NaNoWriMo gesprekken #2: ‘Schrijf en leer jezelf kennen’

Bijna driehonderdduizend aspirant-schrijvers doen dit jaar mee aan de National Novel Writing Month. Hoewel er genoeg virtuele steun te vinden is, kan november op sommige momenten heel eenzaam zijn. Daarom vind je hier tijdens november een aantal motiverende woorden en tips van NaNoWriMo deelnemers. Wat maakt november zo speciaal en waarom doen ze mee?

Hati doet dit jaar voor de tweede keer mee aan NaNoWriMo en wil dit jaar een serieuze poging doen om de eindstreep te halen. Ze heeft er vertrouwen in, want voor haar is het glas altijd halfvol.

Waarom doe je mee aan NaNoWriMo?
Ik hou van schrijven. Na mijn debuutroman Amber dat dit jaar uitkwam heb ik ontdekt dat schrijfinspiratie niet op een magisch moment, tijdens de juiste maanstand uit de hemel op me neerdaalt, maar dat ik gewoon mijn kont achter de laptop moet planten en keihard moet werken. Het idee van NaNoWrimo is dat ik mezelf dwing om in een maand in ieder geval 50.000 woorden neer te pennen.

Wat maakt de National Novel Writing Month zo speciaal?
Het idee dat er zoveel mensen wereldwijd met hetzelfde bezig zijn op hetzelfde moment geeft gewoon een enorme kick. Vooral als ik er aan denk dat ik over een maand op allerlei blogs te lezen ga krijgen dat mensen de 50.000 woorden hebben gehaald zorgt er voor dat ik niet achter kan blijven. Vol gas dus.

Wat is jouw grootste motivatie tijdens deze maand?
Ik heb een super interessant, duister verhaal in mijn hoofd zitten. Ik zie de personages voor me en het is echt tijd om eindelijk het verhaal zwart op wit te krijgen.

Waarom zouden anderen aan NaNoWriMo mee moeten doen?
Schrijven is een vorm van therapie. Het gaat er niet per se om dat je een roman hoeft te schrijven. Met woorden, een verhaal, zet je een wereld neer. Dit kan van fantasy tot een biografie zijn. Leer jezelf kennen. Schrijf!

Heb je een schrijftip om andere deelnemers er doorheen te helpen?
Wees niet te kritisch voor jezelf! Het belangrijkste is dat je geniet. Als je ergens niet van geniet dan kap je er uiteindelijk mee of gaat het je tegen staan. Wat mij persoonlijk helpt is weten hoe het verhaal gaat eindigen. Dan kun je er naar toe schrijven.  O ja, en ken je personages! Het helpt enorm om te mindmappen over hun gewoontes, goede en slechte eigenschappen etc.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.