De belangrijkste literaire trends in 2014

De literaire trends van 2013 achteraf bekijken is natuurlijk wel een beetje makkelijk. Spannender wordt het wanneer je je waagt aan voorspellingen voor het nieuwe jaar, trends waarvan je denkt: dit gaan we zien in 2014! Ik heb een periode les gehad in trendwatching en dat was zo ontzettend leuk, dat ik nu de literaire trends in 2014 probeer te voorspellen.

Self-publishing wint aan populariteit

Dit jaar wordt het jaar waarin de taboe van self-publishing afglijdt. Het grootste gedeelte van de boeken zal nog steeds worden uitgegeven via de traditionele weg, maar self-publishing krijgt meer aandacht. Nu wordt er nog steeds gedacht dat schrijvers die hun boeken zelf uitgeven, dat doen omdat geen enkele uitgever hun boeken wilde hebben. Dat gaat veranderen, mensen gaan de voordelen van uitgeven in eigen beheer inzien.

Er zullen meer succesverhalen over uitgeven in eigen beheer komen en de instelling zal veranderen: een boek is niet goed wanneer een grote uitgeverij dat vindt, maar wanneer je als schrijver zelf gelooft dat het goed is. Meer schrijvers zullen dan ook de erkenning zoeken via initiatieven als TenPages.com.

Fantastisch jaar voor jonge schrijvers

Ik voorspel dat 2014 een fantastisch jaar word voor jonge schrijvers, nóg beter dan 2013! Er komt meer aandacht voor hen. In 2013 durfden praatprogramma’s als Pauw & Witteman het aan om niet alleen gevestigde namen bij hen aan tafel uit te nodigen, maar ook jong talent een kans te geven. Dit jaar komen jonge schrijvers meer in de media en is er ook in kranten en tijdschriften meer aandacht voor hen.

Verkoop van e-books stijgt

Hoewel ik papieren boeken nog altijd fijner vind lezen, geloof ik dat de verkoop van e-books dit jaar zal stijgen. Toen ik uitgever van De Correspondent en bloggoeroe Ernst-Jan Pfauth interviewde, praatten we kort over zijn Kindle. Hij vond het een fantastisch apparaat, niet in de laatste plaats omdat hij erop kon lezen zonder afgeleid te worden.

Ze zijn vaak stukken goedkoper, je kunt ze direct downloaden en we raken steeds meer gewend aan lezen vanaf een scherm.

Boy2

Grote boekhandel verdwijnt

Deze trend hangt samen met de stijgende verkoop van e-books. Het afgelopen jaar gingen de grote merken Selexyz en De Slegte samen verder als Polare. Als zelfs dat soort ketens elkaar nodig hebben om te overleven, kan ik niet anders dan voorspellen dat er dit jaar nog een grote boekhandel verdwijnt. De reden is simpel: vanuit je luie bureaustoel een boek bestellen en recensies bekijken is zo makkelijk geworden dat we er vaker niet dan wel aan denken om op de fiets naar de boekwinkel te gaan.

Ook ik maak me er schuldig aan. De meeste boeken koop ik tegenwoordig online. Als boekhandels zich niet meer op online verkoop richten dan ze nu doen, verdwijnen meer winkels.

Erotiek wordt saai

Oké, oké, dit vraagt om meer uitleg. De trend om erotische boeken te schrijven en terug te keren naar de hoogtijdagen van de doktersromannetjes, is afgelopen. Het afgelopen jaar is wat mij betreft het definitieve antwoord op Vijftig Tinten Grijs gepubliceerd (als nog meer schrijvers het genre van de erotiek omhoog willen trekken, wordt dit literair gezien een slecht jaar, echt).  Weg met de erotiek, terug naar de romans die je nog wel zonder blozende wangetjes kunt openslaan.

BN’ers schrijven een boek

De Jonge Schrijversavond vroeg zich op haar Facebookpagina openlijk af of Doutzen Kroes ooit een boek zou gaan schrijven. In 2014 zou dat zomaar het geval kunnen zijn. Ik denk dat 2014 het jaar wordt waarin Bekende Nederlanders spontaan de behoefte voelen om een boek te schrijven. En dan niet de BN’ers waar iedereen het van verwacht, maar juist BN’ers die we nog nooit op literaire aspiraties hebben kunnen betrappen.

DoutzenKroes

Meer schrijfwedstrijden

Ook wordt 2014 het jaar waarin er meer schrijfwedstrijden worden georganiseerd. Er zijn al een hoop landelijke en lokale schrijfwedstrijden, maar ik voorspel dat er meer mee gedaan zal worden. Het afgelopen jaar hadden we de CoffeeCompany die gratis koffiebonnen gaf aan de schrijver die de Award won, dit jaar wint het beste verhaal over de euroknaller een leven lang gratis hamburgers. Zoiets.

Literatuur ontdekt sociale media

VPRO neemt het voortouw bij deze trend: op Twitter publiceert de VPRO een compleet verhaal van meer dan 8.000 woorden in tweets. Literatuur wordt gezien als stoffig, sociale media als hip, happening en populair. Voeg de twee samen en wie weet wat eruit komt. Dit jaar ontdekt de literatuur de mogelijkheden van sociale media (denk aan multimediale boeken als ‘Night Film’ van Marisha Pessl)  en leren zelfs schrijvers hoe ze de kanalen kunnen gebruiken om te verbinden met hun lezers.

Welke trends voorzie jij in 2014?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Grappig dat je drie weken terug dat stukje schreef over Polare… Schot in de roos 😉