Maak je verhaal beter en schrijf ook eens in een café

Wanneer ik een schrijver ontmoet, vraag ik hem bijna altijd naar zijn favoriete schrijfplek. Ik wil weten of hij staand schrijft, zoals Ernest Hemingway, zijn rust in de bibliotheek vindt, traditioneel aan een bureau schrijft of toch dat schrijvershutje aan zee opzoekt.

[heading margin_top=”14″]Elk deel van je boek schrijf je ergens anders[/heading]

Zelf stelde ik ooit ook een lijstje samen met plekken waar ik het liefst schrijf. Middagen in koffiezaakjes en avonden aan de bar blijven mijn favoriet, hoewel ik meestal thuis in mijn IKEA bureaustoel stukken tik.

Blijkbaar ben ik niet de enige die nieuwsgierig is naar schrijfplekken van anderen, want blogger Ernst-Jan Pfauth kreeg de vraag zo vaak dat hij er een opsomming van maakte. Verrassend genoeg een heel gewone lijst – op de Himalaya na.

Hij schreef in de trein, thuis of in een café. Geen bijzondere plekken, wat de conclusie die hij eraan verbond interessant maakte: bij elke fase van het boek past volgens hem een andere setting.

‘De grote lijnen, het zweetwerk, deed ik in de trein. Het verfijnen thuis. Het spannender maken in cafés.’

Op andere plekken schrijven dan gewoonlijk stimuleert niet alleen je creativiteit, het helpt je ook om anders te schrijven. Ik moet dus vaker mijn bureaustoel verruilen voor een barkruk of een versleten stoel van blauwe stof in de tweede klas.

Niet thuis de spanning in het verhaal proberen op te roepen, maar naar het café gaan en die spanning zelf voelen, het schrijversbestaan romantiseren. En natuurlijk hopen dat het je verhaal beter maakt.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.