Vijf tips om NaNoWriMo te winnen met minimale voorbereiding

Vandaag is het de vijfde dag van NaNoWriMo. Ineens is het weer november en doen aspirant-schrijvers over de hele wereld hun best om minimaal 1,667 woorden per dag te schrijven. Dit jaar ben ik op 1 november begonnen met een vaag idee. Ook als je niet zo van plannen houdt of er weinig tijd voor hebt, is het toch goed om met iets meer verder te gaan dan ‘een vaag idee’. Daarom vijf tips om NaNoWriMo te winnen met minimale voorbereiding.

1. Leer je personage kennen

Personages zijn het allerbelangrijkste. Als je een sterk personage weet te creëren, komt het meestal wel goed met je verhaal. Zorg er daarom voor dat je aan het begin van NaNoWriMo (ja, daar hoort deze vijfde dag ook nog bij) even de tijd neemt om je hoofdpersoon en belangrijkste bijfiguren te leren kennen. Wat ik meestal doe, is een vragenlijst invullen over de personages. Als je je personage kent, is het makkelijker om over zijn leven te schrijven.

Hier vindt je een goede vragenlijst die je kunt gebruiken. Ook deze vragenlijst, gemaakt door de NaNoWriMo organisatie, is handig. Of deze vragenlijst van Writer’s Digest. Zoek je een meer gedetailleerde vragenlijst? Dan is deze vragenlijst van een creatieve schrijfcursus een optie.

2. Maak een globale outline

Wil je niet plannen wat er in hoofdstuk 6 op pagina 96 gebeurt? Geen probleem, want zo gedetailleerd hoeft het echt niet. Wel is het handig om een globale outline van je verhaal te maken, zodat je weet waar je naartoe schrijft. Zo voorkom je ook dat het verhaal te langdradig wordt. Wat belangrijk is: waar staat je personage op het moment dat je verhaal begint? Hoe bouw je de spanning op? Wat is het moment van crisis? Hoe gaat het personage daarmee om, en wat is zijn oplossing?

Het is een story mountain, zoals op de afbeelding hieronder. Als je deze momenten opschrijft, kun je de rest intuïtief invullen. Je hebt dan in ieder geval een idee waar het verhaal naartoe gaat en komt minder snel vast te zitten met het verhaal.

Storymountain

3. Schrijf cruciale scènes op

Bepaalde scènes zijn heel belangrijk voor je verhaal. Zogenaamde sleutelscènes. Die kun je alvast opschrijven of, als je het liever chronologisch doet, in twee zinnen samenvatten. Net zoals het maken van een korte outline helpt dit je om te zien waar je naartoe schrijft. Heb je even geen inspiratie om verder te gaan aan je verhaal? Begin dan gewoon met de sleutelscènes.

4. Verzin de belangrijkste bijfiguren

Het is best gek als je in het laatste hoofdstuk pas de beste vriend van je hoofdpersoon introduceert. Verzin daarom van tevoren de belangrijkste bijfiguren, zodat je ze ook eerder in het verhaal kunt laten verschijnen. Bijfiguren kunnen net zo gedetailleerd zijn als je hoofdpersoon, maar je kunt ze ook een paar kenmerken en eigenschappen geven. Die vul je dan later in. Zo heb je toch een beeld van de belangrijkste personages zonder ze uit te hoeven schrijven.

5. Hoe wordt jouw idee een verhaal?

Een vaag idee is leuk, want ze zijn het begin van ieder verhaal. Maar hoe zorg je dat jouw idee echt een verhaal wordt? Bekijk hoe je jouw idee kunt aankleden zodat het echt een verhaal wordt. Speelt de achtergrond van je hoofdpersoon mee? Of krijgt het werk van zijn vader een belangrijke rol? Je moet niet alleen nadenken over het leven van de hoofdpersoon, maar ook wat daarbij hoort. Bereikt zijn vriendin nog iets of maakt zijn familie iets heftigs mee? Kleed je idee aan zodat het echt een verhaal wordt.

Doe jij mee met NaNoWriMo? Zo ja, hoe bereid jij je voor?

Gepubliceerd door

Rosalinde Markus

Rosalinde Markus (1994) is communicatiestudente en heeft al zolang ze zich kan herinneren een passie voor schrijven. Haar blog is een openbaar notitieboekje over schrijven, bloggen, creativiteit en wat haar opvalt in het communicatievak. Ook is ze hoofdredacteur van online literair tijdschrift Lood.

 • Joop

  Ik doe dit jaar voor het eerst mee met NaNoWriMo. Wel een uitdaging om zoveel woorden te schrijven in een maand.
  Ik wist niet dat jij ook meedeed. Hoe kan ik je vinden op NaNoWriMo?
  Goede tips trouwens. Kan ik goed gebruiken tijdens het schrijven.

  • Linda Rosalinde Markus

   Hé, wat leuk! Ja, het is zeker een uitdaging, maar dat maakt het ook leuk natuurlijk. Ik doe nu voor het derde jaar mee, maar het eerste jaar ben ik gestopt bij 25.000 woorden. Vorig jaar heb ik het gehaald en dit jaar ga ik opnieuw voor de winst. Je kunt me, heel verrassend, vinden op de gebruikersnaam: Rosalinde.

   • Joop

    Ik wilde jou als buddy toevoegen, maar als ik via ‘search’ Rosalinde intik, krijg ik ‘0 results’.
    Je kunt mij vinden via adenmonis.

 • Jenn

  Goeie tips. Vorig jaar ben ik gestart met een vaag plan, dat is prima gelukt, ik heb het gehaald en er is nog best een goed verhaal uitgekomen waar ik dit jaar mee verder ben gegaan 🙂 De link naar de eerste vragenlijst doet het niet omdat de link naar deze blogpost er nog voor staat in de URL.

  • Linda Rosalinde Markus

   Bedankt, ik heb het aangepast! 🙂

 • Pingback: NaNoWriMo: Wie doet mee? - EWA Nederland()