Mirjam Brouwer: ‘Als je beter wilt schrijven, heb je feedback nodig’

De verhalen van de twintig longlistschrijvers van de Grote Lowlands Schrijf- wedstrijd zijn gepubliceerd in een e-book. Heel leuk, maar niemand heeft het over de negentien schrijvers die net naast de hoofdprijs grepen. Wie zijn die enthousiaste schrijvers? In deze interviewserie interview ik zoveel mogelijk longlistkandidaten.

Mirjam Brouwer studeert Engels, won de derde plek van de Opium verhalenwedstrijd en publiceert korte verhalen op haar blog. Met het verhaal ‘Ik kan alles’ behaalde ze de longlist van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd.

Je studeert Engels terwijl je door het schrijven veel met de Nederlandse taal bezig bent. Waarom heb je daarvoor gekozen?
Toen ik die studiekeuze maakte was ik net een jaar in het buitenland geweest en nogal internationaal georiënteerd. Nu ben ik weer wat meer gesetteld in Nederland en daarom volg ik ook extra vakken Nederlandse literatuur.

Dit  jaar stond je in de top drie van de Opium verhalenwedstrijd én werd ‘Ik kan alles’ gepubliceerd in een e-book. Heeft die erkenning invloed op jouw schrijverschap?
Ik denk niet dat ik er anders door ben gaan schrijven, maar het heeft me zeker aangemoedigd om het te blijven doen. Ook ben sinds ik derde werd bij de Opium verhalenwedstrijd begonnen met een blog met korte verhalen. Ik had al langer het plan om dit te doen maar door het winnen van die wedstrijd heb ik er echt werk van gemaakt. Ook ben ik gaan proberen om eens wat langere verhalen te schrijven zodat ik op een dag de stap naar een roman kan maken.

Je publiceert op je website veel korte verhalen. Werk je ook aan een roman?
Ik ben wel van plan om een keer aan een roman te beginnen, maar ik wil mezelf eerst nog wat verder ontwikkelen op schrijfgebied. De stap van een kort naar een lang verhaal is al best groot, heb ik gemerkt. Ik wil natuurlijk wel dat mijn eerste boek een goed boek wordt.

Waar haal je je inspiratie voor je verhalen vandaan?
Ik gebruik veel dingen uit het dagelijks leven. Dit kan een heel klein detail zijn, bijvoorbeeld een vrouw die ik zag in de tram, die zo dik was geworden dat haar trouwring bijna van haar vinger knapte. Dan kan er zomaar een verhaal in me opkomen.

QuoteMirjamBrouwer

‘Ik kan alles’ is een behoorlijk heftig verhaal die één van de gevaren van onze digitale samenleving laat zien. Wat was je bedoeling met het verhaal?
Het was niet mijn bedoeling om mensen te waarschuwen, of zoiets. Dit is ook weer een onderwerp waar ik in mijn eigen leven iets over hoorde, en ik dacht dat het goed materiaal voor een verhaal zou zijn. Leuk aan het onderwerp vind ik dat dit soort dingen echt kunnen gebeuren: dat brengt het heel dichtbij.

Heb je thema’s of onderwerpen waar je niet over uitgeschreven raakt?
Ik heb niet een bepaald thema, maar ik merk wel dat mijn verhalen vaak wat donker zijn. Spannende of verdrietige dingen intrigeren me blijkbaar. Ik probeer nu ook wel eens verhalen te schrijven waar wat minder dood en verderf in voorkomt, gewoon om te kijken hoe dat me afgaat. Veel mensen houden van wat vrolijkere verhalen, maar ik kan het wel waarderen als een verhaal echt onder je huid gaat zitten.

Hoe komen jouw personages tot stand?
Schrijvers zeggen wel eens dat als je goed bedacht hebt hoe je personage in elkaar zit, het verhaal vanzelf volgt. Ik geloof alleen dat ik eerst een verhaal verzin en dat het personage daaruit voortvloeit.

Je hoort vaak van schrijvers dat ze een specifieke plek hebben waar ze het liefst schrijven. Waar schrijf jij het liefst?
Ik heb helemaal geen voorkeur voor een bepaalde plek, als er maar niet teveel afleiding is. Schrijven lukt denk ik het best wanneer ik alleen thuis ben, maar als ik de vier muren van mijn kamer zat ben zit ik ook wel eens in de bibliotheek of de Coffee Company.

Sommige schrijvers hebben schrijfgewoontes, zoals vroeg in de ochtend schrijven, staand schrijven of liters koffie wegwerken voor ze beginnen. Wat zijn jouw schrijfgewoontes?
Ik schrijf eigenlijk vooral wanneer ik even tijd heb. Gewoontes heb ik niet!

Heb je een schrijftip voor beginnende schrijvers die er ook van dromen om ooit gepubliceerd te worden?
Ik zou zeggen: kom eens vanachter je laptop vandaan. Schrijven doe je natuurlijk vooral alleen, maar als je beter wilt worden heb je echt feedback van anderen nodig. Ik heb bijvoorbeeld schrijfcurssussen gedaan en met vrienden gepraat die ook van schrijven houden.

Het Grote Lowlands Schrijfwedstrijd e-book met daarin alle verhalen die op de longlist stonden, kun je hier gratis downloaden.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.