Joost de Vries bij Literaturfest: ‘Door te proberen kom je erachter of je talent hebt’

Een limousine, rode loper, schattige geitjes en confetti; alles werd afgelopen vrijdag uit de kast getrokken om van de allerlaatste editie van de literaire talkshow Literaturfest een succes te maken. Tijdens eerdere edities bespraken drie gasten hun favoriete boek, maar deze Literaturfest verliep anders. Het was een reünie, tien eerder gasten tipten schrijvers die we de komende jaren moeten lezen.

Één van die gasten was schrijver Joost de Vries. Hij besprak ‘Leaving the Atocha Station’ van Ben Lerner, wat gaat over een man die altijd afstand houdt en zich nergens aan durft te verbinden. Joost de Vries deed daar een uitspraak over die me de hele avond bijbleef:

‘Het is eng om je ergens aan te committeren. Zodra je dat doet, kun je falen en dat kan pijn doen. De enige manier om erachter te komen of je echt dat talent bent wat je denkt dat je bent, is het gewoon proberen. Dan ontdek je of je dat talent bent of niet.’

Volgens mij verwoordt hij in deze paar zinnen precies waarom schrijven zo eng is. Wanneer je er eenmaal mee begint, kom je erachter dat je misschien helemaal niet zo goed bent als je dacht. Misschien kom je erachter dat het verhaal waar je aan wilde werken nergens op slaat. Het is eng, dus stellen we het uit. Dan kunnen we blijven denken dat we heel talentvol zijn, want het tegendeel is niet bewezen.

Maar ons gelijk ook niet.

De enige manier om die angst te bezweren is door jezelf erin te storten. Begin gewoon, zet je favoriete schrijfprogramma open, haal koffie of iets anders waardoor je het gevoel krijgt dat je met iets belangrijks bezig bent en probeer het. Je hoeft niet nog vijftig klassiekers te lezen (‘ik ken de literatuur niet goed genoeg’ is een oneindig excuus om het schrijven uit te stellen) of een schrijfwedstrijd te winnen voordat je kunt beginnen.

Begin gewoon. Vandaag.

Maar niet nu, want eerst lees je m’n allerlaatste reportage over Literaturfest: de Grande Finale!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.