Miracle Morning

November uitdaging: vroeger opstaan met de Miracle Morning

Soms hoor je verhalen over mensen die om vijf uur op staan om te schrijven of te sporten voor werktijd (bijvoorbeeld schrijver Steve Berry). Daar heb ik respect voor, want het vraagt veel toewijding en doorzettingsvermogen om zo’n gewoonte aan te leren en vol te houden. Hoewel ik mezelf geen ochtendmens zou noemen, probeer ook ik vroeger op te staan. Eerder schreef ik al over avond- en ochtendmensen en ochtendrituelen. Nu heb ik net Miracle Morning uit, een boek over het belang van vroeg opstaan en wat je met die extra tijd kunt doen.

Schrijver Hal Elrod verdiende miljoenen, was ontzettend succesvol in zijn werk en had alles wat hij wilde, tot hij op zijn twintigste een vreselijk ongeluk kreeg en volgens artsen nooit meer zou kunnen lopen. Het zorgde ervoor dat zijn ideeën over succesvol leven veranderden en hij ontwikkelde een dagelijkse routine voor persoonlijke groei. Het bleek te werken, en sindsdien noemt hij die routine de miracle morning. De pagina’s vol succesverhalen in het boek zijn overweldigend en maken nieuwsgierig: als dit voor zoveel mensen werkt, zou ik dan ook..?

Volgens Elrod zijn er zes gewoontes die je direct na het opstaan kunt doen om succesvol te worden. Succesvol is een breed begrip, maar het gaat erom dat je de doelen die je voor jezelf stelt bereikt en meer tijd hebt voor wat jij belangrijk vindt. Hoewel hij een lange aanloop nodig heeft en het boek gerust de helft korter had kunnen zijn, staat er veel zinnigs in.

‘Het eerste ritueel van de dag heeft de grootste impact, omdat het je mentaliteit en de context voor de rest van de dag bepaalt.’

– Eben Pagan

In de basis komt de miracle morning hierop neer:

  1. Stilte
  2. Affirmaties
  3. Visualisatie
  4. Beweging
  5. Lezen
  6. Schrijven

Volgens Elrod moet je alle zes een plek geven in jouw ochtendroutine. Bij stilte gaat het om bewuste stilte, zoals een korte meditatie. Affirmaties zijn een soort mantra’s die je hardop of in jezelf herhaalt om je zelfvertrouwen een boost te geven. Vervolgens visualiseer je dat je een geweldige dag hebt en je doelen bereikt. Daarna doe je iets aan beweging, lees je een paar bladzijden en schrijf je in een dagboek.

Hoewel ik een beetje sceptisch ben, kan zo’n miracle morning in elk geval geen kwaad. Daarom heb ik besloten om in november iedere dag een uur eerder op te staan om tijd te besteden aan deze ochtendroutine. Het lijkt me heerlijk om met een gevoel van rust aan mijn dag te beginnen en ik ben benieuwd of het echt zoveel kan veranderen als de auteur me wil laten geloven.

Wie weet kom ik dan ook weer wat vaker aan bloggen toe, ook in drukke periodes. Morgenochtend begin ik dus met deze nieuwe ochtendroutine. Of het een wonderlijke ochtend wordt, dat hoor je van me.

Foto credits: Alisa Anton

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.