Vijf plekken om ongestoord te schrijven

‘I can write anywhere,’ zei schrijver Jim Harrison. Dat schrijven overal kan, bewijst onze notitieboekjesdrang. De gelinieerde boekjes reizen met ons mee in de trein, wachten in onze handbagage en rusten op ons nachtkastje, gemaakt voor het moment waarop wij een idee krijgen dat het verdient om opgeschreven te worden. Hoewel je op elke plek geweldige ingevingen kunt neerpennen, heb ik vijf favorieten.

1. Hyde Park, Londen

In een stad die zo hectisch is, zo druk door taxi’s, dubbeldekkers en bellende toeristen, een groene plek vinden waar stilte echt geluidloos is. Een plek die rustiger is dan de stiltecoupé en stiller dan de nacht, alleen onderbroken door kwakende eenden, eekhoorntjes die in prullenbakken graaien en het geklop van paardenhoeven.

De foto’s terugkijken die ik afgelopen herfst maakte, is niet meer voldoende. Ik wil erheen, de verademende stilte opnieuw ervaren. Naar Londen ga ik absoluut terug. Alleen al vanwege de parken die als rustpunten door de stad verspreid liggen. Al moet een park in een Nederlandse stad ook als schrijfplek kunnen dienen.

55bewerkt

2. Koffiezaakje

Hoewel Coffitivity als realistische vervanging dient, evenaart het niet het gevoel van schrijven in een ouderwets koffiezaakje. Het liefst op zo’n regenachtige middag, terwijl je ongegeneerd cappuccino’s bestelt onder het mom dat ‘iedere hobby geld kost’. Als een schrijversbestaan romantiek in zich heeft, dan komt die voort uit middagen in een café met veel koffie en vertrouwde cafégeluiden op de achtergrond.

3. In de lobby van een luxe hotel

Op vakantie zit ik in de beste stoelen. Niet het net niet comfortabele vliegtuigstoeltje, maar de stoelen die de lobby’s van hotels een chique uitstraling geven. Ik zal niet overdrijven, het zijn geen Eames-waardige stoelen, maar ze zitten nog altijd beter dan de bureaustoel die mijn rug dagelijks moet ondersteunen. Hotels gunnen zakenmannen een comfortabele stoel, en als schrijver moet je daar gebruik van maken.

4. Achter een opgeruimd bureau

Zoals het nergens meer thuis voelt dan thuis zelf, voelt geen enkele schrijfplek zo vertrouwd als mijn eigen bureau. Een plek voor jezelf waar je je gedachten met niemand hoeft te delen en je geweldige debuut desnoods in je joggingboek kunt schrijven. Ik stel een voorwaarde: het moet opgeruimd zijn. Schrijven achter een rommelig bureau waar stapels papieren, tijdschriften, lege koffiekopjes en nog te betalen rekeningen op liggen, werkt niet.

5. Bij een strandtent

Ik weet zeker dat je schrijvers jaren geleden kon herkennen aan hun witte gezichten in de zomer. Nu hoeft dat niet meer, door de komst van laptops met batterijen die met wat geluk een paar uur meegaan. Zoek een tafeltje, bestel koffie (of alcohol, met zomers weer kan het), klap je laptop of notitieboekje open en schrijf. De zon die in je nek brandt, de meeuwen die boven je hun geklaag uiten en de geluiden van spelende kinderen in het zand. Heerlijk.

Strandtent

Wat is jouw favoriete schrijfplek?

Eigen foto’s.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Lilith_8

  Fiew, alleszins dat strand niet – ‘k vind dat geen zo’n inspirerende plaats. Eigenlijk schrijf ik (nog) niet zo graag op een openbare plaats, ook al vind ik die wel inspirerend. Er is wel een plekje in Gent waar ik mij bij wat beter weer eens zou willen placeren. Het is aan het water en het is er heel rustig…
  Verder schrijf ik liefst van al gewoon in mijn kamer – alleen dan wel, anders voel ik me niet zo op mijn gemak, alsof ik iets aan het doen ben dat eigenlijk verboden is :p

  PS: ’n beetje vervelend van Disqus – nu moest ik daar mijn eigen profiel op aanmaken in plaats van te kunnen inloggen met twitter..

  • Linda Rosalinde Markus

   Zoveel schrijvers, zoveel plaatsen en zoveel verschillen, natuurlijk. 😉 Dat plekje aan het water klinkt goed! Het is ook vooral doen, denk ik. Ergens in het openbaar je laptop openklappen of je notitieboekje pakken en gewoon opgaan in wat je aan het schrijven bent. Maar ik ben het met je eens, thuis blijft een van de fijnste plekken.

   Raar, dat van Disqus hoort niet!

 • Petra

  Wat een fijn blog is dit! Niet alleen dit stukje, maar je hele site.

  Wat betreft schrijfplekken heb ik er weinig aan toe te voegen. Hyde park ken ik niet, verder is al het genoemde perfect. Zelf schrijf ik ook vaak in de trein.

  • Linda Rosalinde Markus

   Ontzettend bedankt, Petra! Ik zie je reactie nu pas, vreemd, maar erg leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren. Fijn dat je jezelf erin herkent. Hyde Park is fantastisch, maar een ander park (bijvoorbeeld gewoon in Nederland) werkt wellicht net zo goed. 🙂

 • Pingback: Tien schrijftips van Ian McEwan die jou een betere schrijver maken (deel 2) | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()

 • Pingback: Maak je verhaal beter en schrijf ook eens in een café | Passie voor SchrijvenPassie voor Schrijven()