Drie manieren om briljante ideeën midden in de nacht te onthouden

‘Probeer het eens op te schrijven. Misschien helpt het. Dan ben je het kwijt, heb je je verhaal verteld.’ Dit is een advies dat ik mijn broertje een paar weken geleden gaf. Als oudere zus geef ik wel vaker goedbedoelde adviezen in de hoop dat hij later, wanneer ik mijn ouderlijk huis verlaat, nog eens aan me denkt. Dit advies hielp daar niet aan mee, want hij vond het niks. ‘Ik hou niet van schrijven,’ zei hij. ‘Dat werkt niet voor mij. Ik wil práten, het echt aan iemand vertellen.’

Twee dagen later nam ik zíjn advies in gebruik. Het was midden in de nacht en ik lag wakker als gevolg van hersenen die te actief waren om te kunnen slapen. Moeheid forceren is dan zinloos, dus denk ik na. Over blogideeën die me ineens te binnen schieten. Over evenementen waar ik naartoe wil. Over vragen die ik aan schrijver Mano Bouzamour wil stellen wanneer ik hem ga interviewen.

Ik wilde die ideeën onthouden, maar had geen zin om een notitieboekje te zoeken of een pen te pakken. Als ik ’s nachts wakker lig, is uit bed gaan een stap teveel. ‘Ik onthoud het wel,’ maak ik mezelf dan wijs, om mezelf de volgende ochtend af te vragen wat ik ook alweer moest onthouden. Ik besloot nieuwe dingen uit te proberen om ’s nachts niet uit bed te hoeven, maar wel die ideeën te onthouden. Ook het ‘ik wil praten’-advies van mijn broertje bleek te werken.

[heading margin_top=”14″]1. Leg een opschrijfboekje op je nachtkastje[/heading]

Het ligt voor de hand, maar als je ’s nachts geen zin hebt om te zoeken naar waar je je opschrijfboekje ook alweer hebt gelaten, leg er dan gewoon eentje op je nachtkastje! Leg er een pen naast, stop er een bladwijzer in waardoor je ‘m openslaat op een lege pagina en zorg dat hij er altijd ligt. Als je dan een idee krijgt, hoef je alleen maar naar je nachtkastje te grijpen en wat leesbare zinnen neer te pennen om te zorgen dat je het niet vergeet.

Klinkt logisch, maar de kunst is om te zorgen dat het daar echt ligt wanneer je het nodig hebt. Zelf heb ik een extra notitieboekje gekocht (handig pocketformaat) die daar altijd ligt.

[heading margin_top=”14″]2. Praat tegen je telefoon[/heading]

Mijn broertje heeft gelijk: praten werkt soms net iets beter dan schrijven. Soms heb je niet alleen geen zin om een notitieboekje te zoeken, maar voel je je ook te slaperig om iets op te schrijven. In dat geval zorg ik dat mijn telefoon vlakbij ligt zodat ik de app Evernote kan openen. Evernote is een app waarmee je notities kunt opslaan en synchroniseren met bijvoorbeeld je laptop en tablet, maar je kunt er ook spraakopnames mee maken die vervolgens automatisch opgeslagen worden.

Praten is af en toe een welkome afwisseling als je normaal veel schrijft. Je hoeft geen correcte zinnen te schrijven of te zorgen dat je handschrift leesbaar is, je kunt gewoon tegen je telefoon praten die jouw warrige verhaal vervolgens opslaat. De volgende ochtend kun je met de opname achterhalen wat je precies bedoelde en het verder uitwerken. Tip: zorg dat je telefoon héél dichtbij ligt, want als je daarvoor ook je bed uit moet werkt het niet.

[heading margin_top=”14″]3. Visualiseer het idee in een vreemde situatie[/heading]

Ik heb weleens gehoord dat je, als je een idee wil onthouden maar geen mogelijkheid hebt om het op te schrijven of in te spreken, het idee moet visualiseren. Bijvoorbeeld door een roze olifant in te beelden op de stoel tegenover je in de trein en daar het idee aan te ‘hangen’. Wat ik liever doe, is het idee visualiseren in een vreemde situatie. Niet op de stoel tegenover je in de trein, maar in een wit busje tijdens een ontvoering. Of onder de zeespiegel in een onderzeeër.

Dromen onthoud je vaak het beste wanneer ze raar of surrealistisch zijn. Natuurlijk word je niet zomaar ontvoerd. En nee, je zit ’s nachts niet in een onderzeeër. Maar door de situatie echt vreemd te maken en voor me te zien, heb ik meer kans het idee dat ik erbij verzin echt te onthouden.

Tip: als het even kan, visualiseer dan ook een persoon in de situatie waar je het idee aan vertelt. Je partner zal het niet waarderen wanneer je hem of haar wakker maakt of uit bed belt, maar je kunt wel net doen alsof. Enne, als hij of zij het echt niet erg vindt om wakker gemaakt te worden, gewoon DOEN. Dan heb je de volgende ochtend twee keer zoveel kans dat één van jullie het idee nog weet.

Foto door: Riccardo Cuppini

[heading margin_top=”14″]Hoe zorg jij ervoor dat je nachtelijke ideeën onthoudt?[/heading]

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • lindakwakernaat

  Elja was haar briljante blogidee ook al kwijt!
  Mijn maatje kan het niet waarderen, als ik midden in de nacht tegen mijn telefoon ga praten , of het licht aan doe om te schrijven.

 • karin

  er is mij ooit verteld: ‘als het echt een goed idee is, onthou je het wel.’ dit advies klopt ook nog! want, alleen de echt goede ideeën blijven bij je. daar zijn het goede ideeën voor. de rest? misschien leuk maar niet bijzonder genoeg. zij mogen vergeten worden.

  • Linda Rosalinde Markus

   Ik heb dat ook al vaker gehoord, maar daar geloof ik echt niet in. Ik denk echt dat het menselijk geheugen beperkingen heeft en dat je zelfs niet alle belangrijke dingen kunt onthouden. Geheugensteuntjes als opgeschreven of ingesproken woorden vind ik daarom heel fijn.