NaNoWriMo gesprekken #5: ‘Begin gewoon met iets te schrijven’

Bijna driehonderdduizend aspirant-schrijvers doen dit jaar mee aan de National Novel Writing Month. Hoewel er genoeg virtuele steun te vinden is, kan november op sommige momenten heel eenzaam zijn. Daarom vind je hier tijdens november een aantal motiverende woorden en tips van NaNoWriMo deelnemers. Wat maakt november zo speciaal en waarom doen ze mee?

Irene, op het wereldwijde web beter bekend als PixelPrinses, is 46 en probeert dit jaar voor de tweede keer om het doel van deze schrijfmaand te halen. Van schrijven wordt ze rustig, dus besloot ze deze kans niet voorbij te laten gaan en mee te doen aan NaNoWriMo.

Waarom doe je mee aan NaNoWriMo?
Ik wil graag een boek afleveren, al was het alleen maar om mezelf te bewijzen dat ik het kan. Vorig jaar deed ik ook een poging, en dat boek was autobiografisch. Helaas ging ik toen stuk op bepaalde hoofdstukken uit mijn leven, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik juist die hoofdstukken met een gerust hart kon afsluiten. Ze behoren nu voorgoed tot het verleden.

Nu doe ik een poging tot fictie. Zonder plot en zonder voorafgaande studie is het best grappig om te zien waar het allemaal naar toe leidt. De spanning in het verhaal spat er vanaf. En tijdens het schrijven ervan voel ik me zo vrij dat ik er gewoonweg gelukkig van word. Mocht het boek dus voor die ander niet toereikend zijn, dan heb ik er in ieder geval zelf een boel happy hours opzitten.

Wat maakt de National Novel Writing Month zo speciaal?
Het feit dat je samen met anderen ergens je schouders onder zet maakt Nanowrimo zo speciaal. Je kunt via de site ook buddies inschakelen en elkaar oppeppen waar nodig. Je krijgt dan ook voldoende support om het rond te maken.

Wat is jouw grootste motivatie tijdens deze maand?
Mijn grootste motivatie is zelfontplooiing, creativiteit uitleven, en een stukje tevredenheid over wat je uiteindelijk neer hebt kunnen zetten.

Waarom zouden anderen aan NaNoWriMo mee moeten doen?
Het is een geweldige stimulans voor jezelf om te weten waartoe je als schrijver – zelfs als je nog geheel onbekend bent – toe in staat bent. Naarmate je vorderingen maakt zie je dat je in staat bent om miraculeuze prestaties neer te zetten, wat ook weer goed is voor je zelfvertrouwen.

Heb je een schrijftip die andere deelnemers door deze maand heen kan helpen?
Als je eens geen inspiratie hebt, gewoon beginnen met iets te schrijven. Uiteindelijk zul je opmerken dat je dan weer in een bepaalde flow terecht komt, waardoor je in staat bent toch weer een gedeelte te schrijven. Laat alle hoeken van je brein zich uitleven. Je zult zien dat het loont.

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.