Loes den Hollander: ‘De verhalen in mijn hoofd moeten eruit!’

In de Concertzaal wint Michael Berg de Gouden Strop 2013, terwijl Walter Lucius als veelbelovende debutant net de Schaduwprijs heeft gekregen. In de literaire rechtbank wordt de roman van Tommy Wieringa berecht, beneden signeren aanwezige schrijvers hun boeken en op het dak lezen ze korte verhalen voor. Het is de Avond van het Spannende Boek en de zaal waarin thrillerschrijfster Loes den Hollander geïnterviewd wordt, stroomt vol.

‘Ik schrijf makkelijk en snel,’ antwoordt ze op de vraag hoe het kan dat ze sinds haar debuut in 2006 al eenentwintig boeken schreef. ‘In mijn hoofd ben ik altijd bezig met verhalen.’ Ze lacht en buigt zich iets voorover. ‘Toen het CPNB me vroeg het geschenk te schrijven, vond ik dat een uitdaging. Tegen de tijd dat ik op gesprek kwam, had ik al tienduizend woorden geschreven.’

Als kind schreef ze veel poëzie en later columnachtige stukken. ‘Ik schreef mijn eerste korte verhaal voor een wedstrijd van Libelle.’ De wedstrijd won ze, en de redactie vroeg haar om nog een verhaal te schrijven. ‘Ik schreef er meteen drie,’ bekent ze. ‘Mijn man vond dat ik één van die verhalen langer moest maken en dat werd uiteindelijk mijn eerste thriller.’

LoesdenHollander

‘Iedereen kan gek worden en een moord plegen, daarom is het genre ook zo interessant. Mijn lezers kunnen zich met mijn verhalen identificeren. Ook zit er vaart in mijn boeken en behoorlijk gestoorde mensen!’ Ze pauzeert even. ‘Misschien dat ik daarom mijn eigen werk ook zo eng vind. Soms moet ik even afstand nemen, volgens mijn man ren ik dan door het huis.’

Als laatste willen we weten waar ze haar inspiratie vandaan haalt. ‘Uit de vreselijke dingen die in de wereld gebeuren,’ zegt ze. ‘Maar ik laat de verhalen zich wel afspelen in steden waar ik geweest ben, zodat het toch dichtbij komt.’ Ik mis de vraag waarom ze schrijft, en vraag het haar persoonlijk. ‘Omdat de verhalen die in mijn hoofd zitten eruit moeten!’

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • leuk! had ook willen gaan, maar kon niet… door jouw blog ben ik er toch beetje bij geweest;)

  • Linda Rosalinde Markus

   Fijn dat ik je nu toch een beetje een beeld van de avond heb kunnen geven! Het was trouwens ontzettend druk, wat het ook bemoeilijkte om met een aantal schrijvers te praten. Ook de inschrijvingen voor het dak, waar de schrijvers hun verhalen voorlazen, zaten snel vol.

 • Petra

  Leuk om te lezen! Het is wel een bijzonder grote productie inderdaad, 21 thrillers in negen jaar. Sommige mensen kunnen zo snel schrijven, ongelooflijk.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Petra! Ja, dat is bizar. Dan moeten er wel ontzettend veel uitgedachte verhalen in je hoofd zitten!

 • Pingback: Vijf literaire festivals die écht anders zijn: je mag ze niet missen | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()