Myrthe Timmers: ‘Ik moet me een beetje kunnen afsluiten voor de wereld’

De verhalen van de twintig longlistschrijvers van de Grote Lowlands Schrijf- wedstrijd zijn gepubliceerd in een e-book. Heel leuk, maar niemand heeft het over de negentien schrijvers die net naast de hoofdprijs grepen. Wie zijn die enthousiaste schrijvers? In deze interviewserie interview ik zoveel mogelijk longlistkandidaten.

Myrthe Timmers (22) schrijft kortverhalen. De afgelopen jaren won ze hiermee diverse prijzen bij o.a. Schrijf je reis en WriteNow! Werk van Myrthe verscheen in Viva en werd opgenomen in de bundels Ook olifanten moeten door en Ga je mee? Tegenwoordig vormt ze met drie andere schrijfsters in spé het schrijverscollectief Z.O.Z.

 Je volgt momenteel een master Nederlandse Letterkunde, maar studeerde eerst Nederlandse Taal en Cultuur. Is tijdens die opleiding je liefde voor het schrijven ontstaan?
De liefde voor het schrijven was er al wel eerder. In groep 3 kreeg ik mijn eerste dagboek en sindsdien ben ik nooit meer echt gestopt met het opschrijven van mijn gedachten. Het is wel tijdens mijn studie geweest dat ik voor het eerst echte verhalen ben gaan schrijven met een begin, midden en einde, in plaats van de losse flodders over mijn eigen leven die ik voorheen schreef. Ik denk dat ik dat ook gedaan zou hebben als ik geen Nederlands gestudeerd had, maar het is natuurlijk wel erg handig om een studie te hebben waar de voorbeelden je op een presenteerblaadje worden aangereikt.

 Waarom besloot je om ‘Feest’ in te sturen voor de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd?
‘Feest’ was het sukkeltje in mijn verzameling korte verhalen. De eerste versie schreef ik anderhalf jaar geleden. Normaal produceer ik dan binnen drie maanden een definitieve versie, maar bij dit verhaal lukte dat niet. Het was goed, maar er ontbrak iets. Bij iedere schrijfwedstrijd die voorbij kwam, heb ik overwogen om het in te sturen. Dat heb ik steeds niet gedaan, omdat ik het idee had dat het beter kon. Anderhalf jaar en negen versies  na de eerste opzet verder, had ik eindelijk een variant weten te produceren waar ik blij mee was. Daarna kwam vrij snel de oproep voor Lowlands. Zodra ik die las, had ik het idee dat ‘Feest’ perfect bij de wedstrijd zou passen en dus heb ik het ingestuurd.

 In ‘Feest’ lijken de rollen omgedraaid: het kind is de oudere en de moeder gedraagt zich als een kind dat geen tegenspraak duldt. Heb je een bepaalde bedoeling gehad met het schrijven ervan?
Ik wilde laten zien hoe goede bedoelingen soms faliekant verkeerd uitpakken. Dat ging het best als ik de moeder wat kinderlijker en het kind wat volwassener maakte.

Vorig jaar won je de Write Now! voorronde van Rotterdam. Ook voor Write Now! schreef je heftige verhalen met thema’s als een eigen identiteit en homoseksualiteit. Waarom koos je wat zwaardere thema’s?
Toeval. Ik heb voor iedere wedstrijd het verhaal ingestuurd dat ik op dat moment het beste vond en toevallig waren dat de ‘zwaardere thema’s’. Ik schrijf ook regelmatig teksten die wat luchtiger en humoristischer zijn, maar vaak zijn die langer of korter dan de woordlimiet van een wedstrijd.

MyrtheQuote

Je verhaal ‘Zondagsmaal’ verscheen in de Write Now! verhalenbundel ‘Ook olifanten moeten door’ en nu is ‘Feest’ in een e-book verschenen. Wat wil je nog meer met schrijven bereiken?
Ik wil mezelf vooral blijven ontwikkelen. Nieuwe tekstvormen uitproberen, over nieuwe onderwerpen schrijven, zoveel mogelijk uitdagingen aangaan. En ja, die roman schrijven hoort daar ooit misschien ook bij.

Raad je andere jonge schrijvers aan om mee te doen aan schrijfwedstrijden? En zo ja, waarom?
Ja, ik vind schrijfwedstrijden altijd erg leuk om te zien waar je staat in verhouding tot andere amateurschrijvers. Daarnaast vind ik het een handige manier om wat mensen te leren kennen die ook schrijven, die kom ik in het wild niet zo vaak tegen.

Waar haal je de inspiratie voor je verhalen vandaan?
Overal en nergens. Bizarre nieuwsberichten, televisieprogramma’s, opgevangen gesprekken in de trein, zinnen die zomaar opduiken in mijn hoofd. Vaak weet ik later niet eens precies meer waar ik het eerste idee voor een verhaal opdeed.

Je hoort vaak van schrijvers dat ze een specifieke plek hebben waar ze het liefst schrijven. Waar schrijf jij het liefst?
Ik kan overal schrijven, zolang er maar geen bekenden bij zijn. Ik moet me een beetje af kunnen sluiten voor de wereld en dat gaat het beste als ik alleen ben. Meestal schrijf ik thuis, in de trein of in een cafeetje.

Sommige schrijvers hebben schrijfgewoontes, zoals vroeg in de ochtend schrijven, staand schrijven of liters koffie wegwerken voor ze beginnen. Wat zijn jouw schrijfgewoontes?
Die heb ik niet en dat probeer ik zo te houden. Rituelen vormen vaak een excuus om nooit te beginnen. Als ik altijd eerst een kop koffie met anderhalf suikerklontje moet drinken, is de suiker gegarandeerd op zodra ik aan de slag moet. Dan heb ik een mooie smoes om die moeilijke scène nog even uit te stellen door eerst boodschappen te doen, om vervolgens ontevreden te zijn dat er nog steeds niet op papier staat.

Heb je een schrijftip voor beginnende schrijvers die er ook van dromen om ooit gepubliceerd te worden?
Blijf schrijven, ook als je niet onmiddellijk wordt herkend als de nieuwe Harry Mulisch.

 Het Grote Lowlands Schrijfwedstrijd e-book met daarin alle verhalen die op de longlist stonden, kun je hier gratis downloaden.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.