Met deze twaalf tips schrijf je volgend jaar wél vijftigduizend woorden

In november zag ik hoe de ene na de andere Nederlander geblesseerd raakte tijdens de voetbalwedstrijd tegen Colombia, begon ik drie dagen in de week stage te lopen en beloofde ik mezelf (en jullie) om NaNoWriMo te halen. Op sommige dagen leek dat onmogelijk, maar nu november voorbij is en er vijftigduizend woorden op papier staan, weet ik dat het mogelijk is. Daarom deel ik vandaag mijn tips om NaNoWriMo volgend jaar te winnen.

Hoewel ik vol goede moed begon te schrijven op de eerste dag van november, vroeg ik me regelmatig af hoe ik het ooit zou gaan halen. Ik had het druk en eigenlijk geen tijd om elke dag te schrijven. Ik leverde slaapuren in, dronk teveel koffie en probeerde onder huishoudelijke klusjes uit te komen. Toch heb ik ervaren dat dat niet de enige manieren zijn om NaNoWriMo te winnen.

1. Geef schrijven een belangrijke plek in je agenda

Als je dit niet doet, loop je tijdens november tegen een structureel probleem aan: je hebt te weinig tijd. Als je schrijfuurtjes in je agenda zet, word je continue herinnert aan NaNoWriMo en begin je op een gegeven moment naar je agenda te luisteren. Afgelopen november bedacht ik elke avond: ‘Wanneer kan ik morgen even schrijven?’ Na mijn stage, voor een college, zondagochtend; het maakte niet uit. Elk moment zette ik in mijn agenda en ik stelde me erop in, zodat ik ook echt zou gaan schrijven.

2. Plak je woordenaantal af

Niets is vervelender dan tijdens het schrijven geconfronteerd worden met je woordenaantal. Het geeft een soort constante druk die je tijdens het schrijven helemaal niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je denkt dat je goed bezig bent en dan ineens je woordenaantal ziet: tweehonderd woorden in een uur. Dat ging dus toch niet zo lekker..

Dit jaar gebruikte ik het schrijfprogramma ZenWriter wat je woordenaantal pas laat zien wanneer je met je muis over de woorden scrollt, maar vorig jaar plakte ik het woordenaantal ouderwets af:

3. Let niet op de tijd

De druk van een langzaam stijgend woordenaantal is heel vervelend, maar het is niets vergeleken met tijdsdruk. Wat voor mij goed werkte vorige maand, was alle objecten die de tijd aangaven ver weg zetten. Mobieltje weg, ZenWriter geopend houden, de muziek hard zetten zodat ik het tikken van de klok niet kon horen: alles om de tijd niet te hoeven zien.

De wetenschap dat het zo laat is dat je nog maar een halfuurtje wil schrijven, kan je een extra zetje geven om nog even een aantal woorden eruit te gooien, maar het kan ook andersom werken. Als je weet dat je nog maar een halfuur hebt om je woordenaantal van die dag te halen, krijg je soms ineens niets meer op papier. Wil je toch in korte tijd veel woorden schrijven? Gebruik dan de Pomodoro techniek.

4. Schrijf zo vroeg mogelijk

Ik hoorde ‘m vaak tijdens de afgelopen maand. Dat irritante stemmetje wat je er de hele tijd aan herinnert dat je nog zestienhonderd woorden moet schrijven die dag. Daarom probeerde ik elke dag zo vroeg mogelijk te schrijven. Je hebt dan niet alleen voor de rest van de dag de zekerheid dat je je woordenaantal gehaald hebt (of zal gaan halen), je andere taken zullen ook sneller gaan omdat je je er volledig op kunt concentreren.

5. Schrijf fanatieker wanneer je achterloopt

Als ik achterloop, heb ik juist de neiging om te stoppen met schrijven. De dag na de voetbalwedstrijd Nederland tegen Colombia, schreef ik niets. De paar dagen daarna ook niet. Het werd een soort vicieuze cirkel: ik loop achter, dus heb ik geen zin om te schrijven, dus loop ik nog verder achter, dus heb ik nog minder zin om te schrijven.

Doorbreek dat door juist fanatieker te schrijven wanneer je achterloopt. Probeer wat extra schrijfuurtjes in te plannen of besteed een hele avond aan het opkrikken van je woordenaantal. De motivatie en zin om met je verhaal verder te gaan komt dan veel sneller terug.

6. Stel jezelf een doel wat jou motiveert

Natuurlijk heb je tijdens november een doel: vijftigduizend woorden schrijven voor het einde van de maand. Omdat die vijftigduizend woorden heel vaak nog heel ver weg lijken, is het goed om voor jezelf een tweede doel te stellen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een verhaal van zoveel woorden echt afgemaakt. Op de een of andere manier lukte het me nooit om het vol te houden tot het echte einde. Afgelopen november vond ik dat daar verandering in moest komen.

Ik stelde mezelf als doel om dit verhaal echt af te maken, om er serieus mee verder te gaan. De gedachte om eindelijk eens een verhaal af te schrijven, motiveerde me zo dat ik zoveel mogelijk schreef. Want elk woord bracht me tenslotte dichter bij het einde. Of het inmiddels af is? Nee, nog niet, maar ik ben nog steeds vastbesloten het af te maken. Enne, het heeft me tijdens NaNoWriMo wel dusdanig gemotiveerd dat ik de eindstreep heb gehaald.

7. Schrijf elke dag

Schrijf elke dag, ook als je eigenlijk geen zin hebt. Elke dag schrijven is iets wat zo vaak niet wordt gedaan, terwijl het zo belangrijk is voor je motivatie. Als je elke dag schrijft blijf je je verbonden voelen met je verhaal. Als je een paar dagen overslaat, vermindert dat gevoel en krijg je ook steeds minder zin om achter je bureau te gaan zitten. Zo moest ik me er echt toe zetten om na de paar gemiste dagen nog verder te gaan.

Dat enthousiaste, gemotiveerde gevoel wat ik eerst had, was stukje bij beetje verdwenen. Pas toen ik m’n schrijfprogramma weer opende en een stukje herlas, begon dat gevoel weer langzaam te komen. Schrijf dus elke dag om te zorgen dat je niet van je verhaal vervreemd raakt. En natuurlijk om je woordenaantal een beetje bij te houden.

8. Vergeet die kwaliteit

NaNoWriMo draait niet om kwaliteit, maar om kwantiteit. Hoewel je uiteindelijk wel een kwalitatief goed verhaal wil neerzetten, is dat niet waar november om draait. In november moet je het verhaal uit je hoofd zien te krijgen. Daar heeft het verhaal zich al gevormd en geschreven, maar nu moet het eruit. Je schrijft om het verhaal in zijn volledigheid op papier te zetten zodat het er staat en het plot en de structuur van je verhaal duidelijk zichtbaar worden.

Als je er moeite mee hebt om in te leveren aan kwaliteit in november, is dit de beste quote om tijdens NaNoWriMo in gedachten te houden:

‘You can fix a first draft, but you can’t fix a blank page.’

9. Gun jezelf alles

Tijdens november moet je jezelf alles gunnen. Gun jezelf nog een kop koffie, dat boek wat al jaren op je verlanglijstje voor onder de kerstboom staat maar wat je gek genoeg nooit krijgt en neem dat handje pepernoten wanneer je daar zin in hebt. In november hoef je alleen maar te schrijven. Over je lijn, gezonde voeding of die slechte realitysoap hoef je je nu even geen zorgen te maken. Gun jezelf dus van alles zodat je het gevoel krijgt dat november niet alleen als een feestje gepresenteerd wordt, maar het ook echt is.

10. Stop middenin scènes

Deze tip zag ik vorig jaar tijdens NaNoWriMo voorbij komen en het is echt een briljant advies. Als je middenin een scène stopt, heb je de volgende keer dat je je schrijfprogramma opent een idee hoe het verder moet gaan. Ook blijf je er in je hoofd mee bezig, omdat je door middenin een gebeurtenis te stoppen, weet waar je gebleven bent.

Als je na een volledig uitgewerkte scène weer achter je bureau moet kruipen, kan het wat overweldigend voelen en je ervan weerhouden om verder te schrijven. Probeer daarom middenin scènes te stoppen, zodat je altijd weet hoe je verder moet gaan. Tegen de tijd dat die scène af is, heb je of je woordenaantal gehaald of zit je er zo lekker in dat je alweer vol ideeën zit voor de volgende duizend woorden.

11. Zoek uit hoe snel je schrijft

Als je weinig tijd hebt en toch mee wil doen aan NaNoWriMo, is het handig om uit te zoeken hoe snel je schrijft. Zet een timer aan en schrijf vijfhonderd of duizend woorden. Doe het de volgende dag nog eens en daarna nog eens. Je zult merken dat je een bepaald gemiddelde hebt. Zo merkte ik dat ik vaak een uur nodig had om duizend woorden te schrijven. Als je dan een keer achterloopt, weet je hoeveel tijd je nodig hebt om het in te halen en is het idee minder afschrikwekkend.

12. Update je word count zo vaak mogelijk

Niets voelt heerlijker dan nieuwe woorden op je scherm zien verschijnen en ze vervolgens invoeren op je NaNoWriMo account. Je ziet zowel het balkje in de grafiek als de blauwe kleur in het balkje ernaast oplopen. Het geeft je een goed gevoel, want je ziet er heel concreet dat je vooruit bent gegaan en hoeveel woorden je nog moet. Zelfs als je maar honderd woorden schrijft, gaat het balkje omhoog en kun je jezelf tevreden voelen.

Wat is jouw beste tip om NaNoWriMo volgend jaar te halen?

 

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.