Bestaan die meeslepende liefdesverhalen nog in de Nederlandse literatuur?

Ik heb echt heel lang nagedacht over deze zin. Ik twijfelde namelijk of ik niet iets moest zeggen over Valentijnsdag. Het is ingewikkeld hoor, bloggen op deze 24 uur lange ode aan de liefde. Als je er wel over blogt, doe je net als 100.000 andere blogs mee aan de commerciële hype. Als je er niet over blogt, ben je één van de weinigen die het er niet over heeft én is je mening meteen duidelijk: je kiest ervoor het bewust te negeren, dus sta je aan de kant van ‘het is commercie, daar doe ik niet aan’-zeggers.

[heading margin_top=”14″]Ja, ook ik bak hartjescake en cupcakes in hartjesvormpjes[/heading]

Daarom kies ik ervoor niet over Valentijnsdag te bloggen. Ik zeg er wel even bij dat ik vanmiddag drie uur in de keuken heb gestaan om hartjes uit plakjes cake te snijden, er chocoladeglazuur over te gieten en cupcakes te bakken in met rode hartjes bedrukte cupcakevormpjes. En ik heb een valentijnskaart naar een single collega gestuurd. Dus ja, ik doe iets aan Valentijnsdag.

Terwijl ik het beslag in de cupcakevormpjes goot, dacht ik aan meeslepende liefdesverhalen. Het meest meeslepende liefdesverhaal dat ik ooit las, was ‘Bevrijdende liefde’ van de Amerikaanse schrijfster Francine Rivers. Het ging over een gelovige man die, ondanks zijn sterke geloof, verliefd werd op een prostituee. Hij betaalde het bordeel waar ze werkte om met haar te kunnen praten. Zijn geloof gaf hem in dat hij haar moest redden en samen met haar een leven moest opbouwen.

Ondanks alles. Of je nu gelooft of niet, het vormt een prachtige basis voor een verhaal.

[heading margin_top=”14″]Bestaan die meeslepende liefdesverhalen nog?[/heading]

In het verhaal proef je de mengeling van weerstand, liefde, onzekerheid. Ik was dertien toen ik het voor het eerst las (wat misschien niet zo’n heel geschikte leeftijd is). Ik zat in het gras voor de camper die we voor onze vakantie huurden. Toen ik in de lucht keek, tekende een vliegtuig een lachend gezichtje in de helderblauwe lucht. Zo voelde ik me ook toen ik het boek uit had. Tevreden, blij. Het was absoluut meeslepend.

Het gekke is dat ik liefdesverhalen sindsdien heb afgezworen. Ik las nog een paar boeken van Nicholas Sparks, meester in het schrijven van romantische verhalen die je in één adem uitleest, maar uiteindelijk legde ik ook die weg. Het is zo zoet, zo probleemloos. In de literatuur gaat het vaak slecht met de liefde. Er zijn altijd problemen en dat is misschien maar goed ook, want anders heb je geen verhaal. Toch zoek ik soms in boeken een middenweg. Niet te zoet, maar wel zoet genoeg om meeslepend te zijn.

Nu het Valentijnsdag is en we omringd worden met Valentijnsetentjes, Valentijnskortingen, Valentijnskaarten, Valentijnscadeaus, Valentijnsreclames en Valentijnsberichten op social media, vraag ik me af: bestaan ze nog, die meeslepende liefdesverhalen die je opzuigen en niet meer loslaten?

Wat is het beste liefdesverhaal dat jij ooit las?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • ‘Bevrijdende Liefde’ is inderdaad erg mooi. Juist omdat het om dat rauwe gaat, maar toch goed komt, wat van dat zoete heeft, en het belerende vingertje mist dat je heel vaak in ‘christelijke lektuur’ 😉 tegenkomt. Wist je trouwens dat het boek is gebaseerd op een profeet uit de bijbel, die inderdaad met een prostituee trouwde omdat het van God moest?

  Als het gaat om meeslepende liefdesverhalen, grijp ik toch meestal terug op de oudere literatuur. de Brontë’s, Jane Austen… toch meer de verhalen waar het niet allemaal zoet is.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je reactie, Alynia. Ik ben het met je eens. Dat het op een profeet gebaseerd is, wist ik niet! Bedankt voor de achtergrond. 🙂

 • Pingback: Als het schrijven even niet lukt, zoek dan iets waar je snel voldoening van krijgt | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Petra

  Zout op mijn huid van Benoîte Groult. Over een verboden liefde, dus helemaal zoet is het niet, maar wel zo meeslepend als je hierboven beschrijft.