Manuscripta 2013 door de ogen van een JSA-webredacteur

Als één van jullie me het afgelopen weekend op Manuscripta zag en oogcontact probeerde te maken, heb ik het helaas niet gezien. Ik zat vooral voorovergebogen op een stoeltje driftig hilarische quotes en schrijftips van aanwezige schrijvers neer te pennen.

[heading margin_top=”0″]’Hallo, ik ben Rosalinde en ik heb..'[/heading]

Het was de eerste keer dat ik namens de Jonge Schrijversavond – waar ik sinds juni webredacteur voor ben – verslag deed van een evenement. Heerlijk, want nu hoef ik schrijvers niet meer aan te spreken met ‘Hallo, ik ben Rosalinde en ik heb een blog.’

Naast dat ik me voor de eerste keer uitgaf als JSA-lid, maakte ik ook voor de eerste keer kennis met Manuscripta. Dit jaar gezellig druk in combinatie met de Uitmarkt, maar daardoor als literair festival op zich ook wat kleinschalig. Voor mij als eenzame webredacteur tussen alle literatuurliefhebbers geen probleem, anders had ik veel minder geweldige quotes kunnen opschrijven.

Jan Heemskerk die na een opmerking van schrijfster Naima El Bezaz (‘Je kijkt sensueel uit je ogen’) uitriep dat het een topdag werd, de schrijfgewoontes van Saskia Noort, Tatiana de Rosnay die onbewogen vertelde dat schrijvers ook wc-papier kopen en schrijvers die ruzieden met hun uitgevers; alles staat in het opschrijfboekje.

[heading margin_top=”0″]Neem Manuscripta wél serieus[/heading]

Al die indrukken verwerkte ik, druk op m’n toetsenbord tikkend, tot een hopelijk interessante en inhoudelijke reportage. Het is overwegend positief en verscheen vandaag op de nieuwe website van de Jonge Schrijversavond. Volgens literair blog Tzum moet je mijn woorden trouwens niet serieus nemen, want zij vonden het festival onecht en smakeloos.

Dat vond ik allesbehalve. Manuscripta is gewoon een toegankelijk literair festival waar ruimte is voor luchtige interviews met een af en toe wat serieuzere ondertoon. En hilarische quotes – mijn opschrijfboekje was getuige.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

  • Eva

    Manuscripta lijkt me echt zo leuk om eens heen te gaan. Elke keer als ik weer een editie heb gemist neem ik me dan ook voor volgend jaar echt te gaan. Dit jaar ben ik weer niet geweest…