugd van tegenwoordig ertoe bewegen om de volgende keer vooral even langs te komen.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.