Mijn blogvoornemens voor 2014: dagelijks bloggen, meer leren en filmen

Hoewel ik het niet van plan was, ben ik onbewust toch bezig met goede voornemens. Het lijstje dat ik gisteren deelde, werd door een Twitteraar zelfs opgevat als een goed voornemen om meer te lezen in 2014. Blijkbaar heb ook ik dus voornemens, en terwijl ik daar over nadacht, merkte ik dat ik vooral veel voornemens heb op het gebied van bloggen. Tijd om ze met jullie te delen, zodat jullie me er dit jaar aan kunnen houden.

Niche verkennen

In 2014 wil ik doorgaan met het verkennen van de niche waar mijn blog in zit. Die is niet moeilijk te raden. Zelf omschrijf ik mijn blog als: een schrijfblog voor jonge schrijvers (ik noem iedereen die serieus met schrijven bezig is en regelmatig schrijft een schrijver).  Mijn hoofdonderwerp is schrijven, mijn focus ligt op jonge schrijvers (die gepubliceerd willen worden).

Feitje: tot begin maart 2013 had ik geen duidelijke niche. Ik schreef vooral columns en korte verhalen om het schrijven te oefenen. Door het volgen van de blogworkshop van Ernst-Jan Pfauth kwam ik erachter dat een niche hebben niet alleen duidelijkheid schept voor je lezers, maar je ook enthousiaster maakt en je (gek genoeg) meer inspireert.

Het is niet zo meta als veel Amerikaanse schrijfblogs, omdat ik vind dat ik niet de ervaring of kennis heb om jullie bijvoorbeeld te vertellen hoe je bepaalde schrijftechnieken leert toepassen of geweldige personages leert creëren. In plaats daarvan inspireer ik liever en vertel ik over het schrijven vanuit mijn eigen ervaring.

In 2014 hoop ik meer schrijfblogs te ontdekken en dan vooral Nederlandse, want ik vind dat de Nederlandse blogosphere teleurstellend weinig schrijfblogs kent. Engelse en Amerikaanse schrijfblogs zijn er in overvloed, nu de Nederlandse blogs nog.

Iedere dag bloggen

Na de blogworkshop in maart 2013, besloot ik een blogritme te kiezen. Op welke dagen wilde ik bloggen, en hoe vaak? Als je dit niet met jezelf afspreekt, blog je al snel onregelmatig en is het gevaar groot dat je andere dingen dan bloggen voorrang geeft. Dat ik een blogritme bedacht is te danken aan Pfauth, maar dat ik me erop instelde om iedere dag te bloggen komt door Elja Daae.

Uitleggen waarom je iedere dag zou moeten bloggen ga ik niet doen (daar heeft Daae fantastische blogposts over geschreven), maar ik wil je wel vertellen wat ik eraan heb gehad: meer verbondenheid met m’n blog, bloggen is nu een routine, meer bezoekers, meer inspiratie, meer voldoening, gelukkiger.

Ik wil in 2014 doorgaan met iedere dag bloggen, maar daarin ook flexibel zijn: als het een keer echt niet lukt om te bloggen, dan sla ik een dag over. Dit heb ik in 2013 wel gedaan, wanneer ik bijvoorbeeld veel voor mijn studie moest doen en dat niet met bloggen kon combineren. Alleen voelde het dan als falen, omdat ik heb gezegd dat ik het iedere dag zou doen.

In 2014 wil ik het iedere dag bloggen doorzetten, maar dus ook flexibeler zijn.

Leren over bloggen

Net zoals ik graag meer leer over schrijven, wil ik ook meer leren over bloggen. Ik heb het idee dat de twee sterk verbonden zijn met elkaar. Beide uitingsvormen geven je een stem. Over schrijven leer ik steeds meer door boeken te lezen (zowel fictie- als schrijfboeken), evenementen te bezoeken, workshops te volgen en mee te doen aan schrijfwedstrijden.

In 2014 wil ik ook meer leren over bloggen. In januari begin ik daarmee door mee te doen aan de Blog Away Maand van Karin Ramaker. Een maand lang krijg ik schrijfopdrachten om toe te passen op mijn blog, tips en ruimte om vragen te stellen. De maand is er vooral op gericht om te inspireren en het enthousiasme voor bloggen te hernieuwen. Als je er meer over wil lezen, kun je op de blog van Karin Ramaker kijken.

Daarnaast heb ik nog minstens tien (ja, echt, ik overdrijf niet) boeken over bloggen liggen die ik allemaal wil lezen. Vroeger dacht ik dat ik vooral verslaafd was aan schrijven. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat bloggen daar nu ook bijgekomen is.

Sociale media

Ik loop nu zo’n anderhalve maand stage en één van mijn werkzaamheden is het bijhouden van sociale media voor verschillende klanten. Daardoor heb ik geleerd hoe belangrijk het is om de sociale media die je gebruikt niet te verwaarlozen en echt waarde toe te voegen voor degenen die jou volgen. Ik ben de laatste tijd inconsistent geweest met het delen van nieuwe artikelen via sociale media (het ene wel, het andere niet) en ik denk persoonlijk dat ik meer zou kunnen delen dan alleen die artikelen.

Artikelen of nieuwtjes die gerelateerd zijn aan schrijven, quotes tijdens evenementen die ik bezoek, foto’s uit de krant wanneer ik daar iets interessants in zie staan over schrijven; dat soort dingen. In 2014 wil ik Facebook en Twitter effectiever gebruiken en echt bijhouden.

Meer video’s

Als laatste heb ik gemerkt dat ik het maken en bewerken van video’s steeds leuker vind. Ik doe het regelmatig voor mijn studie, maar ook tijdens m’n stage heb ik een video in elkaar gezet om mijn stagebedrijf te helpen bij haar zoektocht naar een tweede stagiair. Het voelt nog wat onwennig om tegen een cameralens te praten, maar ik wil er wel beter in worden. Dat betekent dus dat ik het vaker moet doen.

In 2014 zullen er dus niet meer alleen geschreven artikelen verschijnen, maar zo af en toe ook een video. Voor jullie leuk omdat het afwisselend is, voor mij leuk omdat ik daardoor op een andere manier met creativiteit bezig ben.

Dit zijn vijf punten waar ik in 2014 aan wil werken als het om bloggen gaat.

Hebben jullie ook blogvoornemens voor het nieuwe jaar?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Ik ben eigenlijk blij dat je op jouw blog geen regeltjes deelt, want eigenlijk geef ik daar geen zier om. Ik vind die regeltjes eerder beknellend terwijl ze inspirerend zouden moeten zijn. Jouw teksten daarentegen zijn voor mij wel inspirerend! Wel mag je voor mij nog wat meer de nadruk leggen op je eigen opvattingen en eigen interesses (als je dat wil natuurlijk 😉 ): wat doe je bijvoorbeeld concreet om te leren schrijven? Wat vind je van bepaalde tips die auteurs geven? Ik heb soms de indruk dat je nog wat schommelt tussen objectief delen en eigen commentaar geven – wat natuurlijk geen probleem is hé!

  Ik heb ook verschillende voornemens dit jaar, maar ik vrees dat er weer niet te veel van in huis zal komen: ik wil regelmatiger bloggen (want bij mij is het meestal een kwestie van: zin hebben om iets te schrijven) en ook wat meer actief zijn op twitter en niet enkel mijn blogberichtjes delen (die overigens automatisch gedeeld worden).

  • karin

   @lilith_8:disqus : regels beklemmen ook en zorgen ervoor dat je niet meer wilt schrijven. inspiratieverknallend dus.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt voor je reactie, Lise! Dat zeg ik vaak, maar ik meen het. Ik heb veel aan jouw feedback, ik vind het fijn om te horen hoe je erover denkt. Ik herken ook delen van wat je zegt. Ik probeer bij alles wat ik deel een eigen mening te hebben, maar ik schommel inderdaad. Het is voor mij soms ook vreemd: schrijven over schrijven. Dan denk ik: had ik niet iets makkelijkers kunnen uitkiezen om over te schrijven? Katten, ofzo? Maar schrijven is wat ik het liefst doe en daarom ook het enige onderwerp waar ik op dit moment over kan en wil bloggen. Het is alleen vaak een ‘vaag’ onderwerp, wat het soms ook lastig voor mij maakt.

   Alleen bloggen wanneer je zin hebt om te schrijven vind ik persoonlijk funest voor je blogritme. Dan zou ik geloof ik heel onregelmatig gaan bloggen. Juist omdat ik mezelf eraan houd om elke dag (of in ieder geval toch eens in de twee dagen) te bloggen, komt de inspiratie en zin makkelijker en wordt het een soort routine waar ik me prettig bij voel.

   Het is voor mij ook: wat schrijf ik wel, wat niet? Want ik heb niet het idee dat mijn manier van schrijven zo interessant is om over te bloggen. Ik heb er niets concreets mee bereikt waarvan je kunt zeggen ‘goh, zij is echt degene waarvan ik dit en dit zou willen weten’. Dan sla ik bijvoorbeeld onderwerpen als ‘wat doe ik om concreet te leren schrijven’ over, omdat me dat dan niet waardevol genoeg lijkt voor m’n lezers. Al is dat natuurlijk ook relatief.

   Bedankt in ieder geval voor je feedback, heel fijn dit!

   • Lilith_8

    Ik was bang dat mijn reactie ’n beetje te opdringerig overkwam, wat natuurlijk helemaal de bedoeling niet was. Dus ik ben blij dat je mijn feedback apprecieert! 🙂

    Ik denk trouwens alleszins dat je gelijk hebt dat zomaar spontaan bloggen funest is voor een blogritme: ik heb dan ook helemaal geen ritme. Ik neem mezelf al het hele jaar voor (geteld in schooljaren dan) om ’n soort weekplanning te maken en me daaraan te houden, maar ’t is me nog niet echt gelukt. Heb jij overigens veel conceptjes staan of schrijf je werkelijk elke dag?

    Wat dat laatste betreft: ik ben daar persoonlijk wel heel erg geïnteresseerd in, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met mijn eigen schrijfachtergrond. Het lijkt me bijvoorbeeld wel leuk om te weten hoe verschillende mensen nu aan zoiets groots beginnen als: ‘leren schrijven’ en hoe ze vorderingen maken en zo. Zo’n informatie hoeft van mij helemaal niet gegeven te worden door mensen die al iets gepubliceerd hebben (integendeel! Want dan krijg ik vaak het idee dat ze hun tips als enige juiste geven en meestal vind ik die tips gewoonweg ronduit belachelijk, zoals die ’12 stappen van de held’ waaraan ik écht ’n hartgrondige hekel heb! zie bijvoorbeeld hier: http://www.boekschrijven.nl/oer-verhaal-jouw-boek/ )

    En nog ’n P.S.: ben ik even blij dat je het niet over katten hebt op jouw blog!

 • Lilith_8

  Oh ja en nog ’n voornemen van mij: dagelijks jouw blog lezen – zodat ik niet meer ’n week achterloop met lezen 😉 ‘k Heb bijvoorbeeld pas gisteren jouw kerstverhaal gezien!

  • Linda Rosalinde Markus

   Kijk, dat vind ik nou nog eens een leuk voornemen! 😉

 • Elja

  Je krijgt het druk! Met allemaal leuke dingen! Kom maar op!

  • Linda Rosalinde Markus

   Hi Elja, leuk dat je even langskomt op m’n blog! Druk zijn is niet erg, zolang je maar druk bent met leuke dingen die vooral energie en voldoening geven. 🙂

 • Zo, dat zijn heel wat voornemens. Of zijn het goede doelen, zoals ik ze noem? Hoe dan ook, hoewel vormgeving totaal niet belangrijk is als je blogs via een rss reader volgt vind ik de vormgeving van een blog wel belangrijker. Jouw blogthema is lekker fris, strak, minimalistisch. Bevalt mij als lezer prima. Je schrijfstijl is ook fijn. Kan merken dat je een geoefend schrijver bent. Het gedeelte over je niche heeft me aan het denken gezet. Ik wil ook een niche, maar kan maar niet ontdekken welke. Op advies van Michael Minneboo ben ik vervolgens maar voor me uit gaan bloggen. Om vanzelf mijn niche te ontdekken. Jij hebt ‘m gevonden. Ben benieuwd hoe dat vorm krijgt. Zelf opgeleid tot camera journalist wil ik ook meer gaan filmen. Vind monteren echt fantastisch leuk om te doen. Ben benieuwd wat we op dat vlak van jou gaan zien. Kortom, het zou me niet verbazen als zou blijken dat ik dit blog nog wel eens vaker kom bezoeken. Ik zet hem in ieder geval bij de blogs die ik volg in bloglovin. Keep on going. 🙂

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, Michel! Goed om te horen dat je m’n layout kan waarderen, ik ben er zelf ook heel tevreden mee. Misschien deel ik nog een keer tips hoe ik mijn niche heb gevonden als er animo voor is. Wat ik wel weet is dat iedereen, hoewel het soms een hele zoektocht lijkt, wel iets heeft dat boven de rest uitspringt als onderwerp. Nogmaals bedankt, ik vind het leuk om te horen dat je me blijft volgen. 🙂

 • Pingback: Dat je schrijver bent zegt niets over je, deze vijf persoonlijke vragen wel | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Terugblik op mijn blogvoornemens van 2014: heb ik me eraan gehouden? - Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()