NaNoWriMo gesprekken #1: ‘Ik heb die stok achter de deur nodig’

Bijna driehonderdduizend aspirant-schrijvers doen dit jaar mee aan de National Novel Writing Month. Hoewel er genoeg virtuele steun te vinden is, kan november op sommige momenten heel eenzaam zijn. Daarom vind je hier tijdens november een aantal motiverende woorden en tips van NaNoWriMo deelnemers. Wat maakt november zo speciaal en waarom doen ze mee?

Inge Hulsker (31) kan zichzelf een ware NaNoWriMo veteraan noemen: ze doet al sinds 2008 mee. Ze schreef één boek, Het Verloren Volk, en leeft tijdens deze ongelofelijke schrijfmaand op liters cola light.

Waarom doe je mee aan NaNoWriMo?
Vooral omdat ik een stok achter de deur nodig heb bij mijn schrijfwerk. De enige manier om een stuk tekst zo lang als een heel boek uit mijn pen te krijgen, is een project als NaNoWriMo.

Wat maakt de National Novel Writing Month zo speciaal?
Het is vooral bijzonder dat er zo ontzettend veel mensen aan meedoen over de hele wereld. De berichten van anderen op de forums en op twitter herinneren je er constant aan dat je niet de enige bent die deze lastige, maar net haalbare taak probeert te volbrengen.

Wat is jouw grootste motivatie tijdens deze maand?
Dat is toch het eindresultaat. Ik heb één boek in eigen beheer uitgegeven, Het Verloren Volk, dat ooit begon als NaNoWriMo 2009. Dus ik schrijf elk jaar met het idee een publiceerbaar manuscript te schrijven. Natuurlijk lukt dat niet elk jaar, en dat geeft ook helemaal niet. Schrijven is meters maken en dat doe je in november op topsnelheid.

Waarom zouden anderen aan NaNoWriMo mee moeten doen?
Omdat NaNoWriMo de manier is om eindelijk écht te beginnen en écht elke dag door te blijven gaan. Ik denk dat weinig mensen het doorzettingsvermogen hebben om zelf zoiets groots af te maken. Het gemeenschapsgevoel van NaNoWriMo kan je daar bij helpen.

Heb je een schrijftip om andere deelnemers er doorheen te helpen?
Denk niet na over wat je geschreven heb, maar over wat je nog wil schrijven. Terugkijken doe je in december pas. En welk woordenaantal je ook haalt, vergeet niet ervan te genieten!

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Irma

  Wat leuk, Inge, dat jij ook meedoet! Heel veel succes en wie weet wat ik volgend jaar doe :).

 • Inge Hulsker

  Ik kan het aanraden Irma! Voor mij de enige manier om zoiets groots van de grond te krijgen!

 • lindakwakernaat

  Leuk dat je mee doet, ik twijfel nog steeds, en bij twijfel niet doen duss

  • Inge Hulsker

   Ik zeg: bij twijfel, juist voor gaan! 😉